5ο Γυμνάσιο “Πτολεμαΐδας “Ευαγόρας Παλληκαρίδης”: Σε αναμονή αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού CanSat

29 Απριλίου 2024
09:37
Κανένα σχόλιο

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που υλοποιείται από τη SPIN – Space Innovation με το συντονισμό του ESERO GREECE.

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδεύσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

Η ομάδα του 5ου Γυμνασίου “Πτολεμαΐδας “Ευαγόρας Παλληκαρίδης” συμμετείχε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό με την Ομάδα 5GP-SAT που αποτελείται από τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου : Ελευθεριάδη Αναστάσιο, Καμπακάκη Χρήστο, Λυντροπούλου Θεοδώρα, Σολι΄δάκη Γιώργο και Χότζα Αλέξανδρο .

Υπεύθυνος Καθηγητής : Κασνάκης Γιώργος .

Η ομάδα ήταν από τις πρώτες που πέρασαν τον τεχνικό έλεγχο με επιτυχία για την εκτόξευση .

Ενσωμάτωσε με επιτυχία το CanSat στον πύραυλο .

Στόχοι της ομάδας:

Στην πρωτεύουσα αποστολή έγινε μέτρηση και καταγραφή της θερμοκρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης και του υψομέτρου. Επιπλέον καταγράφηκαν δεδομένα εντοπισμού (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) ,καθώς και δεδομένα που αφορούν την κάθοδο του δορυφόρου. Τα δεδομένα αυτά αποστάλθηκαν με τηλεμετρία στη Βάση για παραπέρα επεξεργασία.

Επιστημονικός σκοπός της πρωτεύουσας αποστολής
Η επαλήθευση της σχέσης μεταξύ υψομέτρου, πίεσης και θερμοκρασίας
Η σωστή λειτουργία του αισθητήρα BMP280

Στη δευτερεύουσα αποστολή έγινε προσπάθεια μέτρησης της έντασης μαγνητικού πεδίου και η σύγκριση των μετρήσεων με τους μέσους όρους που λαμβάνουν τα γεωμαγνητικά παρατηρητήρια του BGS. AC. UK που βρίσκονται στη βόρεια Σκοτία. Ο “Διαστημικός καιρός” συνοδεύεται ενίοτε από έντονες μαγνητικές μεταβολές, που προκαλούν οι ηλιακές καταιγίδες. Οι δραστηριότητες του Ήλιου μεγιστοποιούνται κάθε 11 έτη και μια τέτοια μεγιστοποίηση αναμένεται το 2025. Σε μια κορύφωση-καταιγίδα, η δόση της ακτινοβολίας ισοδυναμεί με 10 έως 100 ακτινογραφίες θώρακος και έχει αρνητικές επιπτώσεις άμεσες (ναυτία, κόπωση, νόσοι κεντρικού νευρικού συστήματος κ.λπ.), αλλά και χρόνιες, αν πρόκειται για μόνιμη έκθεση ειδικά για μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (καρκίνος, καταρράκτης, εκφυλιστική καρδιακή νόσος κ.λπ.). Στόχος μας είναι – μέσω εφαρμογής – οι πιθανές απότομες μεταβολές στον διαστημικό καιρό να καταγράφονται στα κινητά των πολιτών ώστε να μπορούν να προφυλαχτούν.

Επιστημονικός σκοπός της δευτερεύουσας αποστολής

Ένα παρατηρητήριο μεταβολής μαγνητικού πεδίου που λειτουργεί ως προειδοποιητικό σύστημα που μπορεί να ανιχνεύει ισχυρές μαγνητικές διακυμάνσεις και να προειδοποιεί για τυχόν κινδύνους, επιτρέποντας έτσι την προστασία δορυφόρων και άλλων δορυφορικών συστημάτων.

Μεταβολές μαγνητικού πεδίου μπορεί να δημιουργούν κόμβους ενέργειας που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία ζωντανών οργανισμών.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι