Αγροτική παραγωγή: Αναπτυξιακή Ατμομηχανή της Μετάβασης στην ΜΕΤΑ λιγνίτη εποχή! (της Μπούτσκου Λεμονιάς)

3 Σεπτεμβρίου 2023
16:19

 

Τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε στην δύνη της απεξάρτησης από τον λιγνίτη. Μιας εξέλιξης που ήρθε πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Όταν όμως, αντιμετωπίζεις μια τέτοια παραγωγική κρίση, έχεις δύο επιλογές. Είτε να αναπολείς το αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη  και να περιμένεις εξωγενείς λύσεις, είτε να κάνεις την κρίση ευκαιρία για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής μας.

Για μένα η απολιγνιτοποίηση  δεν είναι μια καταστροφή αλλά μια νέα ευκαιρία για την θεμελίωση ενός βιώσιμου, νέου μοντέλου ανάπτυξης για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα για την Π.Ε. Φλώρινας. Βιώσιμη ανάπτυξη όμως, για μια περιοχή σημαίνει μια οικονομία που παράγει και δημιουργεί πλούτο που διαχέεται στην τοπική κοινωνία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, ο πρωτογενής τομέας στο Νομό μας θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο της αναπτυξιακής ατμομηχανής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η Περιφέρεια, ως θεσμός, μπορεί και πρέπει να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου της παραγωγής. Από την μία πλευρά με την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Την τελευταία περίοδο ως γνωστόν, έγινε ουσιαστική πρόοδος με την υλοποίηση των μεγάλων αρδευτικών δικτύων (Πρεσπών, Παρορίου, Τριανταφυλλιάς) και των γεωργικών αναδασμών. Την επόμενη πενταετία, η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί με την υλοποίηση των αρδευτικών Χειμαδίτιδας και Βεγορίτιδας που βρίσκονται τώρα σε φάση ωρίμανσης των μελετών, με την ολοκλήρωση των αναδασμών που έχουν δρομολογηθεί (Αρμενοχωρίου, Περάσματος, Σκοπιάς, Νεοχωρακίου, Βαρικού, Ασπρογείων και Μαρίνας) και την κατασκευή των απαραίτητων αγροτικών παρεμβάσεων και στην Π.Ε. Φλώρινας.

Από την άλλη, οι υποδομές από μόνες τους, δεν αρκούν για να αλλάξει επίπεδο ο πρωτογενής τομέας της Περιφέρειας μας. Απαιτείται επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Μεγαλύτερο στοίχημα από αυτό των υποδομών, θα αποτελέσει η κατάρτιση και εκπαίδευση των ανθρώπων της περιοχής μας, των νέων και των μεγαλύτερων αγροτών, σε σύγχρονες πρακτικές, νέες τεχνολογίες  οι οποίες θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή και θα μετατρέψουν την Περιφέρεια μας και το Νομό Φλώρινας, σε αναπτυξιακό κόμβο έρευνας και καινοτομίας.

 • Πως θα μπορέσουμε για παράδειγμα, να καταρτίσουμε τον αμπελοκαλλιεργητή από το Αμύνταιο, στην χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης μετεωρολογικών συνθηκών, εδάφους και φυτών;
 • Πως θα εξασφαλίσουμε κονδύλια για να εφοδιάσουμε με σύγχρονη τεχνολογία και να εκπαιδεύσουμε τον καλλιεργητή φασολιών της περιοχής των Πρεσπών στην  γεωργία ακριβείας, η οποία  θα μπορεί να αξιοποιηθεί μετά την κατασκευή του αρδευτικού των Πρεσπών;
 • Πως θα μελετήσουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τους παραδοσιακούς σπόρους της περιοχής μας όπως της πιπεριάς Αετού, της πατάτας Σκλήθρου, του φασολιού Βαρικού και της φράουλας Περάσματος;
 • Πως θα καταφέρουμε να δώσουμε κίνητρα για την μεταποίηση αυτών των τοπικών προϊόντων μέσα από ισχυρούς και βιώσιμους αγροτικούς συνεταιρισμούς και
 • πως θα εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες σύγχρονες πιστοποιήσεις μέσα από εξειδικευμένα εργαστήρια των ελληνικών Πανεπιστημίων, που θα δώσουν ώθηση στα προϊόντα μας τόσο στην εγχώρια όσο και την  Ευρωπαϊκή-διεθνή  αγορά;
 • Πως θα εκπαιδεύσουμε τους κτηνοτρόφους μας, στην βέλτιστη διαχείριση της κοπριάς και την δημιουργία βιολογικής λίπανσης;
 • Πως θα εξασφαλίσουμε την συνεχή κατάρτιση γεωργών και κτηνοτρόφων στις νέες εξελίξεις ;
 • Πως θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής, όπως αυτό της «Μπάνιας» που ήδη μελετάται από το ΑΠΘ και το ΠΔΜ για την ανάπτυξη θερμοκηπίων; Άλλωστε στην Τ.Κ. Δροσερού Κοζάνης με την συνδρομή της Περιφέρειας, δυο νέοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα από τα πιο σύγχρονα θερμοκήπια της χώρας, στο οποίο αξιοποιούνται τεχνικές υδροπονίας και κυκλικής οικονομίας.  Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσαμε να πετύχουμε με την συνεργασία νέων επιστημόνων και στην Π.Ε. Φλώρινας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προκλήσεις για μένα προσωπικά αλλά για τον συνδυασμό μας.Η κατάρτιση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας μας θα πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο. Την επόμενη πενταετία πρέπει να δουλέψουμε, ώστε να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες υποδομές και το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο για να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Π.Ε. Φλώρινας δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επενδύσουν στην αγροδιατροφή η οποία θα μπορούσε αποτελέσει πρότυπο για όλη την χώρα. Χρειάζεται δουλειά και πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας.

Μπούτσκου Λεμονιά

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Φλώρινας

‘’Πορεία Δημιουργίας’’ Γιώργος Κασαπίδης

5 σχόλια

 • Αγαπητη μαλλον σε λαθος ψηφοδελτιο μπηκες. Για αυτες τις ανησυχιες μπορουν να ασχοληθουν σοβαρα μονο Ο Αμανατίδης και η Ζεμπιλιαδου.
  Αν ξαναβγει ο κυριος Κασαπιδης θα μιλαμε για ασπρους δρακους και μπλε δεινοσαυρους!

 • Ποιά αγροτική παραγωγή μας τσαμπουναν, έβαλαν λεβάντες κουβά, έβαλαν οπωρολαχανικά κουβά.
  Όσους ήξερα μετά την κρίση που έχασαν τη δουλειά τους και πιάστηκαν με τη γη τα παράτησαν με χρέη και τώρα είναι ή στην Αθήνα ή Γερμανία.

  Η γη μας παράγει κάρβουνο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το χρησιμοποιούν, εδώ το σταματάμε χωρίς καμία μελέτη και κανένα σχέδιο.

  Απόδειξη η μείωση πληθυσμού και η ΚΑΜΙΑ εταιρεία που δεν φάνηκε να επενδύσει(πια εταιρεία θα επενδύσει χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο πείτε μου).

 • Όταν ακούς την ιδεοληψία Η κρίση σαν ευκαιρία για ένα είσαι σίγουρος εσύ πληρώνεις την κρίση και ο αερολογος την ευκαιρία

 • Θεωρίες και μόνο,4 χρόνια που ήσουν κρυμμένη,το μόνο που κάνεις είναι να συμπληρώνεις ψηφοδέλτια με αντάλλαγμα θέση στο δημόσιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι