Στα “ψιλά γράμματα” της ιστορίας η “Πτολεμαΐδα 5”; – Η “Πτολεμαΐδα 5” μπορεί να παράγει 43% περισσότερη ενέργεια με 7% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και να ανταγωνιστεί τις μονάδες φυσικού αερίου, ακόμα και με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, με τις βέλτιστες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες

20 Νοεμβρίου 2023
16:05

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η αγορά μπαταριών και το πότε θα πέσουν οι τιμές τους. Υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Δεν γνωρίζουμε ποια θα επικρατήσει στο τέλος και πάνω απ’ όλα, αν θα επιλέξουμε τη σωστή ή την λάθος. Αν γίνει ένα λάθος στην πρόβλεψη τότε οι οικονομικές ζημίες θα είναι τεράστιες. Παράδειγμα, η λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαΐδα 5” για την οποία δαπανήθηκε 1,5 δισ ευρώ. Αυτή η επένδυση έχει ακυρωθεί, σήμερα, στην πράξη. Πρόκειται για ένα μη ανταγωνιστικό έργο και η ΔΕΗ δεν θα το κρατήσει» υποστήριξε από το βήμα του 27ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Δεκατρία χρόνια μετά την επίσημη έναρξη των Μνημονίων, ύστερα από την αναγκαστική μεταβίβαση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ γαλλικών και γερμανικών τραπεζικών βωμών και έπειτα από τις ανείπωτες δοκιμασίες των πολιτών και της οικονομίας, ένας υπουργός πρώτης γραμμής σπεύδει να απαξιώσει μια τόσο ακριβή επένδυση για τα δεδομένα της χώρας.

Αιτία και αφορμή είναι φυσικά η εθνική πολιτική απολιγνιτοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής, καθ΄υπαγόρευση από τα υψηλά κλιμάκια των Βρυξελών και στο πλαίσιο μεταστροφής της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον άνθρακα – πράγμα το οποίο και αντιλαμβανόμαστε πλήρως – εν τούτοις, αναρωτιέται η Στήλη, για ποιό λόγο έχει πέσει σε τόση δυσμένεια τα τελευταία χρόνια ο λιγνίτης, αφού δεν συνάδει με την πραγματική συνεισφορά του, ακόμη και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Το βρώμικο ορυκτό κατέχει μερίδιο 7,4% στο ενεργειακό μείγμα για σήμερα Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, ενώ για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, η συμμετοχή του έφθασε στο 8,36%! Εξάλλου, η νέα λιγνιτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, “Πτολεμαΐδα 5”, κόστους ενάμιση δισ ευρώ, όπως ανέφερε σωστά ο κ. Σκυλακάκης, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που ασκείται έντονη κριτική, σε βαθμό απαξίωσης, στην επένδυση για την “Πτολεμαΐδα 5”.  Εκτός από τον νυν Υπουργό ΠΕΝ και ο κ. Χατζηδάκης έχει εκφραστεί κατά της λειτουργίας της, ενώ ορισμένα στελέχη της αγοράς την θεωρούν ως το μεγαλύτερο διακομματικό λάθος στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής ζωής, επειδή η απόφαση για την κατασκευή της ελήφθη σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ είχε ανακρούσει πρύμνα από τον λιγνίτη, άρα δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για την οικονομική της βιωσιμότητα, όπως διατείνονται.

Στον «αφορισμό» του κ. Σκυλακάκη, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης ο οποίος επέκρινε τον Υπουργό για απότομη αλλαγή στάσης, λέγοντας πως ο κύριος Σκυλακάκης, ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2010, «ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος», ενώ άφησε να διαφανεί ότι η πολεμική κατά της “Πτολεμαΐδας 5” γίνεται εκ του ασφαλούς, αφού η χώρα έχει απομακρυνθεί, σήμερα από τις ακραίες τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Όπως έγινε γνωστό στην Στήλη από κορυφαίο παράγοντα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αν είχε τεθεί σε λειτουργία το 2021 η “Πτολεμαΐδα 5”, θα είχε εξοικονομήσει η χώρα τεράστια ποσά από εκείνα που δαπάνησε για να προμηθευτεί ακριβό φυσικό αέριο, ενώ η ίδια η ΔΕΗ θα είχε αποσβέσει τουλάχιστον το 50% της επένδυσής της.

Επίσης, μας ειπώθηκε, ότι εάν λειτουργούσε κανονικά η νέα μονάδα, οι τιμές του ηλεκτρισμού θα ήταν 30% χαμηλότερες και θα είχαν εξοικονομηθεί 1,2 δισ ευρώ, όπως έχει δείξει γνωστή μελέτη του ΕΜΠ. Αλλά και σήμερα, υποστηρίζουν ορισμένοι παράγοντες της αγοράς, εάν η μονάδα τροφοδοτηθεί με αρκετό και καλής ποιότητας λιγνίτη από το ορυχείο της Μαυροπηγής, τότε θα μπορούσε να λειτουργήσει αποδοτικά και με όφελος για την οικονομία και τον καταναλωτή, καθώς πρόκειται για μια επένδυση που δημιούργησε νέες 800 θέσεις εργσίας σε μια περιοχή που δοκιμάζεται σκληρά από την εξάλειψη του παλαιού μοντέλου ανάπτυξης και την “ατελή” εφαρμογή του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι μια μονάδα που κατασκευάστηκε για να θωρακίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ιδίως στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,αλλά, το κυριότερο, και ως στρατηγική εφεδρεία για το μέλλον είναι τουλάχιστον “άκομψο” να ακυρώνεται με τόση ευκολία.

Η “Πτολεμαΐδα 5” μπορεί να παράγει 43% περισσότερη ενέργεια με 7% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και να ανταγωνιστεί τις μονάδες φυσικού αερίου, ακόμα και με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, με τις βέλτιστες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες.

Η Στήλη καθιστά σαφές ότι δεν αντιπολιτεύεται, όμως δεν παύει να αναρωτιέται κατά πόσο είναι πολιτικά θεμιτό να σβήνονται από τον εθνικό μαυροπίνακα, δημόσιες επενδύσεις αυτών των διαστάσεων.

energia.gr

8 σχόλια

  • Δεν ξέρω πια τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνετε! Αν δουλέψει η Πτολεμαΐδα 5 θα εκτοπίσει μονάδες φυσικού αερίου και η χώρα δεν θα καταναλώσει φυσικό αέριο. Ε, αυτός είναι ο μόνιμος πόνος των κυβερνώντων!
    Απλά να θυμίσω πως τον Ιούλιο 2022 έντρομος ο Μητσοτάκης έτρεχε να ανακοινώσει “επιστροφή στο λιγνίτη”, με “διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής” και η Καθημερινή “ενημέρωνε” πως “7 λιγνιτικές μονάδες θα δουλεύουν στο φουλ”. Φυσικά και δεν το έκαναν και προτίμησαν να καίνε φυσικό αέριο. Μίζες απ’ την εισαγωγή αερίου, είπατε; “Μαύρο” πολιτικό χρήμα; Συμφωνία με τους Αμερικάνους για το πόσο δικό τους αέριο θα παίρνουμε; Μπα, δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα!, κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει.

    • Πολλές αλήθειες γράφεις αλλά οι παρωπιδες δεν αφήνουν την πλειοψηφία να τις δει. Πόσο χαμηλά θα φτάσουμε αναρωτιέμαι, πότε θα ξυπνήσει αυτός ο λαός πότε;

  • Εάν ευσταθούν όλα αυτά, υπάρχει κανένας οικονομικός εισαγγελέας να διερευνήσει το θέμα της κατασπατάλησης χρημάτων από την μη λειτουργία της μονάδας Πτολεμαϊδα 5;

    Τι έκανε επ’ αυτού ο νυν περιφερειάρχης;
    Τι θα κάνει ο νέος περιφερειάρχης;

    Μιλάμε για εξοικονόμηση χρημάτων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

  • Όλα τα δεξιοβολεμενα που φάγανε τόσα χρόνια ψωμάκι από την ΔΕΗ και έκαναν ζωαρα την κράζουν σήμερα και ζητάνε κλείσιμο. Τους βόλεψε μια χαρά κάποτε ο μπαμπάς Μητσοτάκης και τώρα παριστάνουν πως τους ενοχλεί.
    Και έχουμε και την νέα μόδα των ψευτοοικολογων που ονειρεύονται ότι με ανεμογεννήτριες και καθρεφτακια θα είναι όλα μια χαρά και ο κακός ο λιγνίτης φταίει για όλα.

    • Εντελώς άκυρο το σχόλιο. Καμία σχέση με το περιεχόμενο του κειμένου. Διακρίνεται ένα μένος προς τους ΔΕΗτζήδες και προφανώς με κάθε ευκαιρία προσπαθείτε να το βγάλετε από μέσα σας. Αν ο κόσμος πάει μπροστά με την λογική του σχολίου σας, τό ‘χουμε χαμένο.

  • Δόκτωρ συγνώμη αλλά μας κούρασες με τις κατηγορίες του νυν περιφερειάρχη.Από πότε η λειτουργία της Πτολεμαίδα 5 εξαρτάται απο την Περιφερειακή Αρχή;

  • Η ολοκαίνουρια μονάδα 5 της ΔΕΗ είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει! Φίλος τεχνικός που δουλεύει εκεί, μου είπε ότι όταν ήρθαν να μετρήσουν τους ρύπους της δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν ΤΙΠΟΤΕ!!! Έπρεπε όμως να καταγράψουν κάτι!!! Οπότε τους ζήτησαν να κλείσουν(!!!!) τα φίλτρα αποθείωσης για να αυξηθούν οι ρύποι, έτσι ώστε να καταδείξουν ότι η μονάδα ρυπαίνει!!!
    Πράγματα αδιανόητα, αλλά το έγκλημα είναι προμελετημένο έτσι και αλλιώς!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.