Σε data centers σχεδιάζει να μετατρέψει παλιά λιγνιτικά εργοστάσια της η ΔΕΗ

20 Φεβρουαρίου 2024
07:34

Σε data centers σχεδιάζει να μετατρέψει παλιά λιγνιτικά εργοστάσια της η ΔΕΗ προκειμένου να τα αξιοποιήσει για την φύλαξη των δικών της δεδομένων και όχι για εμπορική χρήση τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι χώροι των παλαιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν σβήσει ή αποσύρονται και βρίσκονται κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα και να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης και διαχείρισης του τεράστιου όγκου δεδομένων που έχει η επιχείρηση. Παράλληλα η δημιουργία των data centers στη Βόρειο Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης επιστημόνων παρέχοντας εργασία σε μια περιοχή που πλήττεται εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης.

Όμως η αξιοποίηση των παλαιών εργοστασίων της δεν είναι η μόνη κίνηση που αναδεικνύει τον νέο αέρα που πνέει στη ΔΕΗ η οποία έχει εδώ και καιρό στρέψει το βλέμμα της σε σύγχρονες δραστηριότητες διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό προφίλ. Αυτή την περίοδο πέραν τις στροφής προς τις ΑΠΕ που σηματοδοτήθηκε και από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας η ΔΕΗ επιδιώκει να ανοιχτεί σε νέα πεδία δραστηριότητας και δεν είναι τυχαίες οι φήμες για συζητήσεις με στόχο την εξαγορά της ΝΟVA, αλλά και η ανάπτυξη στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών.

Όλα αυτά συνδέονται και με την εξαγορά της εμπορικής αλυσίδας καταστημάτων «Κωτσόβολος» που πολύ σύντομα αναμένεται να δώσει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα προώθησης συνδυαστικών πακέτων ρεύματος -φυσικού αερίου και σε επόμενη φάση ενδεχομένως συνδρομητικής τηλεόρασης και τηλεφωνίας.

Δίκτυο τηλεπικοινωνιών για 140.000 νοικοκυριά

Όσον αφορά όμως στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ είναι έτοιμη να περάσει τον Μάιο σε εμπορική λειτουργία, του δικτύου που ήδη κατασκευάζει. Το σχετικό δίκτυο καλύπτει περίπου 140.000 νοικοκυριά σε 11 δήμους της Αττικής και στόχος είναι να φθάσει στο επόμενο χρονικό διάστημα  στα  450.000 νοικοκυριά σε 13 δήμους, καθώς τα έργα δείχνουν ότι πλέον μπορούν να επιταχυνθούν, αφού ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες της πρώτης φάσης ανάπτυξης.

Τα  επόμενα χρόνια η ΔΕΗ επιδιώκει  να ανεβάσει ταχύτητα, με στόχο να φθάσει στις 250.000 εγκαταστάσεις ευρυζωνικών συνδέσεων οπτικών ινών στα σπίτια ετησίως  και το 2030 να κατέχει μερίδιο της τάξης του 15-20% στην εν λόγω αγορά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου,  ο διαγωνισμός που διενεργεί η εταιρία  για την επιλογή των αναδόχων της δεύτερης  φάσης ανάπτυξης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, ύψους 170 εκατ. ευρώ. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα φθάνει σε περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά σε 30 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Με  βάση το χρονοδιάγραμμα το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

 Πληροφορίες ανακυκλώνονται στην αγορά, ότι οι συνομιλίες μεταξύ ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ και της BC Partners -του fund που είναι εκ των βασικών μετόχων της Nova και του έτερου βασικού μετόχου του ομίλου United του Σέρβου Σόλακ, έχουν πυκνώσει. Αυτό όμως διαψεύδευται μετά επιτάσεως. Βεβαίως το ζητούμενο είναι το τίμημα μιας πιθανής εξαγοράς και επί του παρόντος φαίνεται ότι οι μέτοχοι της NOVA έχουν μεγάλες προσδοκίες στις οποίες δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει η ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι