Με τη συμμετοχή των Σχολικών μονάδων στη Θεία Λειτουργία γιορτάστηκε (30-1-2024) η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου Επισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας του Μεγάλου, Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου (του Ναζιανζηνού) και Ιωάννου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων, της Ελληνικής Παιδείας και των Καλών Τεχνών, (και) στις Ενορίες της Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
α. Στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Βελβεντού, εκκλησιάστηκαν τα Σχολεία: 1ο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο Βελβεντού. Προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τα Σχολεία στις προτομές: Χαρισίου Παπαμάρκου του Παιδαγωγού στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Σταμάτη Κλεάνθη αρχιτέκτονα πρώτου πολεοδόμου Αθηνών, στο χώρο μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο. Ζήνωνα Παπαναστασίου ευεργέτη, στο χώρο της κεντρικής πλατείας. Στο Ναό τελέστηκε Μνημόσυνο για τους δωρητές και ευεργέτες της τοπικής Εκπαίδευσης. Τον πανηγυρικό λόγο για τους Τρεις Ιεράρχες, για την πλούσια θεολογική και κοινωνική διάσταση του έργου τους, εκφώνησε η θεολόγος κ. Άννα Λιόγα καθηγήτρια του Γυμνασίου και Λυκείου Βελβεντού. Παρών ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου.
β. Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πλαταναρρεύματος, εκκλησιάστηκαν τα Σχολεία: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Πλατανορρεύματος. Τελέστηκε Μνημόσυνο για τους δωρητές-ευεργέτες της τοπικής Εκπαίδευσης και για τους (όσοι από αυτούς ‘’έφυγαν’’ νωρίς) μαθητές, μέσα σε κλίμα θύμησης και βαθιάς συγκίνησης. Τον πανηγυρικό με θέμα: ‘’Λόγος Μνήμης – Τρεις Ιεράρχες’’ εκφώνησε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ. Αθανάσιος Δαλαγιώργος. Ευχαριστήριο λόγο για τους δωρητές του Σχολείου απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Στυλιανός Τζικανούλας. Παρών ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πλατανορρεύματος κ. Ευστάθιος Τζικανούλας.
γ. Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μεσιανής, εκκλησιάστηκαν τα Σχολεία: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο περιοχής Βαθυλάκκου (Βαθύλακκος, Μεσιανή, Κουβούκλια, Ροδίτης, Λεύκαρα). Το Σχολείο ετοίμασε με φροντίδα, έφερε στο Ναό (και οι πατέρες τέλεσαν) Αρτοκλασία ‘’υπέρ υγείας και σωτηρίας’’ των μαθητών και των διδασκόντων, των γονέων και των κηδεμόνων.
δ. Στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Βελβεντού, εκκλησιάστηκε το 2ο Νηπιαγωγείο Βελβεντού και τελέστηκε Μνημόσυνο ‘’υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων νηπιοτρόφων, νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών, εφόρων και ευεργετών των Σχολείων Βελβεντού, Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής, Πολυφύτου και πάντων των Σχολείων της Α.Π.Β. …. Όπως Κύριος ο Θεός αναπαύσει αυτούς εν χώρα ζώντων, εν σκηναίς δικαίων, όπου επισκοπεί το φως του προσώπου Του…’’.
Στους Τρεις Ιεράρχες (4ος μ.Χ. αιώνας) συναντήθηκε ιστορικά και διαλογικά η Χριστιανική Αποκάλυψη με την Ελληνική φιλοσοφική αναζήτηση, μέσα σε γόνιμη και δημιουργική σύνθεση με ‘’διαλογική αμοιβαιότητα’’ (π. Νικόλαος Λουδοβίκος).
Ερώτημα: Μπορούμε οι σημερινοί να προχωρήσουμε, όπως εκείνοι, σε παρόμοιες συνθέσεις; Να γίνουμε ‘’το φως του κόσμου’’ και ‘’πόλις επάνω όρους κειμένη’’;
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος.
31-1-2024