Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Νόντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας και περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής και δημοτική σύμβουλο Κοζάνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Τραγικές οι συνέπειες της απολιγνιτοποίησης για τον λαό
— Ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια λόγω της «πράσινης μετάβασης», της απολιγνιτοποίησης;
Nόντας Στολτίδης: Είναι γεγονός πως οι συνέπειες είναι τραγικές για τον λαό της περιοχής. Η Δυτική Μακεδονία έχασε το 11,3% του πληθυσμού της την τελευταία 12ετία. Χιλιάδες νέοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από την περιοχή.
Συνεχίζει να κατέχει την «πρωτιά» στην ανεργία ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με το ποσοστό να αγγίζει το 17,7%. Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω της απολιγνιτοποίησης. Ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας στα έργα ΑΠΕ είναι με ημερομηνία λήξης, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με μεγάλη εντατικοποίηση και οι μισθοί – όπως άλλωστε συμβαίνει συνολικότερα – δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας. Εχουν ενταθεί τα εργατικά ατυχήματα, στην ουσία εργοδοτικά εγκλήματα, και μάλιστα πρόσφατα υπήρξε κι ένα θανατηφόρο σε εργοτάξιο κατασκευής αιολικού πάρκου στο Βέρμιο.
Η ενεργειακή φτώχεια χτυπάει τον λαό της περιοχής και όλης της χώρας, τόσο τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά στις πόλεις και στα χωριά, όσο και τους μικρούς επαγγελματίες και τους βιοπαλαιστές αγρότες. Το “πράσινο” ρεύμα έγινε ακόμη πιο ακριβό εμπόρευμα, για να θησαυρίζουν οι ενεργειακοί μονοπωλιακοί όμιλοι.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος συνεχίζεται στο όνομα της δήθεν “προστασίας” του. Τόνοι τσιμέντου ρίχνονται και χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμοι κατασκευάζονται στα βουνά, ακόμα και σε περιοχές Natura, για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Φωτοβολταϊκά στήνονται σε γη υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας, σε βοσκοτόπια, ενώ υπάρχουν ακόμη και σχέδια για “περικύκλωση” χωριών ή και λιμνών.
Από τα σχέδια της “πράσινης μετάβασης” ο λαός της περιοχής μας μετράει τις πληγές του, ενώ οι μονοπωλιακοί όμιλοι, τα “πράσινα αρπακτικά”, σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο.
Επιχειρείται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ζωτικής ανάγκης της θέρμανσης
— Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για τη θέρμανση του λαού της περιοχής, μετά και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Με τι βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός;
Τίνα Κουζιάκη: Οντως, η θέρμανση είναι μια ζωτική ανάγκη για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής, αλλά και για τους επαγγελματικούς χώρους των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων. Ο χειμώνας στη Δυτική Μακεδονία είναι ιδιαίτερα βαρύς και υπάρχει ανάγκη για θέρμανση περισσότερους μήνες τον χρόνο. Η ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των καυσίμων (πετρέλαιο, ξύλα, πέλετ κ.ά.), έβγαλε τον λαό στον δρόμο, σε κινητοποιήσεις που γίνανε στην Κοζάνη, στην Καστοριά, στη Φλώρινα και στα Γρεβενά.
Παράλληλα, έχει προκύψει ένα σημαντικό πρόβλημα λόγω της απολιγνιτοποίησης. Εξαιτίας του κλεισίματος των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ), βρίσκεται στον “αέρα” για τα επόμενα χρόνια η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων (σύστημα θέρμανσης των πόλεων μέσω του ζεστού νερού που παράγεται στους ΑΗΣ) σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Επιχειρείται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ζωτικής ανάγκης της θέρμανσης, καθώς ορισμένοι βλέπουν ένα κερδοφόρο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υπάρχουν διάφορα αντικρουόμενα επιχειρηματικά σχέδια για την τροφοδότηση των τηλεθερμάνσεων, όπως η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, η αξιοποίηση φωτοβολταϊκών, ενώ προετοιμάζουν το έδαφος ακόμη και για την καύση απορριμμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί και μόνο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια για αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης από τον δήμο Πτολεμαΐδας κατά 63% συνάντησε μαζική αντίδραση από τα σωματεία της πόλης και έχει παγώσει, όμως δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται αγωνιστική ετοιμότητα.
— Ποια είναι η στάση των αστικών κομμάτων, των τοπικών εκπροσώπων τους και των τοπικών αρχών;
Νόντας Στολτίδης: Είναι φανερό πως όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) και οι εκλεκτοί τους στην Τοπική Διοίκηση είναι πλήρως «ζυγισμένοι και στοιχισμένοι» με τους αστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση». Μια «μετάβαση» που την βαφτίζουν «δίκαιη» για να καλλιεργήσουν κλίμα αποδοχής στον λαό της περιοχής ότι δήθεν μπορούν να «κερδίσουν όλοι», να τον κάνουν συνένοχο στα αντιλαϊκά τους σχέδια.
Επίσης, είναι φανερό πως ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής εντείνει την εξαθλίωση του λαού και στην περιοχή μας, όποιον μανδύα κι αν φορέσει («πράσινη ανάπτυξη», «δίκαιη ανάπτυξη», «δίκαιη μετάβαση» κ.ά.). Δεν μπορεί να είναι δίκαιος για όλους, καθώς έχει στο DNA του την εκμετάλλευση των πολλών, του λαού, για λογαριασμό των λίγων, των μονοπωλιακών ομίλων.
Δεν μπορούν να τον κάνουν φιλολαϊκό ούτε τα παραμύθια της σοσιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) περί «ενεργειακής δημοκρατίας», μέσω των «ενεργειακών κοινοτήτων», όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν τα μονοπώλια.
Η πολιτική της ΕΕ που συνυπογράφουν κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, έχει αντιλαϊκό ταξικό πρόσημο
— Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζεται σαν «στοίχημα» για την ίδια την ΕΕ σε ό,τι αφορά τη «δίκαιη μετάβαση». Ποια είναι η άποψή σας;
Τίνα Κουζιάκη: Καταρχάς ο ίδιος ο χαρακτήρας της ΕΕ ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης δείχνει και το περιεχόμενο του «στοιχήματος». Ως ένωση των μονοπωλίων αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει είναι το «στοίχημα» της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η ευημερία του λαού. Αλλωστε, τα όσα περιγράψαμε πριν αυτό αποδεικνύουν.
Η πολιτική της ΕΕ, που συνδιαμορφώνεται και συναποφασίζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, έχει συγκεκριμένο αντιλαϊκό ταξικό πρόσημο. Ακριβώς επειδή οι συνέπειες για τον λαό είναι τραγικές, έχουν ενταθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και η οργή. Αυτήν τη δυσαρέσκεια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, ανάμεσα στα άλλα και με ένταση της προπαγανδιστικής εκστρατείας από τα επιτελεία της ίδιας της ΕΕ, αλλά αξιοποιώντας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τις τοπικές αρχές. Εχουν πυκνώσει οι ημερίδες, οι εκδηλώσεις κι άλλες παρεμβάσεις για να στοιχίσουν τον λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία πίσω από τα αστικά «οράματα», όπως αυτό της «δίκαιης μετάβασης».
Βέβαια, η πείρα του λαού μας και της νεολαίας του είναι μεγάλη και κάτω και από τη δική μας παρέμβαση μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που υπάρχει και εκφράζεται και στην περιοχή. Η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές μπορεί να στείλει μήνυμα εναντίωσης και καταδίκης στις «πράσινες» πολιτικές της ΕΕ που μας έχουν οδηγήσει ως εδώ. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει ο λαός μας και την αποδοκιμασία του και την αντίθεσή του στα σχέδια της δήθεν «δίκαιης μετάβασης» και τον πόθο του για την πραγματική Ευρώπη των λαών. Η ΕΕ καλύτερη δεν δίνεται, μόνο χειρότερη, το ίδιο και οι πολιτικές της.
Ο λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη
— Στο έδαφος των παραπάνω εξελίξεων, ποια είναι η δράση που αναπτύσσει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ; Ποιος είναι ο στόχος της εκδήλωσης που προγραμματίζεται;
Νόντας Στολτίδης: Ολα τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες και στην περιοχή μας, στους οποίους είναι αναμφισβήτητος ο ρόλος των μελών και στελεχών του ΚΚΕ και οι οποίοι είναι ανάγκη το επόμενο διάστημα να δυναμώσουν, καθώς έχουμε μπροστά μας δύο νέες απεργιακές μάχες (17 Απρίλη, Εργατική Πρωτομαγιά). Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ, ενάντια στο κλείσιμο ΑΗΣ και λιγνιτωρυχείων, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, για μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά. Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.
Τίνα Κουζιάκη: Παράλληλα, αναδείξαμε και αναδεικνύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, που συμφέρει τον λαό.
Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, όπως άλλωστε και ολόκληρη η χώρα μας. Διαθέτει έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, πλουτοπαραγωγικές και ενεργειακές πηγές, δυνατότητα για ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κ.ά.
Για να τεθούν όλες αυτές οι παραγωγικές δυνατότητες στην υπηρεσία της κάλυψης των αναγκών του λαού, πρέπει να βγει από τη μέση το βαρίδι του καπιταλιστικού κέρδους. Μπορούν και πρέπει να περάσουν τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια του λαού. Με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και με πανεθνικό κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της εργατικής – λαϊκής εξουσίας μπορεί να εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία. Ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της Δυτικής Μακεδονίας και να τις θέσει στην υπηρεσία του λαού.
Η εκδήλωση που προγραμματίζουμε έχει ως στόχο να δώσει μια ισχυρή απάντηση στους μύθους που καλλιέργησαν και καλλιεργούν συστηματικά τα επιτελεία της ΕΕ και τα αστικά κόμματα. Να θυμίσουμε τι έλεγαν και τι πραγματικά συνέβη. Να αναδείξουμε τον μόνο ελπιδοφόρο για τον λαό δρόμο, ο οποίος βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!