Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βάσεων ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, Θ. Θεοδουλίδης, μίλησε στο kozan.gr:
“Είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα για τους εισαχθέντες στο Πανεπιστήμιό μας.
Ακολουθούμε στοχευμένη επικοινωνιακή προβολή για τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που δίνουν οι σπουδές στο ΠΔΜ και επικαιροποιούμε συνεχώς τα Προγράμματα Σπουδών ώστε να γίνουμε πιο ελκυστικοί.
Ως αποτέλεσμα, για 4η συνεχόμενη χρονιά σημειώνεται αύξηση εισαχθέντων, φέτος 4,5%. Εκπληρώνεται έτσι η στοχοθεσία μας, πλέον ο αριθμός κινείται στους 3000 (αν υπολογίσουμε και της Καλών Τεχνών που θα ακολουθήσουν καθώς δεν εισάγονται με πανελλαδικές). Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η κατακόρυφη αύξηση στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στα Γρεβενά. Προβληματιζόμαστε για τον χαμηλό αριθμό εισαχθέντων σε δύο Τμήματα, Μαθηματικών και Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.
Δυστυχώς και φέτος η κατανομή των εισακτέων από το Υπουργείο ακολούθησε την πεπατημένη, εάν είχε δοθεί έμφαση στη μείωσή τους στα κεντρικά Πανεπιστήμια (καθολικό αίτημα των Πρυτάνεων), σήμερα θα μιλούσαμε για μεγαλύτερη αύξηση εισαχθέντων και βελτιωμένες βάσεις εισαγωγής στο Ίδρυμά μας”.
kozan.gr
Στο πλαίσιο των αρχικών αναγνώσεων και αναλύσεων που ακολουθούν τις ανακοινώσεις των βάσεων και του αριθμού των εισακτέων και σε συνέχεια της τοποθέτησης του κου Πρύτανη του ΠΔΜ μπορούν να επισημανθούν, επίσης, με ευκολία τα εξής:
1. Το Τμήμα Εργοθεραπείας (που εδρεύει στην Πτολεμαΐδα) καθίσταται το πλέον ελκυστικό με βάση τις πρώτες προτιμήσεις (247).
2. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (που εδρεύει στη Φλώρινα) συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις συνολικά (8.475).
3. Το Τμήμα Πληροφορικής (που εδρεύει στην Καστοριά) εμφανίζει την μεγαλύτερη άνοδο βάσης στο ΠΔΜ (1.280 μόρια) ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 10.000 μορίων.
4. Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (που εδρεύει στην Καστοριά) εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο βάσης στο ΠΔΜ (955 μόρια).
5. Το Τμήμα Ψυχολογίας (που εδρεύει στη Φλώρινα) παραμένει το Τμήμα με την υψηλότερη βάση στο ΠΔΜ παρά την πτώση (η οποία ήταν γενική σε όλα τα Τμήματα Ψυχολογίας) παραμένοντας πάνω από το ψυχολογικό όριο των 16.000 μορίων (16.080).
Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω παρατηρήσεις αφορούν στους αριθμούς που προκύπτουν από τους πίνακες βάσεων και εισακτέων μόνο από την κατηγορία των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων (που αποτελούν και τη βασικότερη δεξαμενή “άντλησης” φοιτητικού δυναμικού).
Σε κάθε περίπτωση αυτές οι πρώτες αναγνώσεις προσφέρουν κάποιους δείκτες, οι οποίοι όμως μπορεί να καταλήξουν επισφαλείς. Μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα προκύπτει πάντοτε τόσο μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών/ριών όσο και μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών (δηλαδή περίπου στο τέλος του έτους).
κ. Πρύτανη
Και εγώ προβληματίζομαι. Με 7.415 και 7.550 μόρια και με 16 και 13 εισακτέους ( αν θα έρθουν ) δε νομίζω ότι το ΠΔΜ έχει πλεονεκτήματα – ούτε είναι ελκυστικό.
Να σπουδάσουμε ότι ν’ άναι όπου ν’ άναι και να περάσουμε καλά 4-5 χρόνια.
Νομίζω ότι ένα στατιστικό εισακτέων – εγγεγραμμένων – αποφοίτων της τελευταίας 10ετίας θα ήταν χρήσιμο για την ελκυστικότητα και λειτουργία του ΠΔΜ
με 11 σχολες με “κατω απο τη βαση” εισαγωγη…δεν το λες και επιτυχια!!!
Μας σβησατε τελείως . Μαζί με την απολιγνητοποίηση έχουμε τώρα και την αποεπιιστημονικοποίηση .το πανεπιστήμιο στη Κοζάνη έχει ερημώσει κάθε χρόνο και χειρότερα και οι πρυτανικές αρχές χορεύουν πάνω στο καταστρωμα του Τιτανικού , η αυτοδιοίκηση δήμαρχοι νομάρχης βουλευτές αγρών αγοράζουν ε κορδόματα και φωτογραφίες σε ανόητες διαδικασίες
Αυτό γίνετε φιλε μου ολο και λιγότερη φοιτητες στην πολη της Κοζανης καλύτερες σχολες Πτολεμαιδα Φλωρινα ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΟΖΑΝΗΤΕΣ μας τελειώνουν
Ούτως ή άλλως είσαι τελειωμένος από ορθογραφία…
Όσο για τις πόλεις σας έχει να κάνει με το αντικείμενο και με ΤΊΠΟΤΕ άλλο…πλην των κομματικών δοντιών.