Τελείωσε και η αυτοψία στο Βέρμιο, σήμερα το πρωί, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος , πολλοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι ανηφορίσαμε, στο Βέρμιο, στον χώρο κατασκευής του ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης). Εκεί μας υποδέχτηκαν στελέχη της Αιολικής Βερμίου, ευγενέστατοι και με μεγάλη προθυμία, να απαντήσουν στα ερωτήματα του Περιφερειάρχη, του Δήμαρχου των Συμβούλων. Φυσικά και απάντησαν , εφόσον οι ερωτήσεις ήταν προφανείς, καλυμμένοι από την αδειοδότηση, ευθαρσώς μας είπαν ότι όλα είναι απολύτως νόμιμα. Όταν ο νόμος είναι προσαρμοσμένος απολύτως στα μέτρα σου, όταν οι τροπολογίες σε φωτογραφίζουν , ε ,δεν χρειάζεται και πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθείς στο ΄΄θεάρεστο΄΄ έργο σου.
Απαντήσεις που πραγματικά ήταν να βάλεις τα γέλια ή τα κλάματα. Τα κλάματα μάλλον ταιριάζουν καλύτερα στη κωμωδία ή στο δράμα που ζήσαμε.
Μας μίλησαν για την αγαστή συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής….
Ποιά αγαστή συνεργασία;
Την διανομή σανού σε κτηνοτρόφους, από ένα κτηνοτροφικό σύλλογο που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό, την αποκαλούμε αγαστή συνεργασία;
Την δημιουργία καναλιών σε κάποιες κοινότητες και μάλιστα εν αγνοία του Δήμου, την αποκαλούμε αγαστή συνεργασία;
Και αυτά είναι τα λιγότερα. Η Αιολική Βερμίου χορήγησε στο Δασαρχείο Ημαθίας ενα 4χ4 Daster , δηλαδή η εταιρεία χορήγησε στον ελεγκτή της αυτοκίνητο για να την ελέγξει !
Αυτή ήταν η απάντηση όταν τους το αναφέραμε.
Η εταιρεία αιτήθηκε (!!!) τον έλεγχο των εργασιών της στο Υπουργείο και το Υπουργείο απάντησε ότι δεν είναι εφικτό γιατί δεν έχουν μέσον να πάνε τα αρμόδια κλιμάκια (!!!).
Η μεγαλόκαρδη λοιπόν εταιρεία , χάρισε στο Δασαρχείο ένα αξιοπρεπές 4χ4, για να μπορεί να την ελέγχει και μάλιστα αναγράφοντας κάτω από το ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ, χορηγία ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΒΕΡΜΙΟΥ.
Μάλιστα , αυτό ακριβώς μας απάντησαν…
Οφείλω να πω το εξής και ας γίνω δέκτης παραπόνων, δεν με πειράζει καθόλου.
Ο Δήμαρχος Εορδαίας, δεν μάσησε καθόλου τα λόγια του, είπε αυτά που πιστεύει, τις πάγιες θέσεις του. Είπε ευθαρσώς ότι οι άδειες είναι φωτογραφικές, ότι οι δρόμοι ξεπερνούν κατά πολύ τα 5 μέτρα και πολλά ακόμα.
Έγιναν πολλές παρεμβάσεις, από τον Νίκο Γιαννάκη για τον λαγόγυρο που εξαφανίζεται, εξέφρασε την αγωνία του με επιστημονικό τρόπο και στοιχεία, συνέταξε μια επιστολή 2 σελίδων την οποία αρνήθηκαν να την διαβάσει, αλλά την μοίρασε στους παρισταμένους.
Ο Χρήστος Κολοβός με την εμπειρία του στάθηκε στο κατά πόσο η Εταιρεία ακολουθεί τον Νόμο στις εργασίες… και αυτόν δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει, γιατί πιέζει ο χρόνος….
Για εμάς, όλο αυτό το ΄΄θέατρο΄΄ δεν έχει καμία σημασία, ενδόμυχα το ξέραμε, φαινόταν που θα οδηγήσει.
Περιμένουμε όμως το πόρισμα της Περιφέρειας, περιμένουμε τι θα αποφανθεί… Το Σημαίνον ή το Σημαινόμενο, την εικόνα ή την ουσία…
Και εκεί θα μιλήσουμε , εκεί θα εκφέρουμε και μεις το δικό μας πόρισμα για τους Άρχοντές μας, δεν χαριζόμαστε και δεν φοβόμαστε κανέναν…
Οφείλω να ομολογήσω όμως για μια ακόμη φορά, την ευγένεια και την καλοπροαίρετη διάθεση των ανθρώπων της εταιρείας.
Μετά το τέλος της συνάντησης, μας πλησίασαν, ζήτησαν την αγαστή συνεργασία μαζί μας (!), επίσης μας πρότειναν να μας ΄΄τρατάρουν΄΄ κάτι τις (!!!).
Ευγενικά και μεις, τους απαντήσαμε ότι οι δρόμοι μας δεν πρόκειται να συναντηθούν, σε κανένα τσιπουράδικο, σε καμία ταβέρνα.
Διαφορετικά τα μονοπάτια που πήραμε, εμείς δεν το αλλάζουμε αυτό το δύσκολο μεν αλλά αξιοπρεπές ΄΄μονοπάτι΄΄…
Στην πρώτη φωτογραφία, έχουμε ένα ΄΄εύρημα΄΄, μια κάψουλα για φουρνέλο, είναι ένα από τα πολλά που δέχεται καθημερινά το βουνό μας
Προφανώς και θα βρείτε υπολείμματα από φουρνέλα σε οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο κύριε.
Πως νομίζετε ότι έγιναν οι δρόμοι που περπατάτε με το αυτοκίνητό σας?
Πώς άνοιξε η ΔΕΗ τα ορυχεία της (400μετρα βάθος) για να πάρει το κάρβουνο?
Ας μην χρησιμοποιείτε πομπώδεις εκφράσεις για να πάρετε με το μέρος σας την κοινή γνώμη….
Ειδικά εσείς κύριε Βουνο-τρυπίδη που προφανώς κάποιος πρό…πρό .. πρόγονός σας, τρυπούσε βουνά για να ζήσει…
Ατελείωτες ανακρίβειες!
Πλέον οι διανοίξεις για τις βάσεις ανεμογεννητριών γίνονται με υδραυλικούς εκσκαφείς-σφυριά, όχι με φουρνέλα. Για τον πολύ απλό λόγο πως η χρήση εκρηκτικών χρειάζεται ειδικές άδειες και ειδικό προσωπικό.
Προφανώς μισείς πολύ τη ΔΕΗ, για ν’ ανακαλύψεις βάθος 400 μέτρα, που βεβαίως υπάρχουν μόνο στην αχαλίνωτη φαντασία σου. Επιπλέον, δεν πέρασες ποτέ ούτε από μακριά από ορυχείο της ΔΕΗ, θα έβλεπες τους τεράστιους ηλεκτροκίνητους εκσκαφείς, με τους οποίους λειτουργούν τα ορυχεία απ’ τη δεκαετία του 1950. Όσο για εκρηκτικά, αυτά χρησιμοποιούνται μόνο στα σκληρά του Νότιου Πεδίου, πουθενά αλλού.
Σου απαντώ ήρεμα και χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης…
Και μόνος σου παραδέχεσαι ότι υπάρχει (ακόμα και στο ορυχείο ΔΕΗ) χρήση εκρηκτικών. Άρα με επιβεβαιώνεις.
Δεν μισώ καμία ΔΕΗ και πάντα, όντας στο χώρο των κατασκευών, ήμουν και θα είμαι με το μέρος του εργάτη.
Ως εργαζόμενος για χρόνια στο χώρο των εκρηκτικών (για αρκετά χρόνια) έχω πάει και στα ορυχεία, αλλά και σε εργοτάξια ανεμογενητριών. Πρώτα χαλαρώνουμε με εκρήξεις τους “σκληρούς” σχηματισμούς και μετά έρχονται τα υδραυλικά σφυριά που αναφέρεις.(Ο λόγος προφανής. Οικονομία κλίμακας)… όσο για τις “ειδικές άδειες” που χρειάζονται, προφανώς και τις βγάζουμε παρουσία της αστυνομίας και προφανώς είμαστε εξειδικευμένοι.
Δυστυχώς ή ευτυχώς λοιπόν στην περιοχή μας αλλάζει το εργασιακό μοντέλο. Νομοτελειακά,οι έξυπνοι θα προσαρμοστούν….οι δειλοί θα εξαφανιστούν και οι τεμπέληδες θα αναπολούν στα καφενεία γερνώντας, τις “καλές” εποχές του λιγνίτη….
Στις “καλές εποχές” του λιγνίτη στην περιοχή δούλευε κόσμος και κοσμάκης, απ’ όλη την Ελλάδα. Στο “νέο εργασιακό σου μοντέλο” η οικονομία της περιοχής έχει καταρρεύσει, τα παιδιά ξενιτεύονται. Μείνε λοιπόν με το μίσος σου.
Οι εξυπνακισμοι του πρώτου σχολιαστή που ολοφάνερα είναι ανίδεος για τις τεχνικό επιστημονικές εξελίξεις διάνοιξης δρόμων λατομείων ορυχείων κλπ , πηγάζουν από εκπρόσωπο ή τσιράκι της εταιρίας που προφανωσ δεν αντιλαμβάνεται ότι προσβάλει την κοινή νοημοσύνη και τον εαυτό του…
Καλό το παραμύθι αλλά λείπει ο Δράκος!!!!!!
Αν ρίξεις μια ματιά στο λογαριασμό ου ρεύματος, θα τον δεις το δράκο! Όσα περισσότερα αιολικά μπαίνουν, τόσο φουσκώνει ο λογαριασμός! Για τον απλό λόγο πως τα αιολικά απαιτούν και συνεχή λειτουργία φυσικού αερίου.