Πρώτη φορά συναντώ τη φωτογραφία αυτή και η αγορά είναι όπως την περιγράφει ο αείμνηστος Σερβιώτης δάσκαλος Δημήτριος Μ. Κουτσουβάλας στο βιβλίο ” Τα Σέρβια που ζήσαμε ” , έκδοση Μ.Ο.Σ τα Κάστρα , 1997 . Αν η φωτογραφία όπως τη βλέπουμε δεν είναι κατοπτρικό είδωλο της πραγματικής , πιθανόν εικονίζει την οδό Βενιζέλου , αλλά δύσκολο να εξακριβώσουμε την οπτική του φωτογράφο . Μετά από ωραίες ερωτήσεις και επισημάνσεις στα σχόλια προσθέτω το σκεπτικό μου .
α . Αν η λήψη έγινε από την πλατεία προς το Ταχυδρομείο τότε :
– το κτίριο στη μέση-πάνω είναι του Ζουλιάμη , τότε Κοεμτζόπουλου .
– το κτίριο στο βάθος δεξιά είναι του Γεωργίου ( παρωνύμιο Σπιτσέρος ) .
β . Αν η λήψη έγινε από το Ταχυδρομείο προς την πλατεία τότε :
– το κτίριο στη μέση-πάνω είναι του Καστανάρα , περίπου στη ALPHA BANK .
– το κτίριο στο βάθος δεξιά είναι το σημερινό κτίριο Ράπτη , πάλαι ποτέ καφενείο ” το Κεντρικόν ” .
Αυτά τα δύο τοπιογραφικά στοιχεία ως εξίσου πιθανά , δεν μας διαφωτίζουν . Ας προσθέσω άλλα τρία που ίσως μας βοηθήσουν στην ταυτοποίηση .
1 . Πίσω από τον Σπιτσέρο δεν υπήρχαν ψηλά πλατάνια , πίσω από του Ράπτη υπήρχαν αυτά της πλατείας .
2 . Αριστερά στη φωτογραφία φαίνεται ότι η πινακίδα είναι τοποθετημένη στα ριζά ενός μεγάλου δέντρου , τέτοιο ήταν το μεγάλο πλατάνι στη διασταύρωση του Ταχυδρομείου , τότε μπακάλικο Κοντοδίνα ( φωτογραφία και αφήγηση ) .
3 . Η πινακίδα λογικά τοποθετήθηκε στη μεριά αυτών που βάδιζαν αριστερά , αν και ως κατακτητές οι Γερμανοί όπου ήθελαν την τοποθετούσαν .
Τα τρία αυτά στοιχεία με πείθουν , αντίθετα από την αρχική μου εκτίμηση , ότι η λήψη έγινε από το Ταχυδρομείο προς την πλατεία .
Νίκος Μπουκουβάλας
Πηγή φωτογραφίας : https://www.facebook.com/photo/?fbid=1491152704392070&set=a.969106593263353