Η καινοτομία του υδρογόνου προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας (Γράφει ο Δημήτρης Ζιούζιος)

4 Σεπτεμβρίου 2023
09:50

 

 

Ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου (H2HUB) που θα δημιουργηθεί στην περιοχή της πρώην ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαΐδα, με δικαιούχο το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), αποτελεί μια σημαντική ερευνητική καινοτομία για την Δυτική Μακεδονία. Η βιωσιμότητά του όμως απαιτεί την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε περιφερειακό επίπεδο.

Στην κατεύθυνση αυτή κρίσιμη  παράμετρο  μπορεί να αποτελέσει η συμμετοχή  του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας,  προκειμένου να ενωθούν οι δυνάμεις των δύο ερευνητικών φορέων και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων επιστημόνων αλλά και  ερευνητικών οργανισμών του εξωτερικού.

Η τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου βρίσκεται σε στάδιο ωρίμανσης και υπάρχει μεγάλο εύρος ερευνητικού ενδιαφέροντος. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι υποψήφιοι διδάκτορες, οι φοιτητές του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών  «Επιστήμη και Τεχνολογίες Υδρογόνου» που ξεκινά φέτος (2023-2024), εξωτερικοί ερευνητές, σε συνεργασία  με το ΕΚΕΤΑ, μπορούν μέσω επιδεικτικών δράσεων  να αξιολογήσουν τις ενεργειακές ροές, την δημιουργία σεναρίων λειτουργίας μιας μονάδας παραγωγής υδρογόνου, της ανάπτυξης νέων μεθόδων ή/και βελτιστοποίησης της ενεργειακής διαχείρισης.

Ταυτόχρονα και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μπορεί να επεκταθεί η πιλοτική εφαρμογή από το εργαστήριο στην πράξη, μετατρέποντας οχήματα εσωτερικής καύσης της περιφέρειας με κινητήρες υδρογόνου, εκπαιδεύοντας τεχνίτες τις περιοχής για την σωστή εγκατάσταση και συντήρηση των οχημάτων. Με αυτό τον τρόπο, το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό που υπάρχει στην περιοχή και απασχολούνταν στον ευρύτερο κλάδο του λιγνίτη θα αποκτήσει νέες δεξιότητες και τεχνογνωσία σε έναν αναδυόμενο τομέα με τεράστιες προοπτικές.

Τα οχήματα που θα μετατραπούν και θα κινούνται πλέον με υδρογόνο, προτείνεται να επιδοτηθούν σε βάθος δεκαετίας, ώστε το υδρογόνο να είναι φθηνότερο σε σχέση με τα άλλα καύσιμα και έτσι να προσδώσουμε στο όλο εγχείρημα τα αναγκαία χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.

Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  γύρω από το πράσινο  υδρογόνο μπορούν να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας καθιστώντας την περιφέρεια μας πόλο έλξης των εξελίξεων για το πράσινο υδρογόνο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Δύσκολο; Ναι. Ανέφικτο; Όχι.

 

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ και τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου

*Ο Δημήτρης Ζιούζιος είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 

15 σχόλια

   • Δεν ξέρω αν μερικοί καταλαβαίνουν τι λέει..σε βάθος 20 ετισς το σάμαλι δίνει περισσότερο ενέργεια. Ξέρεις από πανεπιστήμια..???στην Ελλάδα πως..??? Ξέρεις αυτές οι συνεργασίες ..??? Κέρδος ρε φίλε..με την περιφέρεια σε αποδοτική ανταπόκριση..και το άλλο με το σανό το ξέρεις. ???

 • Άκρως ασύμφορο..διαβάστε την έκθεση των Σοφών του έτους 2022 της Γερμανίας του καθηγητή Prof. DR. Sinn..για να τελειώσει το παραμύθι. Δεν μπορεί η Γερμανία και θα μπορέσουμε εμείς… συνήθως το αντίθετο.
  Καλοστημένη φαγοπότι..με βεβαιότητα αποτυχίας επένδυσης

 • Μιλάμε για κάποια επένδυση που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει πλούτο στην περιοχή μας ή πάλι μιλάμε για αερολογίες και προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα;;;;

 • Ένα ερευνητικό πρόγραμμα σημαίνει ότι κάποιος-οι ακαδημαϊκοί και συνεργάτες θα προσθέσουν κάποια έξτρα χρήματα στο μισθολόγιό τους, αυτό.

 • Δεν ξέρω αν μερικοί καταλαβαίνουν τι λέει..σε βάθος 20 ετισς το σάμαλι δίνει περισσότερο ενέργεια. Ξέρεις από πανεπιστήμια..???στην Ελλάδα πως..??? Ξέρεις αυτές οι συνεργασίες ..??? Κέρδος ρε φίλε..με την περιφέρεια σε αποδοτική ανταπόκριση..και το άλλο με το σανό το ξέρεις. ???

 • Για να μιλάει κάποιος για “καινοτομία υδρογόνου” πρέπει να είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΣ! Το υδρογόνο είναι τεχνολογία του 19ου αιώνα!

  Επιπλέον, να μας πείτε πόσα λεφτά ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ σκοπεύετε να φάτε στην “καινοτομία”, αφού αυτός είναι ο σκοπός της “καινοτομίας υδρογόνου”. Ήδη ο Κασαπίδης ξόδεψε 2,7 εκατομμύρια ευρώ για ν’ αγοράσει αυτοκίνητα υδρογόνου, λες κι αυτά έλειπαν απ’ την περιοχή!

 • Το επόμενο..η περιοχή ενδείκνυται για δορυφορικό σταθμό εκτόξευσης επανδρωμένων μόνο δορυφόρων..ως παγκόσμια πρώτη και αποκλειστική..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι