Φωτοβολταϊκά για στήριξη της τοπικής κοινωνίας (Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης)

26 Οκτωβρίου 2023
14:55

 

Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ειρωνικές αναφορές, όπως έκανα στην προηγούμενη παρέμβασή μου τίτλο «Πως να βγάλετε μερικά εκατομμύρια ευρώ». Σκοπός μου δεν ήταν να ειρωνευτώ κανέναν, αλλά να καταδείξω – τόσο με τον περίεργο τίτλο όσο και με τον παραλληλισμό των κατοίκων του λιγνιτικού άξονα με ιθαγενείς – ότι υπάρχει στυγνή εκμετάλλευση του τόπου μας και των κατοίκων του από ξένα συμφέροντα.

Δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα που μου ζητούσαν περισσότερες εξηγήσεις για το άρθρο, καθώς το θέμα είναι φλέγον για τον τόπο μας. Επειδή ποτέ μου δεν φοβήθηκα να πω τα πράγματα με τ’ όνομά τους, το ίδιο θα πράξω και τώρα.

Έχω την πληροφόρηση ότι στην ορεινή περιοχή που βρίσκεται πάνω από το Μανιάκι, το Αντίγονο και το Μεσόβουνο, θα ακολουθηθεί το μοντέλο των Λιβερών. Τι έγινε εκεί;

Μία πολυεθνική εταιρία, η juwi AG, με έδρα στη Γερμανία μέσω της θυγατρικής της στη χώρα μας juwi Hellas, απέκτησε τα δικαιώματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε δημόσια έκταση έναντι πινακίου φακής, διότι όταν το δημόσιο ενοικιάζει εκτάσεις έναντι 12€ το στρέμμα μιλάμε περί πινακίου φακής.

Στη συνέχεια μετά την υποβολή και έγκριση του φακέλου για εγκατάσταση ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού συστήματος, αντί να προχωρήσει στην εγκατάσταση απλώς πούλησε την άδεια… Δηλαδή, μία ξένη πολυεθνική έβγαλε μερικά εκατομμύρια χωρίς να επενδύσει ούτε ένα ευρώ και χωρίς να δημιουργήσει ούτε μία θέση εργασίας στην πολύπαθη Δυτική Μακεδονία. Απλώς πουλώντας αέρα, τον αέρα του λιγνιτικού άξονα, που εάν ξέρεις να τον αξιοποιείς μπορεί να είναι και χρυσοφόρος!

Οι πληροφορίες μου λένε ότι το ίδιο θα γίνει και στην περιοχή που ανέφερα και πριν, η οποία είναι πάνω από το χωριό μου και τα διπλανά χωριά! Γι’ αυτό μίλησα περί ινδιάνων κι επειδή ο ρόλος του ιθαγενούς δεν μου αρέσει προτείνω να κινητοποιηθούμε για να αποτρέψουμε αυτή την θλιβερή εξέλιξη.

Οι άδειες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων πρέπει να δίνονται πρωτίστως στους κατοίκους, που είναι αυτοί που πλήττονται από την ανεργία και τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που άφησε πίσω της η απολιγνιτοποίηση. Είναι απαραίτητο τα εισοδήματα που θα δημιουργηθούν από εναλλακτικές πηγές ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία να στηρίξουν τις οικογένειες των κατοίκων και όχι τις πολυεθνικές εταιρίες.

Τώρα που τελείωσαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες πρέπει να πάρουν θέση και να αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση αποβαίνει εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Όσο υπάρχουν κάτοικοι του λιγνιτικού άξονα που θέλουν να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την τοπική κοινωνία όρθια και να ξεπεράσουμε το σοκ που επιφέρει η απολιγνιτοποίηση, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μία ήπια και ομαλή μετάβαση.

Μάκης Ιωσηφίδης

πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου

πρώην Πρόεδρος Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

5 σχόλια

  • πολυ σωστος ο κυριος απλα δεν υπαρχει χωρος στο δικτυο για μας τους ιθαγενεις ενω οι μεγαλες εταιριες κανουν δικους τους υποσταθμους και συνδεονται στο δικτυο,Ειναι θεμα υπουργειου βλεπε Σδουκου.προσωπικη εκτιμηση οσο κοιμομαστε θα αλωνιζουν

  • ποιοι νοικιαζουν την έκταση;; για να λέμε αλήθειες!
    ο δήμος; η περιφέρεια;

    και ποιος ορίζει τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης; μεταπώληση, ποσοστά στις κοινότητες

  • Καλά μας κάνουν.Στη Γερμανία ανοίγουν τους λιγνίτες και εδώ βαζουν παντού καθρέφτες.Παρτε τσατσαρες να χτενιζεστε

  • Όλες αυτές οι επενδύσεις στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης θέλουν θετική γνωμοδότηση από τον οικείο δήμο. Κάποιοι συνάδελφοι του κυρίου που υπογράφει το άρθρο, είτε από άγνοια, είτε γιατί τα άρπαξαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν αντέδρασαν στους επιτήδειους επενδυτές και τους έδωσαν θετικές γνωμοδοτήσεις. Στη συνέχεια η Περιφέρεια ή το Υπουργείο έδωσαν την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και επομένως ο επενδυτής μπορούσε να προχωρήσει κανονικά. Επομένως, όλα έγιναν εν γνώσει των τοπικών αρχόντων και της αντιπολίτευσης, οπότε κάθε κοινωνία είναι άξια της μοίρας της!!! Όταν βλέπεις ότι το “φλέγον” ζήτημα των υποψηφίων δημάρχων στην Κοζάνη ήταν αν θα πάει η τηλεθέρμανση στον Κρόκο και το Δρέπανο και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό είναι παράλογο, τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτε… Όταν όλη η στρατηγική της ΕΕ είναι να πάμε σε αξιοποίηση των ΑΠΕ, ακόμη και για θέρμανση, εδώ σκέφτονται πως να διογκώσουν την ήδη προβληματική ΔΕΥΑΚ…

  • Εσείς, κ. πρώην Δήμαρχε που κάνατε προσωπικό αγώνα να εκλέξετε τους νέους άρχοντες της περιοχής μας, γιατί δεν τους τα λέτε να τα κάνουν,ετσι ώστε απο δώ και πέρα να περάσουν τα φωτοβολταικά στους δημότες. Μήπως γράφετε ανέξοδα…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.