Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  Π.Ε. Κοζάνης: Ενημέρωση για με την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Diaphorina citri στην Κυπριακή Δημοκρατία

19 Σεπτεμβρίου 2023
11:08
Κανένα σχόλιο

 

        Το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  Π.Ε. Κοζάνης ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρειών διεθνών μεταφορών, παραγωγών, συνεταιρισμών, γεωπόνων του δημοσίου και ιδιωτών, τελωνιακών, Δήμων και Εργολάβων δημοσίων  κηποτεχνικών έργων) σχετικά με την ενημέρωση της Κυπριακής Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας για την εμφάνιση του εντόμου επιβλαβή οργανισμού καραντίνας Diaphorina citri στο έδαφός της.

Το Diaphorina citri είναι ευρέως διαδεδομένο στις ασιατικές χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταιβάν, Βιετνάμ). Η παρουσία του έχει επίσης διαπιστωθεί τόσο στην Κεντρική όσο και στην Νότια Αμερική (ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Κούβα, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Κόστα Ρίκα).

Στην Ευρώπη είναι η πρώτη αναφορά παρουσίας του. Οι κύριοι ξενιστές του εντόμου D. citri είναι δένδρα του γένους Citrus (εσπεριδοειδή) και κυρίως οι νεραντζιές (Citrus aurantium), οι μοσχολεμονιές (Citrus aurantifolia), των οποίων οι καρποί είναι γνωστοί ως «λάιμ», τα γκρεϊπφρουτ (Citrus paradisi), τα Citrus jambhiri και τα Murraya paniculata.

 Σε μικρότερο βαθμό τα υπόλοιπα είδη του γένους Citrus, οι πορτοκαλιές (Citrus sinensis), οι λεμονιές (Citrus limon), το καλαμοντίν (Citrofortunella microcarpa) και το Poncirus trifoliata. Το D. citri είναι πιο διαδεδομένο σε ζεστές παράκτιες περιοχές.

 Οι βέλτιστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξή του είναι 25-28C, ωστόσο μπορεί  μπορεί να αντέξει σε ένα μεγάλο εύρος κλιματικών συνθηκών. Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αφθονία των φυτών ξενιστών υποδεικνύουν ότι το D. citri θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί στην χώρα μας.

Τα συμπτώματα της προσβολής της εν λόγω ψύλλας έχουν ως εξής: Τα προσβεβλημένα φύλλα είναι παραμορφωμένα, συστρέφονται και κατσαρώνουν ενώ σε σοβαρή προσβολή παρατηρούνται ξηράνσεις και πρόωρη φυλλόπτωση. Σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζεται το σύμπτωμα «σκούπα της μάγισσας», δηλαδή έκπτυξη πολλών καχεκτικών βλαστών μικρού μήκους λόγω προσβολής των οφθαλμών. Επίσης, από την δραστηριότητα του εντόμου παράγονται μελιτώδη εκκρίματα επί των οποίων αναπτύσσονται οι μύκητες της καπνιάς. Χαρακτηριστικό των νυμφών του D. citri είναι ότι παράγουν λεύκα κηρώδη νημάτια.

Ωστόσο, η σημαντικότερη ζημιά που προκαλεί το έντομο είναι ότι μεταδίδει το βακτήριο Candidatus Liberibacter asiaticus (φυτόπλασμα) το οποίο προκαλεί την ασθένεια που ονομάζεται χλώρωση των Εσπεριδοειδών (citrus greening). Η χλώρωση των εσπεριδοειδών προκαλεί κηλίδωση και μεσονεύρια χλώρωση των φύλλων που μοιάζει με τα συμπτώματα που προκαλεί η τροφοπενία ψευδαργύρου. Τα δένδρα παρουσιάζουν φυλλόπτωση και καρπόπτωση. Οι καρποί παραμένουν πράσινοι στην μια πλευρά τους και ο χυμός τους έχει πικρή γεύση. Τα δένδρα ξεραίνονται μέσα σε 5-7 χρόνια από τη στιγμή που μολύνθηκαν. Η ασθένεια «citrus greening» θεωρείται ως μια από τις πιο καταστροφικές ασθένειες των εσπεριδοειδών.

       Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Κοζάνης, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι