Η βία εφήβων κι όχι μόνο (Γράφει η Δήμητρα Μαχτή, Ιατρός Παιδοψυχίατρος, από την Κοζάνη)

1 Οκτωβρίου 2024
13:46
Οπως συνηθίζουμε  τά  τελευταία χρόνια ένα θέμα συζητείται αναμασάται έως καί μηρυκάζεται και μετά εγκαταλείπεται γιατί κάτι άλλο έχει προκύψει πιό φανταχτερό ίσως και πιό αποδοτικό (οικονομικά) και έτσι ξεχνιέται με μερικές απαντήσεις (επιφανειακές) αλλά καθ΄ όλα βολικές.Ας πούμε τα κινητά στο σχολείο η βία των εφήβων κλπ.
Θέματα σε έξαρση τόν τελευταίο καιρό και όλοι αναρωτιόμαστε γιατί τώρα?Η αλήθεια είναι ότι η βία υπήρχε πάντα και κυρίως στα σχολεία στην οικογένεια αλλά και στους δρόμους για να μη μιλήσουμε για τα γήπεδα…Τους γονείς στο αυτοκίνητο τους έχει ακούσει κάποιος?
Επομένως πρότυπα ταύτισης υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα(στη βία)  βάζουμε και τον εγκλεισμό λόγω κορωνοιού και τα ποσοστά αυξάνονται.Τη βία όμως την δημιουργούμε όταν αισθανόμαστε ανασφάλεια και μάλιστα έντονη (προσωπική-οικογενειακή-κοινωνική κλπ.).Στην προεφηβεία-εφηβεία αισθάνονται οι έφηβοι τόσο απειλούμενοι για αυτό αντιδρούν τόσο βίαια?Συνήθως είναι προστατευμένοι θα ήταν η λογική απάντηση και αληθεύει αυτό.Ομως ας επιστρέψουμε στην πρώιμη παιδική ηλικία (βρεφική-νηπιακή) όσο και αν φαίνεται περίεργο είναι ακριβώς η ηλικία που δημιουργείται ο χαρακτήρας (οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις για την δομή του χαρακτήρα του ατόμου)!Συνεπώς ακούσματα οπτικές εικόνες βιώματα θα συντελέσουν στη προσωπκότητα και στις επιλογές του!Στην εφηβεία θα αναπτυχθούν ως φαντασιώσεις και στην ενηλικίωση ως αγώνας για να εφαρμοστούν αυτές οι ιδέες.
Ετσι ας μην ταλαιπωρούνται οι γονείς με πολλά διδάγματα ειδικών και μη! όσο πρόσεχαν στα πρώτα τέσσερα- πέντε χρόνια  τι μετέφεραν στα παιδιά τους αυτά θα αποκομίσουν στην εφηβεία και μετέπειτα.Αλλωστε όλοι συμφωνούν οτι η εφηβεία είναι η εποχή τού θερισμού.Εννοείται οτι χρειάζεται επαγρύπνιση μέχρι την ενηλικίωση δεν αφήνεται το παιδί στο έλεος του κάθε τυχάρπαστου (μέσου ενημέρωσης-ανθρώπου-συγγενούς-φίλου κουμπάρουκλπ.).Απλές συμπεριφορές-απλή μουσική-απλές διηγήσεις-απλές αναγνώσεις και οχι κόλλημα στην οθόνη (για ποδόσαιρο-εκπομπές ψεύτικων συναισθημάτων-ψεύτικων αξιων-ψεύτικων παιχνιδιών) και κυρίως ειλικρίνεια με τα βρέφη νήπια και εν συνεχεία παιδά.
                                                                                                                                                                                Δήμητρα Μαχτή
                                                                                                                                                                                Ιατρός Παιδοψυχίατρος

Ένα σχόλιο

  • Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις της γιατρού. Όλα ξεκινάνε από την οικογένεια. Εκτός όλων όσων ανέφερε, οι γονείς θα ήταν καλό να απομακρύνουν τα παιδιά από τις οθόνες των κινητών και των τάμπλετ ειδικά των νηπίων. Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες και πρέπει να τις αποκτήσουν τα παιδιά αλλά με μέτρο και έλεγχο από τους γονείς. Οι οθόνες είναι η εύκολη λύση για να απασχολούνται τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα και η χειρότερη (απομόνωση, επιθετικότητα, βία, μαθησιακές δυσκολίες,διάσπαση προσοχής κτλ)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι