Κ.Βέττα: «Η τροποποίηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Δυτικής Μακεδονίας είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και σεβασμού της τοπικής κοινωνίας»

25 Σεπτεμβρίου 2024
11:49


Οι εξελίξεις με το περιεχόμενο του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (Π.Χ.Π.) για την Δυτική Μακεδονία είναι γνωστές: η κατάθεση και η έγκρισή του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση αποτέλεσε σημείο τριβής και αντιπαράθεσης, καθώς για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν είχαν ζητηθεί επισταμένως οι απόψεις των κοινωνικών, επαγγελματικών και αυτοδιοικητικών φορέων, των αναπτυξιακών οργανισμών, του Πανεπιστημίου και των ερευνητικών ινστιτούτων, πόσο μάλλον των πολιτών.

Ωστόσο, μεγαλύτερη αντιπαράθεση και εναντίωση, προκλήθηκε από το περιεχόμενο των διατάξεων που, σε μεγάλο βαθμό, επιβεβαιώνει και προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον για την Π.Δ.Μ..

Οικονομία – Ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι το Π. Χ. Π. είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον κάθε περιοχής καθώς θέτει βασικές αρχές και κανόνες για το πώς αναπτύσσονται οι παραγωγικές δραστηριότητες και οι σχετικές υποδομές στο χώρο.

Στην Δυτική Μακεδονία, ωστόσο, η αναγκαιότητα μιας εμπεριστατωμένης και μακροπρόθεσμης ρύθμισης και ιεράρχησης των προτεραιοτήτων για την οργάνωση της χωροταξίας και της οικονομίας είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Σε μια περιοχή που υφίσταται τις συνέπειες από την βίαιη απολιγνιτοποίηση, στην οικονομία, την κοινωνία, το δημογραφικό, το περιβάλλον, την πρωτογενή παραγωγή, παντού.

-Με συνολικές προβλεπόμενες απώλειες 25.000 περίπου θέσεων εργασίας,

-Με αρνητικές πρωτιές πανευρωπαϊκά και πανελλαδικά στην ανεργία και το  χαμηλότερο ποσοστό οικονομικά ενεργού πληθυσμού (47%),

– Με δημογραφική συρρίκνωση άνω του 10%,

-Με παράδοση στα συμφέροντα του φυσικού αερίου και των μεγάλων Α.Π.Ε. της ΔΕΗ, αλλά και των ιδιωτών.

-Με ισχνή, καθυστερημένη και ατελέσφορη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά και εθνικά εργαλεία και την ρήτρα δίκαιης μετάβασης να μένει στα χαρτιά

– Χωρίς πρόσβαση στα εδάφη που είχαν παραχωρηθεί στην Δ.Ε.Η. και την ενεργειακή δημοκρατία υπονομευμένη

 -Με την Τηλεθέρμανση στον αέρα

Περιφερειακό Χωροταξικό

Το περιεχόμενο του Π.Χ.Π., αντί να «απαντά» στα παραπάνω επίχειρα της βιαστικής, μονομερούς και άναρχης κυβερνητικής απόφασης, κινείται στην ίδια κατεύθυνση: μια Περιφέρεια με μόνο αντικείμενο την ανάπτυξη Α.Π.Ε. χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα που αλλάζει δραστικά το οικοσύστημα και την γεωμορφολογία, στερώντας γη, πόρους και υποδομές από έτερες δραστηριότητες, όπως ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, ακόμα και ο τουρισμός, την ώρα μάλιστα που δεν προσφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Να μην μιλήσουμε, βέβαια, για την προχειρότητά του, καθώς στην αρχική του μορφή, όπως αναρτήθηκε στις 19 Ιουνίου γινόταν αναφορά στη μετεγκατάσταση της Ακρινής (!), σχέδιο που με ευθύνη της κυβέρνησης – παρά την αντίθεση των κατοίκων- εγκαταλείφθηκε οριστικά εδώ και χρόνια.

Επί της ουσίας, με το Π.Χ.Π.:

  • τα φωτοβολταϊκά μπαίνουν ή προβλέπονται ακόμα και σε περιοχές υψηλού κάλλους ή σε γόνιμη αγροτική γη, ενώ τα νερά της περιοχής δεσμεύονται για την λειτουργία των ανεμογεννητριών.
  • Δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για την εγκατάλειψη των αποκαταστάσεων και τις γαίες των ορυχείων
  • Ομοίως και για τα μη απαλλοτριωμένα εδάφη στην Ακρινή και το Αμύνταιο
  • Δεν συνεκτιμώνται οι επισημάνσεις και οι απορρίψεις από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Συμπερασματικά, το Π.Χ.Π. δεν βοηθάει ως όφειλε στην ανάπτυξη των άλλων τομέων οικονομικής δραστηριότητας όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η δασοκομία, και την επαναπόδοση της γης στους καλλιεργητές, την τόσο απαραίτητη για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ούτε βέβαια βοηθάει στην ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας και την διασύνδεση αυτής με τον  πρωτογενή και δευτερογενή τομέα μέσω της  αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην Περιφέρεια.

Προσφυγή

Η προσφυγή  στο Σ.τ.Ε. που έγινε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για την ακύρωση της απόφασης του Υ.Π.ΕΝ., την οποία συνυπέγραψα, είναι μια επιβεβλημένη και αναγκαία απόφαση.

Σε μια κοινωνία που υφίσταται τα δεινά της απολιγνιτοποίησης, χωρίς χρηματοδότηση και Ειδικό Χωροταξικό για τις Α.Π.Ε., μηδενικές αποκαταστάσεις εδαφών και επαναποδόσεις στην κοινωνία, είναι καταστρεπτικό να προλειάνουμε και να νομιμοποιούμε το έδαφος για ακόμη περισσότερη αδειοδότηση και χωροθέτηση Α.Π.Ε..

Η τροποποίηση του Περιφερειακού Χωροταξικού για λόγους ουσίας, νομιμότητας και προοπτικής της Δυτικής Μακεδονίας, είναι μονόδρομος.

Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι