Όψη της εμπορικής αγοράς των Σερβίων το 1943 λίγο πριν το κάψιμο (Γράφει ο Νίκος Μπουκουβάλας)

24 Ιουνίου 2024
07:35
Κανένα σχόλιο
Πρώτη φορά συναντώ τη φωτογραφία αυτή και η αγορά είναι όπως την περιγράφει ο αείμνηστος Σερβιώτης δάσκαλος Δημήτριος Μ. Κουτσουβάλας στο βιβλίο ” Τα Σέρβια που ζήσαμε ” , έκδοση Μ.Ο.Σ τα Κάστρα , 1997 . Αν η φωτογραφία όπως τη βλέπουμε δεν είναι κατοπτρικό είδωλο της πραγματικής , πιθανόν εικονίζει την οδό Βενιζέλου , αλλά δύσκολο να εξακριβώσουμε την οπτική του φωτογράφο . Μετά από ωραίες ερωτήσεις και επισημάνσεις στα σχόλια προσθέτω το σκεπτικό μου .
α . Αν η λήψη έγινε από την πλατεία προς το Ταχυδρομείο τότε :
– το κτίριο στη μέση-πάνω είναι του Ζουλιάμη , τότε Κοεμτζόπουλου .
– το κτίριο στο βάθος δεξιά είναι του Γεωργίου ( παρωνύμιο Σπιτσέρος ) .
β . Αν η λήψη έγινε από το Ταχυδρομείο προς την πλατεία τότε :
– το κτίριο στη μέση-πάνω είναι του Καστανάρα , περίπου στη ALPHA BANK .
– το κτίριο στο βάθος δεξιά είναι το σημερινό κτίριο Ράπτη , πάλαι ποτέ καφενείο ” το Κεντρικόν ” .
Αυτά τα δύο τοπιογραφικά στοιχεία ως εξίσου πιθανά , δεν μας διαφωτίζουν . Ας προσθέσω άλλα τρία που ίσως μας βοηθήσουν στην ταυτοποίηση .
1 . Πίσω από τον Σπιτσέρο δεν υπήρχαν ψηλά πλατάνια , πίσω από του Ράπτη υπήρχαν αυτά της πλατείας .
2 . Αριστερά στη φωτογραφία φαίνεται ότι η πινακίδα είναι τοποθετημένη στα ριζά ενός μεγάλου δέντρου , τέτοιο ήταν το μεγάλο πλατάνι στη διασταύρωση του Ταχυδρομείου , τότε μπακάλικο Κοντοδίνα ( φωτογραφία και αφήγηση ) .
3 . Η πινακίδα λογικά τοποθετήθηκε στη μεριά αυτών που βάδιζαν αριστερά , αν και ως κατακτητές οι Γερμανοί όπου ήθελαν την τοποθετούσαν .
Τα τρία αυτά στοιχεία με πείθουν , αντίθετα από την αρχική μου εκτίμηση , ότι η λήψη έγινε από το Ταχυδρομείο προς την πλατεία .
Νίκος Μπουκουβάλας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι