Τοποθετήθηκαν την Παρασκευή το πρωί οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι συλλογής απορριμμάτων, που περιλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης.
Οι πρώτοι κάδοι τοποθετήθηκαν στην πλατεία Μπρίστολ και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η λειτουργία τους ενώ θα ακολουθήσει η τοποθέτηση υπογείων κάδων στην πλατεία Ελευθερίας.
Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η αναβάθμιση της αισθητικής εικόνα του χώρου αλλά και η βέλτιστη λειτουργικότητα.
«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη καθώς εκτιμούμε πως η διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας. Βούληση μας είναι να μην μείνουμε στους 12 κάδους αλλά στο μέλλον να αναπτύξουμε το δίκτυο τόσο στα σύμμεικτά απορρίμματα όσο και στα ανακυκλώσιμα απορρίμματα καθώς κεντρική μας επιλογή είναι η ανάπτυξη της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε ευρεία κλίμακα» δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.
Η συνολική σύμβαση αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση (12) τεμαχίων υπόγειων συστημάτων – κάδων συλλογής απορριμμάτων (χωρ. 3m³ περίπου έκαστος) προκειμένου να αναπτυχτεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα εναλλακτικού συστήματος συλλογής απορριμμάτων (οικιακών & ανακυκλώσιμων) στον Δήμο Κοζάνης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υγιεινής αποθήκευσης τους σε σημεία που παρουσιάζουν χωροταξικές δυσκολίες, με τη χρήση των τυποποιημένων τροχήλατων κάδων, ή σε σημεία που απαιτούν αισθητική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου τους.
Περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση ενός (1) μηχανισμού υδραυλικού γερανού ο οποίος θα τοποθετηθεί σε ένα από τα απορριμματοφόρα οχήματα ιδιοκτησίας του Δήμου προκειμένου να χρησιμεύσει στην αποκομιδή του συστήματος των υπόγειων κάδων απορριμμάτων που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή σε κοινόχρηστα σημεία της πόλης της Κοζάνης.
Αυτοι που ειναι στην κεντρικη πλατεια δεν ειναι υπογειοι ;;;;
Ο κάδος στην πλατεία δεν είναι υπόγειος; Γιατί δε λειτουργεί;
Δεν δίνει τα κλειδιά ου μουτους….
μέχρι να πέσει κανένα παιδί μέσα….
Λύπη και πόνο προκαλούν οι τραγικά λαθεμένες πρακτικές διαχείρισης σκουπιδιών.
Η παιδεία και μόνο, αποτελεί μέτρο κομβικής σημασίας στην διαχείριση των απορριμμάτων. Η παιδεία εκείνη που θα εμποδίζει την σπατάλη πόρων, την αχρήστευση υλικών, την παραγωγή σκουπιδιών. Πολίτες με παιδεία θα προσπαθούν να μειώνουν την παραγωγή σκουπιδιών, θα επαναχρησιμοποιούν, θα ανακυκλώνουν, θα κομποστοποιούν-λιπασματοποιούν κι όλα αυτά θα τα κάνουν με τον καλύτερο τρόπο, με καθαρό τρόπο.
Πολίτες με παιδεία δεν θα δέχονται να στοιβάζονται σκουπίδια πουθενά, ειδικά μέσα στην γη, κάτω απ’τα πόδια τους, γιατί πολίτες με παιδεία έχουν και ευφυία και ξέρουν πως μόνο υγιεινοί κι ακίνδυνοι δεν είναι οι τρόποι αυτοί, που προσπαθούν να κρύβουν το πρόβλημα κι όχι κατά μέτωπο να το αντιμετωπίζουν και αποτελεσματικά πολεμούν.
Βέβαια θα πρέπει να παραδεχτούμε πως πολίτες με παιδεία και ευφυία δεν είναι καλή πελατεία, δεν πολυκινούν χρήμα, δεν πέφτουν σε χέρια δανειστών, δεν γίνονται οικονομικά θύματα, δεν φεσώνονται, δεν θα ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί!