Ελληνική κτηνοτροφία – Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης – Τεχνική Λύση (Γράφει η Μ. Ανδρονικίδου)

19 Δεκεμβρίου 2023
14:39
Κανένα σχόλιο

   Η ιστορία με τα βοσκοτόπια καλά κρατεί και ταλαιπωρεί τους περήφανους κτηνοτρόφους μας (όσοι απέμειναν) από το 2005. Θυμάμαι εκείνη η κοινή αγροτική πολιτική  (ΚΑΠ 2003) στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το2005, ήταν η δυσκολότερη, με ιστορικά δικαιώματα της ιστορικής περιόδου 2000-2002. Μέχρι το 2004 οι επιδοτήσεις δίνονταν με βάση τον αριθμό των ζώων, δεν χρειαζόταν βοσκότοποι. Ήταν επικεφαλής ανώτατος ελεγκτής της Ε.Επιτροπής ο Μαρκ Ρίκερ, που ήρθε στην Ελλάδα και μάλιστα και στον ΟΠΕΚΕΠΕ Δυτ.Μακεδονίας ( ήμουν προϊσταμένη) για έλεγχο για το << πόσον τηρούνται οι όροι χρηματοδότησης της κτηνοτροφίας με βάση τις εκτάσεις βόσκησης>>. Ρωτούσε που ήταν τα βοσκοτόπια γιατί ο αριθμός των ζώων δεν χωρούσε. Το 2005 η ΕΕ απαίτησε από τα κράτη -μέλη να έχουν ένα ψηφιακό χάρτη επί του οποίου ο κάθε παραγωγός θα δήλωνε τις εκτάσεις που θα χρησιμοποιούσε. Ο χάρτης καθυστέρησε. Το 2008 η εταιρία ΑΓΡΟΓΗ ανέλαβε να σχεδιάσει τον χάρτη, αλλά λόγω προεκλογικών προσλήψεων από τον τότε Υπουργό η εταιρία κατάρρευσε. Από το 2009 η ΕΕ καταλόγισε πρόστιμα 650εκ.ευρώ διότι θεώρησε η χώρα δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα. Βέβαια κατά ένα μέρος έφταιγε ο ορισμός βοσκοτόπου γιατί στην ΕΕ γινόταν με βάση τα πρότυπα βορείων χωρών, με αποτέλεσμα οι μεσογειακοί βοσκότοποι με την θαμνώδη και ξυλώδη βλάστηση να μην αναγνωρίζονται ως βοσκότοποι. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να πείσουν την ΕΕ ότι ο ξυλώδης βλαστός  βόσκεται από τα κατσίκια. Με δύο αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020 δικαίωσε την Ελλάδα και υποχρέωσε την ΕΕ να επιστρέψει στην Αθήνα τα 466 εκ. ευρώ από εκείνα που επέβαλε μέχρι το 2013. Το 2014 νομοθέτης θεωρούσε και τα βοσκοτόπια δασικές εκτάσεις και τα ονόμαζε δασικές γαίες, έτσι από το 2014 τα 24εκ. στρ. της περιόδου 2009-2013 η ΕΕ αναγνωρίζει τα 15εκ.στρ.

Τι είπε ο Υπουργός το 2015 κ. Αποστόλου  στη Βουλή για τα βοσκοτόπια: Η διατροφική επάρκεια της χώρας δεν αρκεί με κρέας. Πάνω από 2 δις εκατομμυρίων είναι το έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και οφείλεται σε ζωϊκά προϊόντα. Από τα 2,8 δις της ΕΕ, τα 500 εκ. πάνε στην κτηνοτροφία. Η χώρα όμως είναι πρώτη στους καταλογισμούς – πρόστιμα και πολλά οφείλονται στη διαχείριση βοσκοτόπων. Τα πρόστιμα τα πληρώνει βέβαια ο κρατικός προϋπολογισμός . Έτσι ξεκινούμε την σύνταξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης( Δ.Σ.Β). Δημιουργούμε Εθνική Γεωγραφική Βάση δεδομένων των βοσκήσιμων γαιών. Αυτή η βάση δεδομένων θα επικαιροποιείται και θα είναι δεξαμενή για επιλέξιμα βοσκοτόπια και θα γίνουν σε επίπεδο περιφερειών. Δυστυχώς δεν έγιναν και αποφασίσθηκε η ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με την ΚΥΑ 873/55993/26/5/2015. Γιατί άραγε; ( μη ολοκλήρωση εθνικού κτηματολόγιου; μη κύρωση δασικών χαρτών). Μια λύση μη ορθή  και στρεβλή για το ΟΣΔΕ- για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων – για το εθνικό απόθεμα. Από το 2015 η << τεχνική λύση >> εφαρμόζει μια εικονική πραγματικότητα στην κατανομή βοσκοτόπων της χώρας. Η τεχνική λύση μοιράζει βοσκοτόπια ανά την Ελλάδα, δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με  το που βόσκει το ζώο. Είναι η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας που μας δημιουργεί καταλογισμούς και εμποδίζει τους κτηνοτρόφους στη διαχείριση βοσκοτόπων, ( το 2022 ο κ. Ρίκερ επανήλθε για έλεγχο !!!!). Το 2017 ψηφίστηκε από ΕΕ ο κανονισμός OMNIBUS (2017/2393) που δίνεται νέος επιτέλους ορισμός βοσκοτόπου για όλο τον Νότο δηλαδή γίνονται επιλέξιμες προς  ενίσχυση πληθώρα βοσκήσιμων πόρων, όπως θαμνολίβαδα και δασολίβαδα δηλαδή οι παραδοσιακά βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας. Πάνω από 9 εκ. στρ .η αύξηση των βοσκήσεων εκτάσεων, όμως μέσω των σχεδίων βόσκησης, ώστε να καθοριστεί η αστική γη – η δασική – η κτηνοτροφική – να καθοριστούν τα μέρη όπου μπορούν να τοποθετηθούν οι ΑΠΕ. Υπόψη επίσης η έλλειψη σχεδίων εγκλώβισαν τους  κτηνοτρόφους  μας μόνο σε ένα οικολογικό σχήμα. Μόλις 5 περιφέρειες μεταξύ των οποίων και η δικής μας έχουν εκπονήσει τα Δαχειριστικά Σχέδια. Οι υπόλοιπες αρνούνται να τα υλοποιήσουν. Το υπουργείο ανέλαβε για τις υπόλοιπες και μέχρι τέλος του 2024 θα ολοκληρωθούν, δήλωσε το ΥΠΑΑΤ. Ευελπιστούμε λοιπόν στη υλοποίηση των Δ.Σ.Β για το καλό όλων μας, γιατί τα πρόστιμα τα πληρώνει ο Έλληνας πολίτης.

 ΚΟΖΑΝΗ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2023

Μ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ (ΓΕΩΠΟΝΟΣ)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι