Λ. Τσικριτζής (Οικολογική Κίνηση Κοζάνης): To χειρότερο είναι ότι έχουμε συνηθίσει

8 Σεπτεμβρίου 2023
09:48

Ένας πρωτοπόρος και διορατικός οικονομολόγος, ο Ν. Stern, είχε πει πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια ότι αν η ανθρωπότητα δεν δαπανήσει το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης (με πρώτο στόχο τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων), τότε θα έρθει η στιγμή που θα ξοδεύει μέχρι και 20 % του ΑΕΠ για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές καταστροφές και τον καταποντισμό της οικονομίας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει παγκόσμιο κραχ, δραματική οικονομική κατάρρευση.

Οι προειδοποιήσεις του Stern όμως δεν εισακούστηκαν και φτάσαμε σήμερα, ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ, πολλοί πλέον οικονομολόγοι να μιλούν για επερχόμενο κραχ τις επόμενες δεκαετίες. Ήδη τα μοντέλα τους λένε ότι τη δεκαετία του 2040 το 10% του ΑΕΠ θα ξοδεύεται στη μαύρη τρύπα των κλιματικών καταστροφών και επιπτώσεων. (Για να καταλάβουμε τι σημαίνει 10% αναφέρουμε ότι 3,5 % του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι οι υπέρογκες δαπάνες  μας για την άμυνα και 4% για την Παιδεία). Σε λίγες δεκαετίες μάλιστα αυτό το παγκόσμιο 10 % θα φτάσει το τρομακτικό 20% ! Και οι προβλέψεις αυτές είναι υποτιμημένες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη όλη την αλυσίδα των επιπτώσεων και των παρενεργειών, οι οποίες είναι αδύνατο να συνεκτιμηθούν με τα συμβατικά οικονομετρικά μοντέλα.

Με μια κουβέντα, αν δεν βγούμε από την ύπνωση, η νέα γενιά και οι επόμενες δεν γλυτώνουν το κραχ. (Ας διαβάσουν για το κραχ του 1929 για να δουν τι τους περιμένει: Μαζικές χρεωκοπίες επιχειρήσεων και απολύσεις, ακραία φτώχεια και εξαθλίωση σε όλο σχεδόν τον κόσμο).

Ζοφερό λοιπόν το μέλλον. Εκτός αν υπάρξει αντίδραση, κυρίως από τους νέους. Εκτός αν σηκώσουν το ανάστημά τους στην απερχόμενη γενιά (ημών) της ενοχής και της αρπαγής και απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να γίνει πράξη το σύνθημα «Μην αλλάζετε το κλίμα, αλλάξτε πολιτικές».

Δυστυχώς όμως δεν αντιδρούμε. Ούτε οι νέοι ούτε οι παλιοί. Αν αφήσουμε κατά μέρος τους συνωμοσιολόγους και τους αρνητές της ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΟΥΣ κλιματικής αλλαγής (με επικεφαλής τον Τράμπ) που δεν ενδιαφέρονται, οι υπόλοιποι σπεύδουμε βραδέως.

Έχουμε μάθει να γεμίζουμε τις πλατείες γιατί κόπηκε κάποιο επίδομα, αλλά μένουμε στον καναπέ όταν βλέπουμε να κόβεται το μέλλον των επόμενων γενιών. Φωνάζουμε αν φορολογηθούμε λίγο παραπάνω για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά παραβλέπουμε πόσα πληρώνουμε ως φορολογούμενοι για τις ζημιές των κλιματικών καταστροφών. Κλείνουμε τους δρόμους γιατί θέλουμε «όλα τα λεφτά κι όλα τα κιλά» για το βαμβάκι, αλλά μένουμε αδρανείς μπροστά στη γεγονός ότι πριονίζουμε το κλαδί της αγροτικής παραγωγής που απειλείται με εξαφάνιση από την κλιματική κρίση.

Τεράστιες μεγα-πυρκαγιές, πλημμύρες και κατακλυσμοί, καταστροφή σοδειών, περιουσιών και τοπικών οικονομιών (Έβρος, Θεσσαλία, κλπ κλπ), απώλεια δασικού και φυσικού κεφαλαίου μένουν χωρίς απάντηση «από τα κάτω». Το «κίνημα» είναι στο μηδέν. Παρότι κάθε χρόνο η Ελλάδα παραδίνεται στις φλόγες, έχουμε να δούμε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ κινητοποιήσεις για τον αφανισμό των δασών μας από το 2007, όταν κάηκε η μισή Πελοπόννησος και η Αττική.

Τα καμπανάκια για την υπερθέρμανση της γης έγιναν καμπάνες ! Οι τρεις τελευταίοι μήνες που ζήσαμε είναι οι θερμότεροι εδώ και 120.000 χρόνια. (Παρατηρητήριο Copernicus). Κι όμως εμείς κωφεύουμε.

Υπεύθυνοι για τις αναιμικές αντιδράσεις είμαστε όλοι μας : η Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, κόμματα, ακαδημαϊκοί κλπ, χωρίς να εξαιρούμαστε κι εμείς οι Πράσινοι, που οι εσωτερικές τριβές δεν μας αφήνουν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, όπως παλιά. (Φυσικά ο καθένας ανάλογα με τα ..ποσοστά του).

Όχι ότι στον υπόλοιπο κόσμο τα πράγματα είναι καλά. Εξαίρεση τα κινήματα στην Ευρώπη και τη Δύση που είναι σαφώς πιο μπροστά (όσο και αν .. ξινίζουν μερικοί), αν και θα μπορούσαν να πατήσουν κι άλλο γκάζι. Η σύγκριση πάντως με την Ελλάδα, που κινείται στο ..ρελαντί, προκαλεί θλίψη:  Τον τελευταίο 1,5 χρόνο η Ευρώπη κατακλύστηκε από ένα κύμα φοιτητικών και μαθητικών καταλήψεων που είχε στόχο την αδράνεια των κυβερνήσεων στο θέμα της κλιματικής κρίσης και κύριο αίτημα τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων και την πράσινη μετάβαση. Εδώ όμως δεν κουνήθηκε φύλλο. Βλέπετε έχουμε να ..επιδείξουμε τις «κατ’ έθιμο» μαθητικές καταλήψεις του φθινοπώρου με το ίδιο κλισέ αιτημάτων εδώ και 40 χρόνια. Λες και δεν άλλαξε τίποτα στον κόσμο.

Έχουμε συνηθίσει – όλη η κοινωνία- στη νέα «κανονικότητα» των θεομηνιών, της κλιματικής κατάρρευσης και των βιβλικών καταστροφών. Συνηθίσαμε να σιωπούμε. Ό,τι χειρότερο δηλαδή.. Το είπε πολύ παραστατικά και ο Σάμουέλ Μπέκετ : «Η συνήθεια είναι πολύ καλός σιγαστήρας».

Λ. Τσικριτζής

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

9 σχόλια

  • Φίλε Λάζο, το κλίμα δεν είναι ανθρωπογενές φαινόμενο. Είναι γεωδυναμικό φαινόμενο. Έτσι τουλάχιστον λένε τα βιβλία και η επιστήμη.

    Υ.Γ. Άσε τους οικονομολόγους να λένε ότι θέλουν. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους… εξάλλου δεν είναι και οι πλέον ειδικοί να μιλήσουν για κλίμα…

    • Η λεγόμενη «κλιματική αλλαγή» είναι ένας χρήσιμος μοχλός για τους επικυρίαρχους, για να ελέγξουν τις ζωές μας.
      Την ψηφιοποίηση των πάντων θ’ ακολουθήσει, ο έλεγχος με τεχνητή νοημοσύνη και όλοι θα χάσουμε τις περιουσίες μας γιατί η ύπαρξή μας θα …επιβαρύνει το περιβάλλον…
      Πώς το είπε ο Σβαμπ για το 2030, ο μέντορας του Μητσοτάκη;
      «Δεν θα σας ανήκει τίποτα και θα είστε ευτυχισμένοι».

    • Ακόμα και έτσι να είναι. γεωδυναμικό φαινόμενο. και ‘μείς θα καθόμαστε να το κοιτάμε? δεν πρέπει να υποχρεώσουμε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το γεωδυναμικό φαινόμενο που αν δε μας αφανίσει θα μας τυρανήσει μέχρι εξαθλίωσης και αργού βασανιστικού θανάτου?

  • Το κλιμα ειναι δυναμικο φαινομενο και δεν εξαρταται απο τις ανθρωπινες δραστηριοτητες.

    κοτζαμ ηλιο δεν τον βλεπετε;
    τα ηφαιστεια δεν τα υπολογιζετε;
    τις θερμικες διαδικασιες της γης;

    γιατι πατε να τα φορτωσετε ολα στις ανθρωπινες δραστηριοτητες;

    ακομα και πυρηνικος πολεμος να γινει υστερα απο 10 χρονια ο πλανητης θα ισοροπησει και το κλιμα και θα βρει ακρη (το αν θα υπαρχουν ανθρωποι δεν το εξεταζουμε) αλλα ο πλανητης δεν εξαρταται απο εμας.

    προς τι αυτη η τρομοκρατια;
    ποιος κερδιζει;

    ποιος εχει επενδυσει πολιτικα και κερδοσκοπικα σε αυτη την κλιματικη τρομολαγνεια;

    το μοντελο αναπτυξης ειναι στρεβλο και σχεδον απανθρωπο, αλλα απο αυτο το σημειο, μεχρι το σημειο να ενοχοποιουμε την παρουσια του ανθρωπου πανω στην γη, οπως κανουν καποιοι τρελαμενοι αριστεροι, ε!!!…αυτο παει πολυ!

  • Λάζο, δεν βαρέθηκες ακόμα να μεταφέρεις την προπαγάνδα των Γερμανών Πράσινων; Πάνω από 20% πήγαν στη Γερμανία το AfD οι δήθεν “πράσινες” πολιτικές, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο Χανς Βέρνερ Ζιν. Είναι ακριβώς οι Πράσινοι που καταβαραθρώνονται στη Γερμανία, όπως ακριβώς βουλιάξατε κι εσείς στις πρόσφατες εκλογές.

    Άσε λοιπόν τα σάπια και κοίτα μήπως οι άνθρωποι πειράζουν το κλίμα με τους δορυφόρους αλλαγής κλίματος, όχι με το CO2. Η πατέντα υπάρχει απ’ το 1995 και μπορείς να τη βρεις στο https://patents.google.com/patent/US5984239A/en. Πότε μας μίλησες για την ανθρωπογενή “υπερθέρμανση” μέσω δορυφόρων; Ποτέ! Άιντε να φ’κιάις καμιά δ’λιά!

  • Αγαπητέ φίλε Λάζο
    Πριν φορτώσουμε σχεδόν όλα τα στραβά κι ανάποδα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή πρέπει να δούμε τι κάνουμε ως οργανωμένη(;) ελληνική κοινωνία για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του κόστους συνολικά από τις δυσμενείς συνέπειες ορισμένων φυσικών φαινομένων, τα οποία χαρακτηρίζονται από ασύλληπτη για το μέσο πολίτη στοχαστικότητα και ποικίλο εύρος έντασης κλπ. Ας αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: (1) Τα αντιπλημμυρικά έργα σχεδιάζονται στις ανεπτυγμένες χώρες για την αντιμετώπιση αιχμών 50ετίας τουλάχιστο, εάν και εφόσον υπάρχουν επαρκή και αξιόπιστα απολογιστικά στοιχεία, ειδάλλως αυξάνονται κι άλλο τα περιθώρια. Πιστεύεις ότι γίνονται αυτά στη χώρα μας; Έγιναν αυτά στη Θεσσαλία κ.α.; Είναι γνωστό ότι επί Όθωνα (1840) καταμετρήθηκαν τα ρέματα της Αττικής και ανέρχονταν περίπου σε 750. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 250, με τεράστια τσιμεντοποίηση – ασφαλτοποίηση που πολλαπλασιάζουν το συντελεστή απορροής σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να πνίγονται άνθρωποι κλπ. Φταίει για τούτο η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ή ασυνάρτητη και άναρχη ανάπτυξη του λεκανοπεδίου, κι όχι μόνο;
    (2) Είναι δυνατό στις πυρκαγιές να απουσιάζει από την πρώτη γραμμή, την οργάνωση, το συντονισμό της κατάσβεσης η δασική υπηρεσία και η οργανωμένη τοπική αυτοδιοίκηση, δηλ οι κατ’ εξοχήν γνώστες του δάσους και να επαφίεται το εγχείρημα σχεδόν αποκλειστικά στην πυροσβεστική υπηρεσία; (3).Χιονοπτώσεις: Το Μάρτη 1987, ανατρέχοντας στο διαδίκτυο για όσους δεν ζούσαν κι όσους δεν το θυμούνται, είχαμε στη χώρα μας μία από τις χειρότερες χιονοθύελλες με αποκλεισμό των δρόμων για ημέρες σχεδόν σε όλη τη χώρα, με ολικό παγετό 9 ημερών στην Κοζάνη κ.α. Ωστόσο, ο μόνος δρόμος στην Ελλάδα που παρέμεινε συνεχώς ανοιχτός ήταν ο οδικός άξονας Αιανή – Αμύνταιο καθώς και οι εγκάρσιοι δρόμοι που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες πρόσβασης στα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ στην περιοχή. Τούτο επιτεύχθηκε χάρις στις αδιάλειπτες νυχθημερόν προσπάθειες των ορυχείων του ΛΚΔΜ με την αντίστοιχη οργάνωση σε μηχανικό εξοπλισμό, εξειδικευμένο προσωπικό, υποστηρικτικές υπηρεσίες, ασύρματες επικοινωνίες , κατάλληλο εξοπλισμό, εφόδια κ.ο.κ. Το οικονομικό κόστος ήταν ελάχιστο συγκριτικά με το κέρδος της εξασφάλισης της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας των ορυχείων και ΑΗΣ της ΔΕΗ

  • Άλλο το κλίμα της Γης και άλλο το πολιτικό κλίμα.

    Κανένας δεν θέλει να ξεβολευτεί, αλλά η κλιματική αλλαγή θα πάρει όλο τον κόσμο μαζί της, και αυτούς που συμφωνούν και αυτούς που διαφωνούν.

  • Άνοιξε και κανένα βιβλίο να δεις τι είναι το κλίμα. Πάντως ούτε οι πάγοι έλιωσαν, ούτε οι παράλιες πόλεις βυθίστηκαν, ούτε η Ελλάδα ερημοποιήθηκε, όπως μας έλεγαν την δεκαετία του ’80. Μόνον η τρομολαγνεία και τα συμφέροντα έμειναν και τα χρήματα που φαγώθηκαν στο όνομα της κλιματικής αλλαγής… το κλίμα πάντως αλλάζει συνεχώς από τότε που δημιουργήθηκε η γη και η αιτία δεν είναι ο άνθρωπος…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.