Σα σήμερα (7/12/1997) εκοιμήθη ο μακαριστός Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός

7 Δεκεμβρίου 2023
15:58

Σα σήμερα (7/12/1997) εκοιμήθη ο μακαριστός Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός. Γεννήθηκε στον Πιτροφό της Άνδρου στις 31 Μαρτίου του 1912. Ήταν το πρώτο από τα δεκαπέντε παιδιά του ιερέα Λεωνίδα Ψαριανού και της πρεσβυτέρας Μαριγώς. Από πολύ νέος, είχε επιδείξει εκτός από τα άλλα του προσόντα και καλλιτεχνική προδιάθεση. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στον Πιτροφό και πήγε Γυμνάσιο στη Χώρα της Άνδρου, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από τον Πιτροφό.

Είχε την τύχη να έχει θείους του τους μουσικούς Νικόλαο και Κωνσταντίνο Λάβδα, οι οποίοι είχαν ιδρύσει τη Αθηναϊκή Μανδολινάτα Αρχειοθετήθηκε 2020-08-12 στο Wayback Machine.. Το 1927 τον κάλεσαν κοντά τους στην Αθήνα, οπότε συνέχισε τις σπουδές του στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και σπούδασε μουσική στη Μανδολινάτα. Ο πατέρας του όμως είχε ανάγκη από τη βοήθειά του και τον κάλεσε στο χωριό όπου επί δύο χρόνια ασχολήθηκε με αγροτικές δουλειές, ενώ παράλληλα έψαλλε στην εκκλησία του Άγιου Παντελεήμονα και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα της Άνδρου.

Αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Ναυτικό, το 1934 χειροτονήθηκε με την ευχή του πατέρα του διάκονος στον Πόρο, στη συνέχεια ιερέας και κατόπιν πήρε το οφίκκιο του αρχιμανδρίτη. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1942. Υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και το 1949 μετατέθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου διακρίθηκε για τα διοικητικά, ιερατικά και λειτουργικά του προσόντα. Το 1952 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ρωγών και το 1957 εξελέγη Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης. Το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών[1]. Από τη θέση του Μητροπολίτη διακονούσε για σαράντα χρόνια την τοπική εκκλησία μέχρι το θάνατό του το 1997, μετά από πολύμηνη ασθένεια. Την πλούσια προσωπική βιβλιοθήκη του (15.000 τίτλους) τη δώρισε στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης[2].

Παράλληλα με το ποιμαντικό και πνευματικό του έργο ως αρχιερέας, δημιούργησε πλούσιο συγγραφικό έργο, έμμετρο και πεζό, ενώ διακρινόταν και για την αγάπη του για την παραδοσιακή, τη βυζαντινή και τη λόγια μουσική. Ο Διονύσιος ασχολήθηκε με πολλές μορφές λόγου γράφοντας σονέτο, τροπάριο, μουσική, ποίηση, κήρυγμα, διήγημα, μελέτη και δοκίμιο. Κάποια από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν, όπως το ποίημα ο “Αργαλειός” από τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη[3] και από τον ανιψιό του Παναγιώτη Δημόπουλο. Οι κριτικοί είχαν διακρίνει το γνήσιο ταλέντο του και την επίμονη φροντίδα του για την επιμελημένη φράση και τη λογοτεχνική έκφραση.

 

Παραπομπές

 

«Διονύσιος Λ. Ψαριανός, Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης». biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2015.

3 σχόλια

  • Η σημαντικότερη στιγμή της ζωής του μακαριστού, που εκ παραδρομής δεν αναφέρεται, υπήρξε η διεκδίκηση του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου. Την 12/01/1974 ως ένας από τα 32 μέλη της “Πρεσβυτέρας Ιεραρχίας” έθεσε υποψηφιότητα με τα εξής αποτελέσματα : Ψήφισαν 28 και έλαβαν ο Ιωαννίνων Σεραφείμ (Τίκας) 20 ψήφους, ο Σερβίων & Κοζάνης Διονύσιος (Ψαριανός) 7 ψήφους, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Θέμελης) 1 ψήφος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι