Θραύσμα προεκλογικόν από την οιονεί πολιτική μελέτη «Αρμόδιος χωρίς τον Αριστογείτονα» Μέρες του 1974 στην Κοζάνη, εκδ. Παρέμβαση Β. Π. Καραγιάννης (Γράφει ο Θραύσμα προεκλογικόν από την οιονεί πολιτική μελέτη «Αρμόδιος χωρίς τον Αριστογείτονα» Μέρες του 1974 στην Κοζάνη, εκδ. Παρέμβαση, Β. Π. Καραγιάννης)

10 Ιουνίου 2024
13:36
Κανένα σχόλιο

…Εδώ λέω να σταθώ δι’ ολίγον. Ο Μ. Κυρατσούς ήταν ο τελευταίος αιρετός δήμαρχος της πόλεως στις εκλογές του 1964 που παύτηκε το 1967. Τον εγνώριζα εκ της δικηγορικής μου ασκήσεως στο γραφείο του επί της οδού Τράντα. Ήταν μια φωτισμένη πνευματικά και νομικά, γλυκιά προσωπικότητα. Μιλούσαμε συνεχώς για λογοτεχνία. Συμπαθούσε το «Λοχία αλλαγής» ποίημα μακρύ του Ρένου Αποστολίδη. Εγώ δε θυμάμαι ποιά στρατιωτική ποιητική βαθμίδα συμπαθούσα ίσως το «Μιχαλιό» του Κ. Καρυωτάκη που τον πήρανε στρατιώτη κ.λπ. καθώς κι εγώ ετοιμαζόμουν προς τούτο. Στο γραφείο του ηύρε καταφύγιο η προσωρινή Ν.Ε. του Πασόκ Κοζάνης, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος μαζί με τον φιλόλογο Γ. Δαβιδόπουλο (αργοτερότερον βουλευτής που μπήκε βγήκε στη Βουλή με διάφορες εσωκομματικές στάσεις κι ενστάσεις λυπητερές) στο φροντιστήριο του οποίου έμαθα συντακτικό κι εισήχθην στη Νομική. Ο Μ.Κ. δεν βγήκε βουλευτής το 1974 άλλωστε το σκορ ήταν 5-0 υπέρ της ΝΔ, εξελέγη όμως το 1977, αλλ’ όχι και το 1981. Τότε έγινε Γ. Γ του Υπουργείου Β. Ελλάδος. Ξεφύλλιζα κάποια τεφτέρια, τετράδια και πρακτικά της Ν.Ε. του τοπικού πασόκ πεταμένα σ’ ένα δωμάτιο, αποθήκη. Τα κοιτούσα. Είπα να τα πάρω. Αλλά τι να τα κάνω;
Τέλος πάντων.
Εναντι του ρήτορος διαγωνίως αριστερά το Δημαρχείον κλειστό, ίσια μπροστά το Ερμιόνιον ξενοδοχείον φωτισμένο.
«Από τα βάθη της καρδιάς μου σε ευχαριστώ λαέ της Κοζάνης για την αποψινή σου μεγαλειώδη παρουσία. Είναι μήνυμα νίκης του λαού μας».
(Λέξη για μένα δεν είπε…)
Κάποτε τελειώνει ο λόγος. Το πλήθος βουίζει: «ντέφια, νταούλια, κρόταλα, αχολογούν στο βάθος». Ο αρχηγός, ο πρόεδρος, ο σύντροφος επιστρέφει στη γη. Εκεί που είμαι εγώ μόνος· αγκαλιές εκ νέου φιλιά κ.λπ.
Λήξις.
Η συγκίνηση πηγαινοέρχεται.
ξυπόλητη χωρίς ντροπή.
Πέφτει η αυλαία.
Ημουν εκεί μόνος το λοιπόν.
Τον είδα ! Με είδε;
Τον αγκάλιασα! Αυτός;
Ποιός ξέρει πόσες χιλιάδες αγκαλιές
είχε δοκιμάσει.
Ομως, ποτές δεν τον ψήφισα στη συνέχεια
ούτε εκείνη την πρώτη φορά το 1974
στερούμενος εκλογικού βιβλιαρίου
λόγω νεαρότητος.
*

Την επαύριον της 17ης στο ΚΤΕΛ για Θεσσαλονίκη.
Εφημερίδα «Μακεδονία».
13 % περίπου το αποτέλεσμα στο πασόκ.
Σε μια σελίδα η Μελίνα Μερκούρη.
Εκλαιγε γοερώς θεατρικά.
– Μόνον τόσο γμτ;
Γιατί λαέ βασανισμένε ξεχνάς …Καραμανλής ή τανκς δεν είπατε τότε;
– Φάτην τώρα!
Αλλά έχει ο καιρός και ο λαός γυρίσματα.

……….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.