Ενάμισι μήνας έχει περάσει από την μεγάλη κατολίσθηση της 10ης Ιουνίου στο ορυχείο του Αμυνταίου και τα πορίσματα για αίτια της καταστροφής προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.
Πρώτη είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ ότι συγκροτεί επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια της κατολίσθησης, με εντολή να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα ως τα τέλη Ιουνίου. Ακολούθως επιτροπή εμπειρογνωμώνων συγκρότησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ ένα τρίτο πόρισμα πρόκειται να παραδώσουν οι Επιθεωρητές Μεταλλείων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι επιθεωρητές αναμένουν το πόρισμα της ΔΕΗ προκειμένου να δώσουν και το δικό τους, όσο για εκείνο του υπουργείου βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο αφού η σχετική επιτροπή συγκροτήθηκε στις 20 Ιουνίου. Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές ανακοινώσεις, τα δύο πρώτα πορίσματα, εκείνο των Επιθεωρητών Μεταλλείων και εκείνο της ΔΕΗ θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμα.
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή οι πληροφορίες έφεραν τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να μην έχει πειστεί καθόλου για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε η ΔΕΗ το θέμα, δηλαδή ως ένα γεωολογικό φαινόμενο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί, πολλώ δε μάλλον όταν οι ρηγματώσεις ήταν γνωστές εδώ και δεκαετίες.
Στον αντίποδα, άλλες πλευρές δήλωναν- και επιμένουν ακόμη και σήμερα- ότι το μοιραίο συμβάν δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Ναι μεν η κατολίσθηση ήταν απολύτως προβλέψιμη, όπως λένε, όχι όμως και το μέγεθός της, που επιμένουν ότι ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο επιστημονικός τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ, καθηγητής εδαφοτεχνικής του ΕΜΠ Μιχάλης Καββαδάς, ο οποίος και συμμετέχει στην σχετική επιτροπή που συνέστησε η επιχείρηση, παρ’ ότι είχε προβλέψει επακριβώς τη χρονική στιγμή της κατολίσθησης, έπεσε έξω στην ένταση και το μέγεθός της.
Είχε επισκεφθεί το ορυχείο στις 8-9 Ιουνίου, δηλαδή μερικά 24ωρα πριν την κατολίσθηση, και είχε ενημερώσει τους ιθύνοντες της ΔΕΗ ότι αυτή είναι θέμα ωρών να συμβεί. Είχε μάλιστα υποδείξει ακόμη και συγκεκριμένο σημείο, όπου έπρεπε να τοποθετηθούν τα μεγάλα εκσκαφικά μηχανήματα προκειμένου να μην καταπλακωθούν από τα χώματα, κάτι που όμως τελικά δεν απεφεύχθη. Και αυτό, καθώς όπως ο ίδιος υποστήριζε και υποστηρίζει, ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου ώστε δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί η καταστροφή.
Στην διάρκεια της κατολίσθησης, που είχε συμβεί στις 11 το πρωί του Σαββάτου της 10ης Ιουνίου, είχαν μετακινηθεί εκατοντάδες κυβικά χώματος με αποτέλεσμα τεράστιες μάζες αδρανών υλικών, να καταπλακώσουν μεγάλο μέρος της έκτασης του ορυχείου, μαζί με τους ταινιοδρόμους του και φυσικά το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων λιγνίτη, που προορίζονταν για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 μεγαβάτ.
energypress.gr