31.000 ευρώ για τη μελέτη ανασχεδιασμού των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, η Περιφερειακή Επιτροπή το μεσημέρι της Δευτέρας. Η μελέτη θα γίνει με απευθείας ανάθεση στο Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και τον ειδικά επιστημονικά υπεύθυνο, Κυριάκο Σουλιώτη.
Έγγραφη συγκατάθεση του υπουργείου Υγείας αλλά και συνολική μελέτη με ανοιχτό διαγωνισμό, ζήτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να εγκρίνουν την πίστωση και στη συνέχεια ψήφισαν αρνητικά.
Για την αναγκαιότητα μιας συνολικής μελέτης, με έναν ανοικτό διαγωνισμό, για τον περιφερειακό χάρτη υπηρεσιών φροντίδας υγείας που πρέπει να γίνει με την έγγραφη και σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας, έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Χριστοφορίδης και σημείωσε πως η συγκεκριμένη μελέτη είναι αποσπασματική. «Η εν λόγω μελέτη, αποτελεί τμήμα αυτής της μεγάλης μελέτης, είναι κάτι εντελώς αποσπασματικό που θα καταδείξει στην ουσία αυτά που ήδη ξέρουμε και αυτά που είναι γνωστά. Κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ότι σπάμε ένα μεγάλο έργο, δεν πιάνει όλο το κομμάτι της υγείας αυτή η μελέτη, η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» τόνισε ο κ. Χριστοφορίδης.
Ο περιφερειακός σύμβουλος, Σωτήρης Βόσδου στάθηκε, εν μέσω άλλων, στο αν υπάρχει ανάλογη μελέτη από το υπουργείο Υγείας ή αν προτίθεται να κάνει, γιατί όπως ανέφερε, όλα αυτά τα οποία θίγονται στην εν λόγω μελέτη, άπτονται των αρμοδιοτήτων του και ο κεντρικός σχεδιασμός είναι του υπουργείου. «Εμείς ερχόμαστε επικουρικά στο να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι ελλείψεις αλλά από την άλλη μεριά τις έχει διαπιστώσει κάποιος άλλος; Θεωρώ ότι είναι μια πρόταση η οποία δεν εναρμονίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις οι οποίες υπάρχουν, γιατί δεν ξέρουμε ποιες είναι αυτές» τόνισε ο κ. Βόσδου και υπογράμμισε πως αν δεν δοθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, μια τέτοια μελέτη δεν μπορεί να προσεγγιστεί και έκανε λόγο για την αναγκαιότητα συνεννόησης και συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Λύσανδρος Μεταξάς ανέφερε πως ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης έχει αναφέρει επανειλημμένως πως ο σχεδιασμός για το νέο υγειονομικό χάρτη, θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και πως ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στις επισκέψεις του στην περιοχή, είχε τονίσει πως δεν θα γίνει κανένας σχεδιασμός χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. «Θεωρώ ότι υπάρχει πλήρης εναρμόνιση με το υπουργείο Υγείας, όπως επίσης ότι θα δοθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία» σημείωσε ο κ. Μεταξάς.
«Για εμένα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα που κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσον αφορά τον ανασχεδιασμό των υπηρεσιών της υγειονομικής περίθαλψης στην περιφέρεια μας και οφείλω να συγχαρώ τον Αντιπεριφερειάρχη υγείας για αυτή την πρωτοβουλία, που έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν. Λέμε ότι έχουμε υγεία στην περιοχή μας αλλά υπάρχουν συνεχώς προβλήματα. Για εμένα είναι υποχρεωτικό να γίνει, για το “αύριο” της Δυτικής Μακεδονίας, και αν θέλουμε οι πολίτες της να έχουν καλύτερη υγεία. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε σε αυτό» τόνισε ο Λάζαρος Γκερεχτές.
Τέλος, ο Θεοφύλακτος Ζυμπίδης επεσήμανε τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης μελέτης αναφέροντας πως παρουσιάζεται ένας καινούριος σχεδιασμός για την περιφέρεια μας, όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη.
«Υπάρχει η δέσμευση του Υπουργού για το σχεδιασμό και για αυτό έχει παρθεί αυτή η απόφαση η οποία έχει ερευνηθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Φούντογλου, για το πως να γίνει η μελέτη για όλη τη Δυτική Μακεδονία. Θα την παρουσιάσουμε στο υπουργείο για να σχεδιάσουμε μαζί, το μέλλον της υγείας στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» κατέληξε ο κ. Μεταξάς.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr
μια μελετη 31.000 ευρω;λιγο μυριζει το πραγμα
Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι εάν η μελέτη καταδείξει λύσεις οι οποίες δεν είναι πραγματικά και πολιτικά εφαρμόσιμες. Η επίκληση της μελέτης αυτής από την πλευρά του Υπουργείου θα μας φέρει σε ανεπανόρθωτα αδιέξοδα
Ανατρέξτε στην περίπτωση μελέτης για νέο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από τον Δήμο Κοζάνης……
Αν θελουμε να αποφυγουμε τα τοπιστικα και συντεχνιακα ζητηματα τοτε μια ειναι η λυση.Ιδρυση κλινικων σε ολα τα νοσοκομεια της Δ.Μακεδονιας.Παραδειγμα για να το καταλαβει ο καθε πολιτης και η Περιφερεια.Ενας πολιτης της Δ.Μ.χρειαζεται πνρυμονολογο στις 7το απογευμα και ειναι κατοικος π.χ.Αργους Ορεστικου.Αν κατα τυχη εφημερευει καποιος πνευμονολογος στα νοσοκομεια της Δ.Μ.μπορει να βρει γιατρο.Αν οχι θα πρεπει να παει σε νοσοκομειο της ΘεσσαλονικηςΟμως αν ιδρυθει κλινικη πνευμονολογικη π.χ.στην Πτολ/δα τοτε θα παει εκει.Το ιδιο θα συμβει και για αλλες κλινικες π.χ.ουρολογικη στα Γρεβενα.Παιδιατρικη στην Κοζανη.Ω.Ρ.Λ στη φλωρινα κλπ.Ψαξτε να βρειτε ποιοι δεν θελουν αυτο το συστημα να λειτουργησει.Αν γινει αυτο τοτε δε χρειαζεται Πανεπιστημιακο Νοσοκομειο,που δεν προκειται να γινει αφου δε λειτουργει στη Δ.Μ. ιατρικη σχολη.Για να μαθει ο λαος τι παιχνιδια παιζονται και απο ποιους.
Διαφαίνεται πάλι ο τοπικισμός της Κοζάνης. Θέλει να κλείσει τα άλλα Νοσοκομεία και να έχει αυτή μόνο. Είναι η συνέχεια της προσπάθειας του Μαλούτα με πρωτεργάτη τον Κασαπίδη.
Η πληρωμένη έρευνα αποφάνθηκε τότε ότι έπρεπε να κλείσουν τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Περιφέρειας και ειδικά το Μποδοσάκειο για να δημιουργηθεί νέο στην Κοζάνη.
Μια χαρά αρθρογραφούν επί πάντως επιστητού ο κ. Φούντογλου, εκ του ασφαλούς, φυσικά!
Τώρα, όχι τα βήματα έχασε, αλλά και το μπούσουλα!…