Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από τις 5 Ιουλίου, το πρώτο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) της Ελλάδας στην Κοζάνη, το οποίο εγκαινίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος.
Η Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί την ίδια στιγμή που εξακολουθεί στη χώρα μας να θάβεται το 81% των απορριμμάτων, αφού από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας έχει πιάσει τους Ευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των σκουπιδιών που πηγαίνουν στους Χ.Υ.Τ.Α.(Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Όπως ανέφερε, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ?Πρακτορείο 104,9 FM ?, το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων, περίπου το 65%, ανακυκλώνονται ή κομποστοποιούνται. «Γύρω στο 35%, μόνο, από τα σκουπίδια που εισάγονται στη μονάδα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, τα υπόλοιπα είτε ανακυκλώνονται είτε πάνε για κομποστοποίηση. Ο στόχος βέβαια είναι να μειωθεί όσο είναι δυνατόν το ποσοστό των υπολειμμάτων» είπε ο κ. Ιωαννίδης.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, τόνισε ότι η Δυτική Μακεδονία εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα που δεν έχουν πολλές περιοχές στη χώρα μας, ενός περιφερειακού, ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. «Η Δυτική Μακεδονία έχει κλείσει τις παράνομες χωματερές εδώ και πάνω 10 χρόνια. Όλα τα σκουπίδια έρχονται σε έναν κεντρικό Χ.Υ.Τ.Α. μέσα από ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης, υπάρχει μία εταιρεία, η ΔΙΑΔΥΜΑ, η οποία διαχειρίζεται το ζήτημα αυτό. Αυτό μας έδωσε το πλεονέκτημα, αφού έχουμε λύσει πολλά προβλήματα, να μιλήσουμε για το επόμενο βήμα. Έτσι εδώ και χρόνια σχεδιαζόταν μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που να έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 120 χιλιάδων τόνων».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης, η Μονάδα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κοστολογικά με το σκεπτικό ότι θα μπει και το Ειδικό Τέλος Ταφής Απορριμμάτων.«Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές, ούτε φθηνές λύσεις. Είναι εντελώς διαφορετικό να παίρνεις τα σκουπίδια και να τα θάβεις από το να τα παίρνεις και να τα επεξεργάζεσαι. Το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο στη δεύτερη περίπτωση» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι παρά τα αυξημένα κόστη της επεξεργασίας, τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά.
«Εμείς ζητήσαμε και έγινε δεκτό από το Υπουργείο μία αλλαγή στη σύμβαση ώστε τα δύο πρώτα χρόνια να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι να μπει το Τέλος Ταφής και να υπάρχει μία ισονομία έναντι όλων των κατοίκων της χώρας», σχολίασε ο Δήμαρχος Κοζάνης. «Γιατί δεν μπορεί οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας που ακολουθούν την Ευρωπαϊκή Οδηγία και διαχειρίζονται τα σκουπίδια τους περιβαλλοντικά να επιβαρύνονται οικονομικά ενώ οι υπόλοιποι όχι» είπε.
Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως «το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θεσμοθετήσει το Ειδικό Τέλος Ταφής από το 2012, που σημαίνει ότι για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα πηγαίνει για ταφή χωρίς επεξεργασία θα καταβάλλεται ένα ποσό. Αυτό είναι ένα αντικίνητρο για όλους μας προκειμένου να στέλνουμε λιγότερα σκουπίδια στους Χ.Υ.Τ.Α..Το τέλος αυτό δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται, ευελπιστούμε να εφαρμοστεί από του χρόνου».
Να σημειωθεί, ότι οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας είχαν κινηθεί συντονισμένα ήδη από το 1998 για την διαχείριση των απορριμμάτων τους. Το έργο ήταν από τα πρώτα ΣΔΙΤ που μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης στη χώρα το 2007. Η σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του υπογράφηκε στις 10/06/2015.
«Πέρα από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) προσπαθούμε να εφαρμόσουμε και άλλα μοντέλα όπως ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων» κατέληξε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.
Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
Επιμέλεια Ελένη Μπιμπίκου
Δεν το έκανες εσύ ….Πες μας τι έκανες εσύ …. Σπάσαμε τα αυτοκίνητα στην οδό Αιανής ρεεεεεε
ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΠΑΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΑΡΕΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΜΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ Κ ΑΣΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Γεια σου Λευτερη …