Οπως συνηθίζουμε τά τελευταία χρόνια ένα θέμα συζητείται αναμασάται έως καί μηρυκάζεται και μετά εγκαταλείπεται γιατί κάτι άλλο έχει προκύψει πιό φανταχτερό ίσως και πιό αποδοτικό (οικονομικά) και έτσι ξεχνιέται με μερικές απαντήσεις (επιφανειακές) αλλά καθ΄ όλα βολικές.Ας πούμε τα κινητά στο σχολείο η βία των εφήβων κλπ.
Θέματα σε έξαρση τόν τελευταίο καιρό και όλοι αναρωτιόμαστε γιατί τώρα?Η αλήθεια είναι ότι η βία υπήρχε πάντα και κυρίως στα σχολεία στην οικογένεια αλλά και στους δρόμους για να μη μιλήσουμε για τα γήπεδα…Τους γονείς στο αυτοκίνητο τους έχει ακούσει κάποιος?
Επομένως πρότυπα ταύτισης υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα(στη βία) βάζουμε και τον εγκλεισμό λόγω κορωνοιού και τα ποσοστά αυξάνονται.Τη βία όμως την δημιουργούμε όταν αισθανόμαστε ανασφάλεια και μάλιστα έντονη (προσωπική-οικογενειακή-κοινωνική κλπ.).Στην προεφηβεία-εφηβεία αισθάνονται οι έφηβοι τόσο απειλούμενοι για αυτό αντιδρούν τόσο βίαια?Συνήθως είναι προστατευμένοι θα ήταν η λογική απάντηση και αληθεύει αυτό.Ομως ας επιστρέψουμε στην πρώιμη παιδική ηλικία (βρεφική-νηπιακή) όσο και αν φαίνεται περίεργο είναι ακριβώς η ηλικία που δημιουργείται ο χαρακτήρας (οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις για την δομή του χαρακτήρα του ατόμου)!Συνεπώς ακούσματα οπτικές εικόνες βιώματα θα συντελέσουν στη προσωπκότητα και στις επιλογές του!Στην εφηβεία θα αναπτυχθούν ως φαντασιώσεις και στην ενηλικίωση ως αγώνας για να εφαρμοστούν αυτές οι ιδέες.
Ετσι ας μην ταλαιπωρούνται οι γονείς με πολλά διδάγματα ειδικών και μη! όσο πρόσεχαν στα πρώτα τέσσερα- πέντε χρόνια τι μετέφεραν στα παιδιά τους αυτά θα αποκομίσουν στην εφηβεία και μετέπειτα.Αλλωστε όλοι συμφωνούν οτι η εφηβεία είναι η εποχή τού θερισμού.Εννοείται οτι χρειάζεται επαγρύπνιση μέχρι την ενηλικίωση δεν αφήνεται το παιδί στο έλεος του κάθε τυχάρπαστου (μέσου ενημέρωσης-ανθρώπου-συγγενούς-φίλου κουμπάρουκλπ.).Απλές συμπεριφορές-απλή μουσική-απλές διηγήσεις-απλές αναγνώσεις και οχι κόλλημα στην οθόνη (για ποδόσαιρο-εκπομπές ψεύτικων συναισθημάτων-ψεύτικων αξιων-ψεύτικων παιχνιδιών) και κυρίως ειλικρίνεια με τα βρέφη νήπια και εν συνεχεία παιδά.
Δήμητρα Μαχτή
Ιατρός Παιδοψυχίατρος
Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις της γιατρού. Όλα ξεκινάνε από την οικογένεια. Εκτός όλων όσων ανέφερε, οι γονείς θα ήταν καλό να απομακρύνουν τα παιδιά από τις οθόνες των κινητών και των τάμπλετ ειδικά των νηπίων. Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες και πρέπει να τις αποκτήσουν τα παιδιά αλλά με μέτρο και έλεγχο από τους γονείς. Οι οθόνες είναι η εύκολη λύση για να απασχολούνται τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα και η χειρότερη (απομόνωση, επιθετικότητα, βία, μαθησιακές δυσκολίες,διάσπαση προσοχής κτλ)
Έχετε και εσείς ο ψυχολογοι τις ευθύνες σας ….
Η μαζική εφηβική βία είναι ένδειξη κοινωνικής κατάρρευσης.
Η αγάπη που προβάλει η ορθόδοξη πίστη, ως θέλημα του Θεού, είναι εκείνη της ανιδιοτέλειας και της θυσίας. Η ορθόδοξη διαπαιδαγώγηση εμπνέει στον μαθητή ,την αγάπη και τη θυσία για τους «άλλους» και αποτρέπει το μίσος, τη βία, την επιθετικότητα και την εγκληματικότητα σε βάρος τους.
Σχολικά βιβλία : Ελληνορθόδοξη παράδοση και οικογένεια εκτός διδακτέας ύλης!