Απόφαση γνωμοδότησης για τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), που αποτελεί τροποποίηση – ανανέωση της 133314/2929/09-11-11 (ΑΔΑ: 45ΒΖ0-ΦΨΠ) ΑΕΠΟ, του λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας, κλήθηκε να λάβει, το απόγευμα της Τρίτης 19/12, το απερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο Δ. Μακεδονίας, στην τελευταία του συνεδρίαση. Aπ’ όλες τις πλευρές εκφράστηκε μια σειρά ενστάσεων για τη συγκεκριμένη (Μ.Π.Ε.). Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας (Διεύθυνση Περιβάλλοντος), που εκπροσωπήθηκε, στο περιφερειακό συμβούλιο, από τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Δημήτρη Αλβανό, αναφέρθηκε, κυρίως, στο “καυτό” θέμα των αποκαταστάσεων των εδαφών, λέγοντας ότι το λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας βρίσκεται πλέον στο στάδιο τελικής εξόρυξης, συνεπώς θα πρέπει άμεσα να λυθούν όλα τα επί μέρους ζητήματα που αφορούν την αποκατάστασή του και οι προτάσεις της ΜΠΕ να είναι επίκαιρες και συγκεκριμένες με αναλυτικά στοιχεία για την προετοιμασία και τη μεθοδολογία της αποκατάστασης, της παρακολούθηση των εργασιών αυτών, της διαχείρισης και της μεταφροντίδας. Οι όροι που αφορούν την αποκατάσταση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαγραφούν, με την αιτιολογία της πρόνοιας του ΣΔΑΜ καθώς το ορυχείο συνεχίζει τη λειτουργία του. Θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα και ειδική μέριμνα για την αποκατάσταση που θα ακολουθήσει, ώστε να μην προκύψουν μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Άλλωστε, η αποκατάσταση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν είναι απλώς η φύτευση δέντρων και φυτών, αλλά περιλαμβάνει και άλλες εργασίες όπως είναι οι κατάλληλες διαμορφώσεις των εδαφών η δημιουργία κατάλληλου υποστρώματος για την ανάπτυξη των φυτών κ.λπ.. Η απολιγνιτοποίηση και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για την μη τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και των υποχρεώσεων της ΔΕΗ Α.Ε. κατά τη λειτουργία του ορυχείου. Μέχρι την ολοκλήρωση των εδαφικών σχεδίων και τον καθορισμό των χρήσεων γης που θα προσδιοριστούν με βάση το ΣΔΑΜ, δεν μπορεί η ΔΕΗ Α.Ε. να προβαίνει σε αυθαίρετες αλλαγές οι οποίες θα προκαταλαμβάνουν τον καθορισμό των μελλοντικών χρήσεων (έχει ήδη γίνει με την εγκατάσταση των έργων ΑΠΕ).
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεόδωρος Καρυπίδης σημείωσε πως: “το συγκεκριμένο θέμα είναι ο οδικός χάρτης του τι θα γίνει στην περιοχή μας τα επόμενα χρόνια, καθώς καταθέτουμε την άποψη μας για το πως θέλουμε να αξιοποιηθούν τα εδάφη που κατέχει η ΔΕΗ. Εδώ βλέπουμε ότι έρχεται μια τροποποίηση προς όφελος αποκλειστικά και μόνο της ΔΕΗ. Aυτη η τροποποίηση δε μας δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο που έχει βρεθεί η περιοχή. Ως παράταξη είμαστε απόλυτα αρνητικοί. Δεν κάνουμε συμβιβασμούς. Να καθίσουμε να συνεννοηθούμε, να γίνει εκτενής εξαντλητική διαβούλευση και να δούμε πως κι η ΔΕΗ θα αναπτυχθεί στην περιοχή αλλά και πως, πάνω απ’ όλα, η περιοχή θα διασφαλίσει το μέλλον της”.
Λαμβάνοντας το λόγο η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου ανέφερε πως: “Αυτό που προσπαθεί να κάνει η ΔΕΗ είναι 200.000 στρέμματα γης να μείνουν χωρίς αποκατάσταση, να εκμηδενιστεί το κόστος αποκατάστασης στα 163 εκατομμύρια από το 1,5 δισεκατομμύριο που απαιτείται, γιατί αλλάζουν οι χρήσεις γης, δεν χρειάζεται να γίνουν λίμνες και χώροι αναψυχής κι αντί αυτού να γίνουν φωτοβολταϊκά και μάλιστα στο φιλέτο των ορυχείων, στις αποκατεστημένες ήδη εκτάσεις και στις αδιατάρακτες εκτάσεις, που ήδη εκτελούνται από RWE και ΔΕΗ, χωρίς καμία ανταπόδοση στην περιοχή και σε βάρος της περιοχής. Αυτό που θα μείνει στην περιοχή είναι μη αποκατεστημένες εκτάσεις και κάποιοι μικροί αποκατεστημένοι θύλακες έτσι για τα “μάτια του κόσμου””, συμπληρώνοντας πως: “Εμείς, ως περιοχή, χάνουμε κάποια δισεκατομμύρια και κάποιοι άλλοι κερδίζουν. Αυτές είναι οι μη ουσιώδεις τροποποιήσεις που έγιναν; Αυτοί οι περιβαλλοντικοί όροι αποτελούν προσβολή για τα θεσμικά όργανα και τους φορείς της περιοχής”. Η κα Ζεμπιλιάδου, επιπροσθέτως, επισήμανε πως την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο (που “πέρασε” με διαβούλευση, μόνο, έξι ημερών 1 – 8 Δεκεμβρίου) που περιλαμβάνονται σχετικά ζητήματα για οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης κι άλλες επείγουσες διατάξεις και στο οποίο προτείνει να γίνει μια προσθήκη στην οποία θα αναφέρεται ότι: “H ΔΕΗ έχει υποχρέωση υλοποίησης εργασιών αποκατάστασης κατ’ εφαρμογή των εγκεκριμένων ΑΕΠΟ του 2011 ή της νέας ΑΕΠΟ εφόσον έχει εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών οργάνων (κυρίως της αυτοδιοίκησης) που μετέχουν στη διαβούλευση της νέας ΑΕΠΟ. Η ευθύνη για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και της ποιότητας αποκατάστασης είναι αμετάθετη. Αν δε μπουν αυτά στο νομοσχέδιο η μετάβαση όχι μόνο δεν θα είναι δίκαιη αλλά ληστρική”.
“Παρών” στη συνεδρίαση κι ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς ο οποίος σημείωσε πως: “Γι’ άλλη μια φορά η ΔΕΗ βιάζεται. Σχεδιάζονται πράγματα για εμάς χωρίς εμάς”, ενώ στη συνέχεια έκανε κάποιες τεχνικές παρατηρήσεις επί της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας, επισημαίνοντας πως υπάρχουν διαφορές, που εντοπίστηκαν μεταξύ της εγκεκριμένης ΑΕΠΟ του 2011 και της υπό εξέτασης μελέτης του 2021, στις χρήσεις της τελικής αποκατάστασης των ορυχείων, οι οποίες είναι ριζικές και τροποποιούν ουσιαστικά την τελική εικόνα της έκτασης των ορυχείων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι: οι δασικές εκτάσεις από 53.818 στρέμματα γίνονται 33000 στρέμματα, οι γεωργικές εκτάσεις από 54.711 στρέμματα γίνονται 18.000 στρέμματα, τα έργα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκοί σταθμοί) από 4.000 γίνονται 30.400 στρέμματα. Από την σύγκριση φανερώνεται ότι μειώνονται κατά 20.818 στρέμματα οι δασικές εκτάσεις, κατά 36.711 στρέμματα οι γεωργικές εκτάσεις και αυξάνονται κατά 26.400 οι εγκαταστάσεις ΦΒ σταθμών.
Ο Στέφανος Πράσσος, επικεφαλής της Αριστερής Συμπόρευσης, ανέφερε ότι: “ΔΕΗ και Κράτος δίνει γη και ύδωρ στις πολυεθνικές. Δεν είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες που κάνει αυτά τα έργα (φωτοβολταϊκά) αλλά είναι μια εταιρεία που έχει δημιουργήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη γερμανική RWE”
Από την πλευρά της ΔΕΗ τοποθέτηση έκανε η κα Σωκρατίδου (Διευθύντρια Περιβάλλοντος) η οποία παρουσίασε τις διαφορές στις τελικές χρήσεις μεταξύ των ΜΠΕ -ΑΕΠΟ 2011 & ΜΠΕ 2021 όπως παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα
ενώ παράλληλα παρέθεσε και τα τελικά συμπεράσματα, όπως επίσης σημειώνονται παρακάτω:
Ο Αθανάσιος Βούρας, εκπροσωπώντας το ΤΕΕ Δ. Μακεδονίας είπε, μεταξύ άλλων: “Νομίζω ότι οποιαδήποτε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να καταρρίψει όλο αυτό το νομικό κατασκεύασμα κι επειδή στο Συμβούλιο της Επικράτειας υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα περιβαλλοντικά θέματα θα δικαιώσει όσους καταφύγουν εκεί”.
Ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, λαμβάνοντας τελευταίος το λόγο, επισήμανε την έλλειψη του περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου του οποίου εκκρεμεί η έγκριση εν αναμονή των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Από την παρουσίαση που μας έγινε σήμερα από την ΔΕΗ η βαρύτητα που δίνεται δε συνάδει με τις ίδιες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράζονται από το δικό μας όργανο (Περιφερειακό Συμβούλιο). Η ανησυχία αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν προκύπτουν θέσεις εργασίας από την εκτεταμένη ανάπτυξη των φωτοβολταίκων και πολύ περισσότερο στους χώρους αυτούς που η προτεραιότητα που δίνεται από τη ΔΕΗ με τον Υπουργείο Ενέργειας δε βάζουν πρώτη προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας”.
Το ακριβές κείμενο της απόφασης γνωμοδότησης θα γίνει γνωστό την Τετάρτη 20/12.
kozan.gr
Δήμαρχος Εορδαίας: “Γι’ άλλη μια φορά η ΔΕΗ βιάζεται. Σχεδιάζονται πράγματα για εμάς χωρίς εμάς”.
Εσύ “Δήμαρχε της καρδιάς μας” γιατί σχεδιάζεις πράγματα για εμάς χωρίς εμάς, βλέπε αύξηση Τ/Θ;
Όταν έβγαιναν φωτογραφίες στο ξενοδοχείο με τα στελέχη του ΣΔΑΜ ήταν όλα μέλι γάλα; Όταν συναντιούνται με στελέχη της ΔΕΗ ήταν όλα φρου φρου κι αρώματα; Δεν μας τα λέτε καλά… Ειδικά οι αυτοδιοικητικοί του πρώτου βαθμού;