Το Γεφύρι του Αζίζ Αγά, στα Γρεβενά, είναι το ψηλότερο της Δυτικής Μακεδονία;. Η παράδοση λέει ότι χρειάστηκε να κατασκευαστεί τρεις φορές, για να μείνει όρθιο.
Λειτούργησε ως εμπορικός δρόμος, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και βρίσκεται στον ποταμό Βενέτικο, κάτω από το Τρίκωμο. Το χωριό πήρε την ονομασία του από την ένωση των τριών οικισμών Ελευθεροχωρίου, Ζιάννη και Καλογριάς, τον 17ο αιώνα.
Η παράδοση για το χτίσιμο του Γεφυριού του Αζίζ Αγά
Ο Αζίζ Αγάς ανέθεσε την κατασκευή του γεφυριού σε έναν ξακουστό πρωτομάστορα. Λόγω του ύψους του, παρουσιάστηκαν αρκετές δυσκολίες στην κατασκευή του. Μόλις οι εργάτες αφαιρούσαν τα καλούπια, η κεντρική καμάρα έπεφτε. Αυτό συνέβη τρεις φορές.
Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για τρίτη φορά, ο Αζίζ Αγάς απείλησε τον πρωτομάστορα ότι, αν το γεφύρι γκρεμιστεί ξανά, θα του πάρει το κεφάλι. Με την ολοκλήρωση του χτισίματος, ο πρωτομάστορας πήγε στη ράχη Σκύφτη, γιατί φοβήθηκε από τις απειλές του Αγά.
Τελικά, τα καλούπια αφαιρέθηκαν και το γεφύρι παρέμεινε όρθιο. Ο Αζίζ Αγάς κάλεσε τον πρωτομάστορα με έναν χωροφύλακα, του έδωσε συγχαρητήρια και τον αντάμειψε.
Η κατασκευή και ο ρόλος του Γεφυριού στην Τουρκοκρατία
Χτισμένο στον παραπόταμο του Αλιάκμονα, το Γεφύρι του Αζίζ Αγά έχει ύψος 15 μέτρα και σχηματίζει τρεις καμάρες.
Συνέδεε τους εμπορικούς δρόμους μεταξύ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Από εκεί διέρχονταν ηπειρώτικα καραβάνια προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Εξυπηρέτησε για χρόνια το ντερβένι Ιωαννίνων – Γρεβενών.
Δείτε το Γεφύρι του Αζίζ Αγά, μέσα από τα πλάνα που έχει εξασφαλίσει το Travel Inspiration:
Πηγή: “https://www.mixanitouxronou.gr/to-gefyri-toy-aziz-aga-poy-epefte-kai-chtistike-treis-fores-synedee-tin-ipeiro-me-tin-dytiki-makedonia-deite-to-apo-psila/”