Η Φωτοδίοδος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να συνδιοργανώσει την Έκθεση φωτογραφίας «Γυναίκα» που είχαν οργανώσει την περυσινή χρονιά τα «Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου» στην πόλη της Κρήτης σαν φόρος τιμής στη μέρα της Γυναίκας που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου. Ο χώρος της έκθεσης είναι η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 18.30.
Οι θεωρητικές δημοσιεύσεις για τη σχέση Φεμινισμού και Τέχνης, που διατυπώθηκαν στη δεκαετία του 1970, άνοιξαν νέους δρόμους, σαγηνεύοντας τον κόσμο της τέχνης με τα θέματα που αφορούσαν τη γυναίκα, τη ζωή και τη σεξουαλικότητα της. Πληθώρα καλλιτεχνών σε όλη την ιστορία της περιόδου -που ενδεχομένως βιαστικά έχουμε τιτλοφορήσει: Μεταμοντερνισμός- δημιούργησαν έργα τα οποία στόχευαν στην εξερεύνηση της πολυπλοκότητας και των αποχρώσεων της ιδιαίτερης γυναικείας πραγματικότητας.
Η γοητεία αυτή είναι εμφανής στα έργα και στις εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας που έχουν πραγματοποιηθεί κατά την πάροδο των προηγούμενων δεκαετιών.
Οι φωτογραφίες της Francesca Woodman, για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1970, αποτύπωσαν την αθωότητά της νεαρής ηλικίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για να συμμορφωθούν με τους κοινωνικούς κανόνες και τις προσδοκίες. Η Cindy Sherman από την άλλη προκάλεσε τους θεατές να αντιμετωπίσουν τις δικές τους προκαταλήψεις για την ομορφιά, τη γήρανση, τη σεξουαλικότητα και τη θηλυκότητα.
Στον απόηχο τους και με σαφείς επιρροές από τις παραπάνω, η έκθεση με τίτλο: Γυναίκες, προσφέρει ένα δυνατό σχόλιο για την περιπλοκότητα της σύγχρονης γυναικείας πραγματικότητας.
Σε αυτήν οι καλλιτέχνες εξερευνούν τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες συχνά περιορίζονται στους κοινωνικούς σκοπούς του φύλου τους, εγκλωβίζονται σε στερεότυπα ή αντικειμενοποιούνται.
Τα έργα πραγματεύονται ζητήματα σεξουαλικότητας και υπαρξισμού, στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα.
Σταχυολογώντας και παράλληλα αναζητώντας τη διεπαφή μεταξύ της γυναικείας φύσης, της ιστορικότητας του φύλου και των σύγχρονων κοινωνικών απαιτήσεων, φιλοδοξούν να γιορτάσουν τη δύναμη, την ανθεκτικότητα και τη διαφορετικότητα των γυναικών, αποτυπώνοντας τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους περιηγούνται στον κόσμο και αφήνουν το στίγμα τους στην ιστορία.
Σε μία επομένως, αρκούντως συμβολική ημέρα (8 Μαρτίου) η έκθεση στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης,
σε συνδιοργάνωση με την Φωτοδίοδο την οποία ευχαριστούμε για τη πρόσκληση, έρχεται να προσθέσει το μικρό της λιθαράκι στην εξύμνηση της πολυδιαστρωματικής γυναικείας πραγματικότητας, ενσταλάζοντας ελπίδα για μία τέχνη ανοικτή και την είσοδο σε μία νέα κοινωνική συνθήκη, που δεν θα καθορίζεται από τις βίαιες αντικειμενικές συνθήκες και τους μονοδιάστατους ορισμούς του φύλου, αντιθέτως θα αναζητά θα αναδεικνύεται και θα επανακαθορίζει τις αλήθειες της, έχοντας ως γνώμονα τις ιδιαιτερότητες και την οικειοποίηση των υποκειμενικών μας προσλαμβανουσών.
Γιώργος Καραταράκης – Ιστορικός Τέχνης
Στην έκθεση συμμετέχουν οι:
Αλεξάνδρα Manston, Αναστασία Νικολαΐδου, Άννα Σιντορένκο, Αννή Στεφανάκη, Βούλα Φιλιππάκη, Δανάη Γιοβάνη,
Δέσποινα Ζωγραφάκη,Δέσποινα Μαλλιαρού, Ελένη Περπιράκη, Ζωή Φωτάκη, Ιωάννα Καλούδη, Κατερίνα Γιαχακοπούλου,
Κατερίνα Μαραβελάκη,Κατερίνα Χατζηκυριακίδου, Λίτσα Μουρτζανού, Μανούσος Σαριδάκης, Μανώλης Λιουδάκης,
Μαρία Ανδρουλιδάκη, Μαριαλένα Πανταζίδου, Μαρίνα Τζανιδάκη, Μελίντα Χρηστέλλη, Παναγιώτης Μερτζιάνης, Χρυσούλα Δημητρακάκη.