Πράσα από το Κρανίκ (Κρανίδια) Σερβίων (του Κώστα Φαρμάκη)

17 Δεκεμβρίου 2023
06:47
Στη δεκαετία του 50 και του 60 τα χρήματα ήταν λιγοστά και δυσεύρετα. Και το να αγοράσει κάποιος κάτι και να πληρώσει σε είδος ήταν πολύ φυσιολογικό.Έτσι με μια μπλάνα (μεγάλο κομμάτι) τυρί φέτα αγόραζες ένα κιλό σταφύλια ή δυο κιλά πορτοκάλια, πολλές καραμέλες ή χαλβά για το σπίτι.Ενώ με δυο αυγά έπαιρνες τρία τετράδια για το παιδί ή το καλαμάρι μαζί με την πένα (κονδυλοφόρο) του.
Το ορεινό χωριό κάθε χειμώνα είχε μεγάλη ανάγκη σε φρούτα μα και λαχανικά.Τα πράσα όμως ήταν τα απολύτως απαραίτητα. Απαραίτητα για την πρασοτηγανιά των Χριστουγέννων.Και όχι μόνο. Τα λουκάνικα που κρεμιόταν στο ταβάνι κάθε Χριστούγεννα, έπρεπε λέει, να γεμίσουν κι αυτά πάντα με πράσα.Έτσι μόνον θα γινόταν νόστιμες ΄΄λουκανίδες”.
Τέτοιες μέρες του Δεκέμβρη πριν τα Χριστούγεννα και για να είμαστε ακριβείς, από το τέλος του Νοέμβρη και δώθε πολλοί νοικοκυραίοι του χωριού είχαν να κάνουν ένα μεγάλο δρομολόγιο.Μέχρι το χωριό Κρανίκ ή Καρανίκη όπως το έλεγαν τότε. Είναι το χωριό με την σημερινή ονομασία Κρανίδια. Εκεί τα πράσα ήταν τόσο πολλά όσο πολλά ήταν και τα καυσόξυλα στο ορεινό χωριό.
Το πρωί, σχεδόν νύχτα, φορτώνονται τα καυσόξυλα στα ζώα, κυρίως σε μουλάρια. Το φορτίο δεν είναι βαρύ, γιατί το δρομολόγιο είναι μεγάλο και τα ζώα πρέπει ν’ αντέξουν.Δύο τουλάχιστον είναι οι νοματαίοι που συνοδεύουν το καραβάνι.Ξεκινούν και μετά δυόμιση ώρες περίπου φτάνουν ”τσ Κατιρίντς του Λάκου”.Εκεί θα ξεκουραστούν, θα φάνε ψωμί κι ελιές και θα συνεχίσουν.Μέχρι την Καρανίκη έχουν ακόμα πολύ δρόμο.
Σα μπουν στην Καρανίκη, με συνοπτικές διαδικασίες θα ανταλλάξουν τα καυσόξυλά τους με πράσα.Φορτώνουν τα πράσα στα ζώα και παίρνουν τον ανήφορο.Το φορτίο είναι πράγματι πιο ελαφρύ , μα το σκοτάδι που ΄΄πέφτει΄΄ νωρίς, λόγω χειμώνα, δυσκολεύει τα ζώα να προχωρήσουν. Πολύ συχνά χιονίζει ή ρίχνει χιονόνερο και αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.
Πολύ αργά το βράδυ το καραβάνι μπαίνει στο χωριό.Το φορτίο ξεφορτώνεται.Τα πράσα μπαίνουν στο αχούρι του σπιτιού και οι ρίζες τους σκεπάζονται με χώμα.Για να αντέξουν στο χρόνο.
Τα Χριστούγεννα όπου νάναι πλησιάζουν. Και οι τηγανιές και οι ΄΄λουκανίδες΄΄ φέτος θα είναι πάλι παραδοσιακές με πράσα. Πράσα από την Καρανίκη.

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.