Σημαντική αύξηση στις ΑΠΕ η οποία προτείνεται να φτάσει στο 87% έως το 2030 προβλέπουν οι νέοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – Λιγνίτης μηδέν

5 Απριλίου 2024
08:08

Σημαντική αύξηση στη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή η οποία προτείνεται να φτάσει στο 87% έως το 2030 προβλέπουν οι νέοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Το τελευταίο draft το οποίο πρέπει έως τον Ιούνιο να αποσταλεί στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Δημήτριο Καρδοματέα στα μέλη της Επιτροπής ΕΣΕΚ, παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη.

Ειδικότερα, το μερίδιο συμμετοχής των μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προτείνεται να φτάσει στο 87% το 2030 από 80% που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί στο προηγούμενο draft του ΕΣΕΚ που είχε σταλεί τον Νοέμβριο στις Βρυξέλλες και επέστρεψε με παρατηρήσεις. Παράλληλα, ο δεσμευτικός στόχος ανάπτυξης των ΑΠΕ ειδικά για θέρμανση και ψύξη τίθεται στο 52% για το 2030 (από 46% στο προηγούμενο σχέδιο). Αντίθετα, πέφτει ο πήχης στο 26% για τη διείσδυση της «πράσινης» ενέργειας στον τομέα των μεταφορών (από 29% που είναι ο στόχος της ΕΕ), γεγονός που μεταφράζεται ως «φρένο» στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Επίσης, χαμηλώνουν και οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας.

Μείωση στο αέριο, ψαλίδι στο υδρογόνο

Το νέο ΕΣΕΚ στοχεύει στο περαιτέρω «πρασίνισμα» της ηλεκτροπαραγωγής καθώς εκτός από τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ θέτει ως στόχο κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, από τις 11,9 TWh (τεραβατώρες) στις 5,6 TWh. Ωστόσο, διατηρεί σχεδόν σταθερή την ισχύ των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, όπως και την συνολική κατανάλωση αερίου για όλες τις χρήσεις.

Το στοιχείο ωστόσο που προκάλεσε έντονη συζήτηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν η πρόθεση του ΥΠΕΝ να βάλει φρένο στους υπερφιλόδοξους στόχους του προηγούμενου σχεδίου για το «πράσινο» υδρογόνο και το βιομεθάνιο μετά το 2030. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον επικεφαλής του ΚΑΠΕ, δεν μπορεί να μπει υδρογόνο και βιομεθάνιο στα δίκτυα αερίου καθώς θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τους καταναλωτές.

Αέρα στα …πανιά των αιολικών

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα για ηλεκτροπαραγωγή, οι στόχοι για το 2030 είναι πιο φιλόδοξοι για τα χερσαία αιολικά πάρκα και κατάτι χαμηλότεροι για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Η αναγκαία ισχύς των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας παραμένει η ίδια έως τα τέλη της δεκαετίας. Ωστόσο, μετά το 2030, οι στόχοι για επενδύσεις σε μονάδες αντλησιοταμίευσης αυξάνονται σημαντικά ενώ μειώνονται κατακόρυφα εκείνοι για μπαταρίες.

Ειδικότερα, η εικόνα από το μέλλον που αποτυπώνει η νέα πρόταση που παρουσιάστηκε χθες στη σύσκεψη του ΥΠΕΝ για την εγκατεστημένη ισχύ σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 είναι η εξής:

– Φωτοβολταϊκά πάρκα: 13 GW (από 13,4 GW που προέβλεπε το προηγούμενο draft που είχε σταλεί για παρατηρήσεις τον Νοέμβριο στην Κομισιόν)

– Χερσαία αιολικά πάρκα: 9 GW (από 7,6 GW στο προηγούμενο σχέδιο)

– Υπεράκτια αιολικά πάρκα: 1,95 GW (από 1,90 GW στο προηγούμενο)

– Υδροηλεκτρικά έργα: 3,1 GW, όπως και στο προηγούμενο

– Φυσικό Αέριο: 8 GW (από 7,7 GW)

– Λιγνίτης: μηδέν

– Αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες: 3,1 GW (όπως και στο προηγούμενο)

– Αποθήκευση ενέργειας με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης: 2,036 GW (από 2,2 GW).

Αποθήκευση ενέργειας

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ για το 2030 ο συνολικός στόχος για την αποθήκευση ενέργειας παραμένει σχεδόν ο ίδιος, για την περίοδο που ακολουθεί έως και το 2050 μειώνεται, καθώς αυξάνεται μεν η συμμετοχή της αντλησιοταμίευσης, μειώνεται δε σημαντικά εκείνη των μπαταριών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ισχύ της αντλησιοταμίευσης από 2,036 GW το 2030 υπερδιπλασιάζεται το 2040 στα 4,9 GW και φτάνει στα 6,4 GW το 2050 (στο προηγούμενο draft η ισχύς παρέμενε στα 2,2 GW για όλη την περίοδο έως το 2050). Όσο για τις μπαταρίες, από 3,1 GW το 2030, αυξάνεται στο 4,2 GW το 2040 (από 8,8 GW στο προηγούμενο σχέδιο) και στα 12 GW το 2050 (από 22,6 GW).

Σε κάθε περίπτωση, σε παρέμβασή του ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε χθες ότι, δεν θα γίνουν δεκτές αλλαγές στο ΕΣΕΚ εάν το κόστος των πράσινων πολιτικών που προτείνονται ρίχνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κάτω από 1% με 1,2%.

 

ot.gr

Ένα σχόλιο

  • ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΡΥΠΟΓΟΝΟ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ
    ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Η/Ε ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ KWH ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΑ ΥΨΗ.
    ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ , ΔΗΜΑΡΧΟΙ , ΠΕΔ, ΚΕΔΕ ΚΛΠ
    Α ΞΕΧΑΣΑ ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΝΔ ΠΟΥ ΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.