Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία περιλαμβάνει και πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα σε αξιολόγηση στη λίμνη του Πολυφύτου.
Προφανώς δε μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόθεση και θα ήταν ορθό να κάνουν όπισθεν ολοταχώς…
Αντί αυτών των δήθεν “εμβληματικών” επενδύσεων θα αναμέναμε από το Πρόγραμμα “Δίκαιης” και “Αναπτυξιακής” Μετάβασης προσκλήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη συνολική αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής συμπεριλαμβάνοντας και άλλες λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας.
Έως τότε… θεωρώ επιβεβλημένη την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφερειακή Αρχή για θέσπιση Χωροταξικού στην παραλίμνια περιοχή που θα καθορίζει και θα χωροθετεί τις επιτρεπόμενες χρήσεις και θα αποτρέπει τα χέρσα και πλωτά φωτοβολταϊκά.
Η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Τοπική Κοινότητα Μεσιανής του Δήμου Σερβίων. Περίπου 250 φωτοβολταϊκά πάρκα των 100 KW με πρόχειρους υπολογισμούς κοστίζουν περίπου 100.000.000 ευρώ.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες έτρεξαν όλες τις διαδικασίες μέσα σε λίγους μήνες.
Και τι έκανε για αυτο ο νυν περιφερειάρχης και τότε βουλευτής ;;;
Καλα κρασα και καλές Αποκριες κύριε Γκοβεδαρο μας.
Μετα την κοσμογονία που θα κάνετε στον πρώην οικισμό ΔΕΗ εκει μπρος τα Ιμερα θα προχωρήσετε σε συνολική αξιοποίηση. Αναμένουμε να γίνουμε εμιράτο . 4 εμιράτα θα εχει η Ελλάδα τους νόμους δηλαδή της δυτικής Μακεδονίας. Και ολα αυτά χάρη στην δίκη σας περιφερειακή αρχή. Δεν το λες και λιγο…μπράβο σας
Δηλαδή υπάρχουν ώριμες προτάσεις και το κράτος δεν δίνη λεφτά ή λέμε για να λέμε.
Γιατί δεν ρωτάς τον Κασαπιδη;
4 χρόνια μας πιπιλιζε την Δίκαιη Μετάβαση. Τι έκανε και αυτός και οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας. Το απόλυτο τίποτα.
Οι χειρότεροι στο τιμόνι της αυτοδιοίκησης την πιο κρίσιμη περίοδο. Κάποιους βέβαια τους ξαναψηφισαμε. Καλά να πάθουμε.
Εμείς φταίμε δεν φταίνε τα φωτοβολταϊκά.
Από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο: ot.gr
Ολα αυτά τότε. Το μακρινό 2020 – ένα χρόνοι μετά από την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019. Εκτοτε έχουν περάσει 4 χρόνια. Το εγχείρημα, προχώρησε σιγά – σιγά στο επόμενο βήμα, που είναι η σύνταξη νομοσχεδίου, η έκδοση άλλων αποφάσεων, αλλά και η μεταβίβαση τεράστιων εκτάσεων από τη ΔΕΗ προς το ελληνικό δημόσιο.
Όπως είχε γράψει ο ΟΤ στις 22 Ιανουαρίου, οι μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται την απόφαση τους να την ξανασκέφτονται! Η την έχουν αναβάλει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων πάγωσαν τα όποια επενδυτικά τους σχέδια για τις λιγνιτικές περιοχές!
Προφανώς και η διαδικασία της αποκατάστασης εδαφών αλλά και της έκδοσης και εφαρμογής πολεοδομικών σχεδίων έχουν πολύ δρόμο μπροστά της.
Αλλά και πέραν αυτών κάποιες άλλες επιχειρήσεις όταν έφτασε η ώρα να βάλουν στο χαρτί τα projects και να τα κοστολογήσουν διαπίστωσαν πως δεν τους συνέφερε.
Λέμε και μια κουβέντα παραπάνω! Κάπως έτσι….
Πάντως, όσο περνάει ο καιρός μαθαίνω από όλο και περισσότερους υποψήφιους επενδυτές πως το master plan των επενδύσεων μάλλον δεν προχωράει…
«Τα όμορφα projects όμορφα καίγονται…» μου είπαν παραφράζοντας τον τίτλο της γιουγκοσλάβικης ταινίας: «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται…»
Επεα πτερόεντα….