Για το θέμα των οφειλών των δημοτικών συμβούλων και το ζήτημα της έκπτωσης από το αξίωμά τους (Γράφει ο Ιωάννης Μπαλαμπανίδης)

15 Δεκεμβρίου 2023
10:46
Κανένα σχόλιο
Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται – κι από τοπικά μέσα – για το θέμα των οφειλών των δημοτικών συμβούλων και το ζήτημα της έκπτωσης από το αξίωμά τους [ λόγω οφειλών ] να πούμε το εξής:

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παράδοξα στη νομοθεσία. Για το συγκεκριμένο θέμα, το παράδοξο ήταν το κάτωθι:

Σύμφωνα με το α. 11§2 Ν. 4804/2021, «…οφειλέτης του οικείου δήμου…» που εκλέγεται «…δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ανακήρυξή του…» [ η οποία γίνεται από το Πρωτοδικείο της έδρας, 5 ημέρες μετά τις εκλογές]. Ειδάλλως εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα.

Γιατί είναι παράδοξη η πρόβλεψη;

Στον ίδιο Νόμο και δη στο άρθρο 49§2 περί των Περιφερειακών Αρχών, προβλέπεται ότι ο «…οφειλέτης της οικείας περιφέρειας ή των νομικών προσώπων της …» που θα «…εκλεγεί περιφερειάρχης ή περιφερειακός σύμβουλος, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του έως την ημέρα της εγκατάστασης των περιφερειακών αρχών…» [ δηλ. ως την 1/1/24] .

Τι σημαίνει αυτό; Άλλη προθεσμία για τον δημοτικό σύμβουλο κι άλλη για τον περιφερειακό.

Για εμένα δεν υπήρχε λογική στην ανωτέρω ρύθμιση. Οπότε θεωρώ ότι ορθώς ο Νομοθέτης, έστω και καθυστερημένα, έρχεται να διορθώσει μία στρεβλή αρχική πρόβλεψη.

Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία. Εξάλλου, errare humanum est

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.