Καλλιόπη Βέττα: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί μια υπενθύμιση σε όλους μας ότι τίποτε δεν χαρίζεται αν δεν το διεκδικήσεις»

17 Νοεμβρίου 2023
13:01

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, δήλωσε:

«Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί ευκαιρία να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας μια από τις λαμπρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Σε μια εποχή σκότους, αυταρχισμού, δολοφονιών, φυλακίσεων και εκτοπισμού, δημιουργήθηκε μια αναπάντεχη και μεγαλειώδης εξέγερση.

 

Νέες και νέοι, φοιτήτριες και φοιτητές, εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου και της επιστήμης έδωσαν το παρών στο Πολυτεχνείο, διεκδικώντας την πτώση του καθεστώτος, την επαναφορά της Δημοκρατίας αλλά και μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα που συνοψίστηκαν με το αξέχαστο σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία»

 

Η συντριβή της εξέγερσης με τους νεκρούς στους δρόμους της Αθήνας, αποτέλεσε τον τραγικό επίλογο, αλλά ταυτόχρονα ήταν η θρυαλλίδα των εξελίξεων για την πτώση της δικτατορίας και την επαναφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Σήμερα, χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση για τις δημοκρατικές κατακτήσεις, για ένα καλύτερο μέλλον, με δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους.

Παράλληλα, η επέτειος του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται και ότι τίποτε δεν χαρίζεται σε κανέναν αν δεν το διεκδικήσει ο ίδιος.

Τιμή και σεβασμός σε όσους μας το δίδαξαν με την πράξη τους, σε όσες και όσους αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν, μια μέρα σαν και αυτή.

Μια μέρα που έχει μείνει στην ιστορία, 17 Νοέμβρη 1973»

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή

2 σχόλια

  • «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ήταν το σύνθημα που επικάλυπτε την νέα γενιά των πολιτικών που ισοπέδωνε και θα ξεπουλούσε την Πατρίδα μας.

    Όσοι ζήσαμε, αν και νέοι, την “εποχή σκότους, αυταρχισμού, δολοφονιών, φυλακίσεων και εκτοπισμού”, δεν μπορεί να συγκριθεί με την σημερινή εποχή των πλειστηριασμών, των τραπεζών, των μνημονίων, της φτώχειας, της εθνικής μειοδοσίας, των αυτοκτονιών. Καμιά εποχή δεν πρέπει ούτε να εξωραΐζουμε, ούτε να τερατοποιούμε, γιατί πολύ απλά κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις!

    Όσο για την “αναπάντεχη και μεγαλειώδης εξέγερση”, αξίζει να διαβάσουμε τον Ριζοσπάστη της 10ης Φεβρουαρίου 1974 (86 μέρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου), όπου καταδικάζει την εξέγερση στο Πολυτεχνείο ως “προβοκατόρικη ενέργεια των πρακτόρων της ΚΥΠ”.

    Χρόνια πολλά και…. περαστικά μας!

  • Ως πράξη αντίστασης η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν όντως ηρωική.Όμως δεν οδήγησε στην πτώση της δικτατορίας,αλλλά σε μία νέα χειρότερη που έπεσε ύστερα από την ανόητη και εγκληματική επέμβαση στην Κύπρο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι