Τελευταία γίνεται εκτενής αναφορά σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για επικείμενη συμφωνία των Δήμων (Κοζάνη-Εορδαία- Αμύνταιο) με τη ΔΕΗ και το Υ.Π.ΕΝ σχετικά με τους όρους σύμβασης προμήθειας θερμικής ενέργειας για τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής.
Προφανώς και θα πρέπει να περιμένουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας για να το αξιολογήσουμε οριστικά, όμως, με βάση όσα γνωρίζουμε υπάρχει αρκετός προβληματισμός για τους όρους και τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι Δήμοι της περιοχής προκειμένου να διασφαλίσουν θερμική ενέργεια για την λειτουργία των συστημάτων τηλεθέρμανσης.
Όπως είχα εκφράσει και κατά το παρελθόν πιστεύω ότι, οποιαδήποτε λύση θα δεσμεύει την περιοχή στο ορυκτό αέριο, σε μια εποχή που όλη η Ευρώπη ψάχνει τρόπο να απεγκλωβιστεί από αυτό, θα είναι προς την λάθος κατεύθυνση.
Θα είναι μια λύση που θα κληθούμε, άμεσα ή έμμεσα, να πληρώσουμε κυριολεκτικά ακριβά
Πριν από λίγες βδομάδες η κα Σδούκου παρουσίασε στην Κοζάνη το πρόγραμμα Απόλλων για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών καταναλώσεων σε Δήμους, ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ και ευάλωτα νοικοκυριά με φθηνό και καθαρό ρεύμα. Στην δε χθεσινή συνεδρίαση (5/8/2024) του Δημοτικού Συμβουλίου όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα κατέθεσα την πρόταση: να μελετηθεί και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα “Απόλλων” για τα συστήματα τηλεθερμάνσεων της περιοχής που θα διασφαλίζει, σταθερή, πράσινη και καθαρή ενέργεια από Α.Π.Ε. και δεν θα αφήνει εκτεθειμένους τους καταναλωτές στις απρόβλεπτες αναταράξεις των διεθνών τιμών ορυκτού αερίου ούτε και στις προβλεπόμενες αυξήσεις των τιμών δικαιωμάτων CO2.
Στην πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του The Green Tank, 7 στους 10 πολίτες επιθυμούν επανεξέταση του παρόντος σχεδίου που στηρίζεται στο αέριο, αφού οι πολίτες πλέον καταλαβαίνουν ότι το αέριο αποτελεί μια ακριβή λύση, ως αποτέλεσμα και της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης .
Ως βασικό επιχείρημα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύναψης της συμφωνίας με τη ΔΕΗ με χρήση αερίου, αναφέρεται ο κίνδυνος να μην υπάρχει θερμική ενέργεια εξαιτίας του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων.
Αν λάβει όμως υπόψη κανείς το γεγονός ότι, για την ολοκλήρωση του σχεδίου χρήσης ορυκτού αερίου (Υποδομές Διασύνδεσης, ΣΗΘΥΑ κ.λ.π.) θα αρκεστούν κάποια χρόνια ακόμα, είναι σαφές ότι υπάρχει χρόνος, αλλά κυρίως αναγκαιότητα, για μια βιώσιμη, πράσινη και μακροχρόνια σταθερή λύση για τις τηλεθερμάνσεις που θα στηρίζεται κυρίαρχα στις Α.Π.Ε. με ταυτόχρονο εξηλεκτρισμό του συστήματος των τηλεθερμάνσεων.
Όλα σωστά κύριε Ιωαννίδη ΑΛΛΆ θεωρώ ότι το μείζον είναι το ξεπούλημα της Δυτικής Μακεδονίας από το πολιτικό προσωπικό (βουλευτές και αυτοδιοικητικούς).
Η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού της περιοχής υπερασπίζεται τα ατομικά του συμφέροντα και επ ουδενί των πολιτών.
Πριν λίγο καιρό μιλούσατε για την αυτό παραγωγή. Τι άλλαξε και δεν είναι πλέον στο προσκήνιο;
Οταν μας πεις πόσο θα κοστίζει η τηλεθέρμανση με ηλεκτρισμό από τις δήθεν “Α”ΠΕ, έλα να ξαναμιλήσουμε! Εκτός κι αν νομίζεις πως στο χειμώνα της Κοζάνης θα ζεσταίνεσαι με κλιματιστικό, όπως στο Κολωνάκι.
Ανεφάρμοστα είναι όλα αυτά που αναφέρονται.
Μιλούσατε πριν μερικά χρόνια για εφαρμογή της απολιγνιτοποίησης χωρίς να υπάρχουν μονάδες βάσης όπως είναι οι λιγνιτικές μονάδες (οι ΑΗΣ). Σήμερα οι ΑΗΣ αντικαταστάθηκαν από τις μονάδες φυσικού αερίου και λειτουργούν ως μονάδες βάσης. Αυτά όμως τότε δεν τα λέγατε πιθανά γιατί είσασταν άσχετοι.
Σήμερα λέτε παρόμοια μη εφαρμόσιμα πράγματα για τις τηλεθέρμανσεις. Δεν λέτε τίποτε συγκεκριμένο παρά ας ξεκινήσουμε το πείραμα και να δούμε που θα καταλήξει.
Είδαμε που κατέληξε η απολιγνιτοποίηση για την οποία επιμένατε.
Το ίδιο θα συμβεί και με τις σημερινές αοριστίες που αναφέρονται.
Και όμως έχετε το θράσος να μιλάτε αντί άιντε άιντε…