Αγροδιατροφή: έρευνα και πράξη, μύθοι και πραγματικότητα (Γράφει η Παρασκευή Μητλιάγκα)

2 Οκτωβρίου 2023
07:33
Κανένα σχόλιο

 

Ο αγροδιατροφικός κλάδος είναι αδιαμφισβήτητα ένας αναπτυξιακός κλάδος πολλά υποσχόμενος για την Περιφέρεια μας αν όλα γίνουν μελετημένα, σοβαρά κι όχι αποσπασματικά με εξαγγελίες που διαρκούν μόνο για κάθε προεκλογική περίοδο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι μεταποιητές των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα είναι πολλά και διαχρονικά. Για όλ αυτά υπάρχουν φωνές και γραφήματα που ευαγγελίζονται τι πρέπει να γίνει αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε.

Οι αγρότες μας ζούνε καθημερινά μία δύσκολη πραγματικότητα με μύθους που ακούγονται και παραπλανούν την κοινωνία μας

Μύθος: μία καλλιέργεια ή μία εκτροφή μπορεί να αποδώσει χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό

Πραγματικότητα: τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραγωγός κατά την παραγωγική  διαδικασία αλλά κυρίως στην προώθηση των προϊόντων αυτών.

Μύθος: οι εξαγγελίες του εν ενεργεία Περιφερειάρχη για οργάνωση και ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.

Πραγματικότητα: οι μικροί καλλιεργητές βρίσκονται σε δεινή θέση για την εξεύρεση αγορών για τα προϊόντα τους. Οι κτηνοτρόφοι πουλάνε σε χαμηλές τιμές το γάλα αντί να το μεταποιούν ώστε να αποκτά προστιθέμενη αξία.

Στην πράξη λοιπόν χρειάζονται επενδυτικά σχέδια και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη καθετοποιημένης παραγωγής με έτοιμες αγορές προώθησης των παραγόμενων προϊόντων. Προϊόντων που θα έχουν ταυτότητα και θα δηλώνουν την ποιοτική τους ανωτερότητα.

Η συγκρότηση ενός φορέα/υπηρεσίας, σε στενή αλληλεπίδραση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, για την ολοκληρωμένη οργάνωση παραγωγής, πιστοποίησης, προώθησης στις αγορές και την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων στον αγροδιατροφικό κλάδο θεωρείται επιβεβλημένη. H πρόταση αυτή έχει κατατεθεί από επιστημονική ομάδα, στην οποία είχα την ευκαιρία να συμμετέχω, του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας όταν πριν τέσσερα χρόνια περίπου η περιφερειακή αρχή αναζήτησε τις ιδέες της Πανεπιστημιακής κοινότητας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μας.

Και Ναι η έρευνα είναι σημαντική για τη δημιουργία νέων προϊόντων προστιθέμενης αξίας στη λογική της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Όμως τα ερευνητικά αποτελέσματα χρειάζονται ευήκοα ώτα και ανθρώπους που θα συνδράμουν στη μετατροπή του ερευνητικού αποτελέσματος σε προϊόν επικερδές για τους πρωτοπόρους αλλά και τους υπόλοιπους που θα ακολουθήσουν.

Ευήκοα ώτα δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Συμμαχίας για την Ανάπτυξη ακούει και αφουγκράζεται. Έχουμε τη θέληση, χρειαζόμαστε τη δύναμη σας.

Ας κάνουμε επιτέλους τα αυτονόητα ΠΡΑΞΗ

Παρασκευή Μητλιάγκα

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Κοζάνης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.