«Βέλη στη φαρέτρα της» τοποθετεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ώστε να μπορέσει να «συγκεντρώσει» όλα τα απαραίτητα «εφόδια» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων και Βαλτονέρων μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή αλλά και την εξέλιξη του φαινομένου. Για το λόγο αυτό, η Περιφερειακή Αρχή προωθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου Αθηνών ώστε να «συνδεθούν» και να αξιολογηθούν οι υφιστάμενες μελέτες και να προταθούν δράσεις στους αρμόδιους φορείς με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των τοπικών πληττόμενων κοινωνιών. Τίτλος και θέμα της σύμβασης: «Παρακολούθηση και συνθετική αξιολόγηση γεωκινδύνων των Λιγνιτικών Πεδίων Δυτικής Μακεδονίας».
Παρών στη σχετική συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας ο καθηγητής-σεισμολόγος πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, που μίλησε στο Σώμα και κατέθεσε τις προτάσεις του. Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης ο κ. Λέκκας εκτός άλλων ανέφερε: «Αξιολογώντας όλα τα δεδομένα τα οποία υπήρχαν διαπιστώθηκε ότι είναι αναγκαιότητα να γίνει συνθετική αξιολόγηση των υφιστάμενων μελετών που υπάρχουν στα λιγνιτωρυχεία της Δ. Μακεδονίας. Να δούμε τι γεωκίνδυνοι υπάρχουν, πως εξελίσσονται τα φαινόμενα και να δούμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε και να έχει η Π.Δ.Μ. συντεταγμένες προτάσεις για να μπορέσει να παρέμβει σε αποφάσεις που θα ακολουθήσουν. Θεωρήσαμε σκόπιμο να υποβάλλουμε τις προτάσεις αυτές που θα καταλήξουν σε Υπηρεσίες συμβούλων αλλά κυρίως να λειτουργήσουν ως εργαλείο αποφάσεων για την Περιφέρεια. Έχουμε αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες καταστάσεις, η πιο πρόσφατη ήταν στη Λέσβο όπου η διαχείριση ήταν καθ’ ομολογία η καλύτερη αντιμετώπιση. Κατά περίπτωση εξετάζουμε τις τοπικές συνθήκες, το περιβάλλον και εν συνεχεία εισηγούμαστε δράσεις που πρέπει να γίνουν», παρουσίασε.
Ο σεισμολόγος μάλιστα επανέλαβε την αναγκαιότητα η Περιφέρεια να κινηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε όπως είπε να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά συμφέροντα.
Στην μετακύλιση των ευθυνών στην Περιφέρεια αντί της ΔΕΗ Α.Ε. στάθηκαν οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης που, αφού δήλωσαν πως σέβονται τη γνώμη και πρόταση του κ. Λέκκα, σχολίασαν πως τους δόθηκε ελάχιστος χρόνος να προετοιμαστούν για τα της μελέτης καθώς δεν ενημερώθηκαν όπως είπαν έγκαιρα.
Η συνεδρίαση-συζήτηση του ζητήματος μάλιστα έγινε παρουσία και των κατοίκων αλλά και των Συλλόγων Αναργύρων και Βαλτόνερων που ακόμη μια φορά εξέφρασαν την αγωνία τους για την εξέλιξη του φαινομένου και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων-αποζημιώσεών τους.
Στη συνεχή επικοινωνία και αλληλοενημέρωση μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και του κ. Λέκκα από την πρώτη στιγμή της κατολίσθησης των Αναργύρων, στάθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας που μίλησε για τα έως τώρα δεδομένα που είναι οι… Επιτροπές, θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα της μελέτης αυτής. “Εάν είναι η ΔΕΗ αυτή που ευθύνεται είναι αυτή που αναλαμβάνει και όλο το κόστος. Ήδη η Επιχείρηση ανέλαβε τη χρηματοδότηση της φιλοξενίας των πρώτων οικογενειών που κρίθηκαν ακατοίκητες οι οικίες τους. Με την ολοκλήρωση των πορισμάτων θα δούμε εάν αναλάβει η ΔΕΗ το κόστος φιλοξενίας όλων των οικογενειών του χωριού. Πρέπει να είναι διασφαλισμένη η περιοχή μας μπροστά στις όποιες εξελίξεις….”, ανέφερε.
“Εάν αύριο γίνει μια κατολίσθηση και έχουμε θύματα ποιος φέρει την ευθύνη;” ρώτησε τον Περιφερειάρχη ο περιφερειακός ανεξάρτητος σύμβουλος Σ. Καμπουρίδης. “Αυτή τη στιγμή το ότι δεν προσεγγίζεται ο χώρος και φυλάσσεται καθημερινά από την ΕΛ.ΑΣ. είναι κάτι που είναι διασφαλισμένο. Για προληπτικούς λόγους και επειδή σίγουρα θα επιδεινωθεί η κατάσταση απαγορεύθηκε η είσοδος των κατοίκων”, η απάντησή του. “Η ευθύνη είναι όλων… Να είστε βέβαιος ότι όλες οι πιέσεις που χρειάζονται ασκούνται…”, σημείωσε.
Tίνα Παπαντωνίου για το kozan.gr