Αποκαλυπτική για τα σχέδια και το «όραμα» της εργοδοσίας καθώς και για το βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού –κυβερνητικού συνδικαλισμού ήταν η ενημέρωση των εργαζόμενων στο Ορυχείο Αμυνταίου από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε Παναγιωτάκη Μανώλη που πραγματοποιήθηκε Τετάρτη 5/7.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε έκανε προσπάθεια να καθησυχάσει τους εργαζόμενους σε συνέχεια των εξελίξεων με την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου. Ανέφερε ότι θα γίνει σε «βάθος» έρευνα για τα αίτια της κατολίσθησης, την στιγμή που πλέον είναι προφανές ότι το βασικό αίτιο ήταν το κυνήγι του κέρδους για τις τσέπες των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε τους οποίους εκπροσωπεί ο κ.Παναγιωτάκης. Ήδη το πόρισμα που θα έβγαινε στα τέλη Ιούνη έχει μετατεθεί για τέλη Ιούλη και βλέπουμε.
Στη συνέχεια κάλεσε τους εργαζόμενους να εμπιστευτούν την επιχείρηση και τους διαβεβαίωσε ότι οι θέσεις εργασίας τους θα σωθούν. Επίσης τόση ήταν η προσπάθεια του να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που τους έταξε ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα θα διασφαλιστούν ακόμα και μετά την πώληση σε ιδιώτη κοροϊδεύοντας τους, μιας και είναι αστείο κάποιος να νομίζει ότι θα επιβάλει σε ανταγωνιστές του τους όρους εργασίας των εργαζομένων.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και τα οκτάμηνα που αποτελούν το 30% περίπου του προσωπικού που εργάζεται στο Ορυχείο (σε ορισμένα συνεργεία αποτελεί και την πλειοψηφία). η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ορυχείων κ.Κουρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση εργαζομένου, εμμέσως πλην σαφώς, ανακοίνωσε την απόλυση τους πριν την λήξη των συμβάσεων αναζητώντας να ξεπεραστούν όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν.
Επίσης ο κ.Παναγιωτάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να συστρατευτούν στο «όραμα της επιχείρησης που είναι «μικρότερη ΔΕΗ στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μεγαλύτερη εταιρεία διεθνώς». Ζήτησε δηλαδή να βάλουν οι εργαζόμενοι πλάτη στο χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση, στη νέα επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ στην τοποθέτηση του κάλεσε και αυτός τους εργαζόμενους να έχουν εμπιστοσύνη στην εταιρεία και το «όραμα» της. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, «του ξέφυγε» και ανακοίνωσε ότι η ΓΕΝΟΠ έχει έρθει σε συμφωνία με την εργοδοσία για το επόμενο κύμα των απολύσεων, που τις ονομάζουν «εθελούσιες». Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι από κοινού εργοδοσία και πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ σχεδιάζουν την προώθηση των σχεδίων της επιχείρησης είς βάρος των εργαζομένων. Πότε ρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι για την άποψη τους; Μέσα από ποια μαζική διαδικασία (π.χ Συνελεύσεις) ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο των «διαπραγματεύσεων»;. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο. Αυτοί που άνοιξαν τον δρόμο με την υπογραφή τους στην ΕΣΣΕ του 2012 για απολύσεις, τώρα ολοκληρώνουν το έργο τους. Επίσης από την πρώτη μέρα της κατολίσθησης καλλιεργούσαν τον κοινωνικό αυτοματισμό ρίχνοντας τις ευθύνες στους αρχαιολόγους για να κρύψουν την πραγματική αιτία που είναι το κυνήγι των κερδών της ΔΕΗ Α.Ε.
Την χειρότερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά και των δύο το ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την «ατυχία» όπως ονομάζουν το έγκλημα στο Ορυχείο Αμυνταίου σε ευκαιρία. Βλέπουν ως ευκαιρία τον κάτι που έφερε μπροστά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής τεράστια προβλήματα να αντιμετωπίσουν σε περίπτωση που κλείσει το Ορυχείο.
-
Χάνονται πάνω από 800 θέσεις εργασίας σε περίπτωση που κλείσει το Ορυχείο (600 μόνιμου προσωπικού που και να μεταφερθούν σε άλλα ορυχεία, οι οργανικές τους θέσεις θα καταργηθούν, οι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες περίπου 250- 300, οι εργαζόμενοι στα φορτηγά).
-
Μπαίνει σε κίνδυνο η απρόσκοπτη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα με κίνδυνο να χαθούν και οι εκεί θέσεις εργασίας περίπου 500 (300 μόνιμοι και περίπου 200 εργολαβικοί και οκταμηνίτες).
-
Πάνω απο 500 εργαζόμενοι από την περιοχή και νέα παιδία από όλη τη χώρα (αρχαιολόγοι) εργάζονταν περιστασιακά στις αρχαιολογικές ανασκαφές εξασφαλίζοντας ένα εποχικό εισόδημα.
-
Πρόβλημα θα υπάρξει και με την λειτουργία της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου – Φιλώτα – Λακκιάς που ακόμα και αν συνεχίσει με άλλη μορφή ενέργειας θα αυξήσει το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά.
-
Προκύπτει ζήτημα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με εισαγωγές και άλλες μορφές που θα είναι ακριβότερες με το κόστος να μετακυλύεται στους καταναλωτές.
-
Χάθηκαν εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών.
Θα καταργηθούν συνολικά στην περιοχή περίπου 1400- 1500 θέσεις εργασίας με ότι συνέπειες θα έχει αυτό για τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και τους αυτοαπασχολούμενους στην περιοχή.
Που την βρήκαν την ευκαιρία;; Στο γεγονός ότι βρήκαν ευκαιρία να περάσουν αντεργατικούς σχεδιασμούς που είχαν στα συρτάρια τους. Το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσαν την τρομοκρατία στους εργαζομένους για τη ρευστότητα της ΔΕΗ Α.Ε για να δεχτούν να βάλουν πλάτη. Τώρα πατώντας πάλι στο φόβο των εργαζομένων προσπαθούν να περάσουν το όραμα «της ΔΕΗ μικρότερης στην ηλεκτρική ενέργεια».
Καλούμε τους συναδέλφους του τακτικού προσωπικού να δουν την συνολική εικόνα του προβλήματος και να συστρατευτούν με τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (εργολαβίες, οκτάμηνα) με τους ανέργους, τους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής που θα πληγούν άγρια από την ανεργία και τη φτώχια. Καταλαβαίνουμε την αγωνία και τις ανησυχίες των συναδέλφων αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι να δώσουμε τη μάχη να μην κλείσει το ορυχείο. Το όποιο πόρισμα θα βγει το βασικό κριτήριο που θα βάζει για την λειτουργία η όχι του ορυχείου είναι κατά πόσο θα αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη η ΔΕΗ Α.Ε. Δηλαδή πάνε να λύσουν το πρόβλημα με το ίδιο κριτήριο με αυτό που προκάλεσε την κατολίσθηση
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Το ΣΕΕΕΝ ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλία για το συντονισμό φορέων, με στόχο την αγωνιστική κινητοποίηση δυνάμεων για να μην κλείσει το Ορυχείο. Καλούμε συνδικάτα, φορείς της περιοχής να συντονίσουμε τη δράση μας για να αποτραπεί το έγκλημα, να επεξεργαστούμε ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα δίνει λύσεις στις εργατικές –λαϊκές ανάγκες και όχι λύσεις για τα κέρδη.
Διεκδικούμε:
-
Να μην κλείσει το Ορυχείο Αμυνταίου. Να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία του. Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.
-
Να γίνει αναβάθμιση του ΑΗΣ Φιλώτα(αποθείωση) ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη λειτουργία του και η απρόσκοπτη τηλεθέρμανση του Αμυνταίου- Φιλώτα –Λακκιάς.
-
Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. Όχι στην πώληση ΑΗΣ ορυχείων και υδροηλεκτρικών. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
-
Να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων η ΔΕΗ Α.Ε και να μην φορτωθούν τα βάρη στον ελληνικό λαό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων οικισμών Ανάργυρων, Ακρινής, Ποντοκώμης.
-
Να σταματήσει το δουλεμπόριο των εργολαβιών στη ΔΕΗ Α.Ε. Καμία μέρα καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων.
ΚΑΜΙΑ ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
Πτολεμαΐδα 5/7/2017
Τα δικαιώματα σας τα ξέρετε καλά,τις υποχρεώσεις σας πάλι καθόλου!!”Η κ Κουριδου ανακοίνωσε τις απολύσεις στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες”,τις απολύσεις των μόνιμων γιατί δεν τις ανακοίνωσε ;Θα πρέπει να σας πληρώνουμε για να κάθεστε και να βγάζετε ανακοινώσεις ;;;;;