prwtoselida


       

kozan.gr: Ζητείται ελπίς – 6 χρόνια μετά τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

2 Οκτωβρίου 2024
05:53

Στις 10 Οκτωβρίου 2024 συμπληρώνονται 6 χρόνια από τα  εγκαίνια του νέου κτηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, από την αφετηρία, όπως πίστευαν πολλοί, μιας νέας αναπτυσσόμενης περιόδου στο χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού, που θα «εκτόξευε» αναπτυξιακά, ποικιλοτρόπως, την  πόλη της Κοζάνης και τη γύρω περιοχή. Δυστυχώς, έξι χρόνια μετά, μείναμε μόνο με τα οράματα, τις ιδέες και τις σκέψεις. Λόγια, λόγια, και πάλι λόγια. Το ισχυρό μας πλεονέκτημα, οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του κτηρίου, το 2028 θα έχουν συμπληρώσει 10 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, χωρίς η βιβλιοθήκη μας,  να έχει καταφέρει να πετύχει κάτι καινοτόμο, κάτι πρωτοποριακό, κάτι τόσο δημιουργικό ώστε να αποτελεί πόλο έλξης για μαθητές, ερευνητές και γενικότερα πολίτες απ’ όλη τη χώρα ή και το εξωτερικό, καθόλη τη διάρκεια τού, κάθε, έτους. Περιοριστήκαμε ή βολευτήκαμε στα τετριμμένα και γνώριμα, σε δράσεις και γεγονότα που υπήρχαν και πριν τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων. Καμία, ουσιαστική, εξωστρέφεια. Καμία, ουσιαστική, αναγνώριση, που να αποδώσει έμπρακτους καρπούς. Σε μια δραματική περίοδο για την περιοχή μας, λόγω απολιγνιτοποίησης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης θα μπορούσε να παίξει ένα ακόμη σημαντικό ρόλο αλλά, δυστυχώς, τίποτα. Το μέγεθος του προβλήματος, του τι βιώνει η περιοχή και τι διακυβεύεται, θα μπορούσε, με «Κιβωτό» τη βιβλιοθήκη, να παρουσιαστεί μέσα από μια σειρά δράσεων, πανελλήνιας εμβέλειας, αναδεικνύοντας και κρατώντας διαρκώς στην επικαιρότητα το συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως και σε αυτό, ΜΗΔΕΝ, ΜΗΔΕΝ, ΜΗΔΕΝ!

Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά ακόμη. Το κείμενο όμως αυτό δεν αποσκοπεί στην παράθεση ενός ακόμη «κατεβατού» ιδεών και προτάσεων, που θα κούραζε ή θα ήταν ακόμη κι άκυρο, αφού η υλοποίηση όλων αυτών που θα παραθέτονταν, ενδεχομένως να μην είχαν καμία ρεαλιστική βάση,  μη γνωρίζοντας την πλήρη εικόνα των σημερινών δεδομένων και δυνατοτήτων της βιβλιοθήκης. Η παρέμβαση αυτή αποσκοπεί,  αποκλειστικά και μόνο, στο να λειτουργήσει ως ένα ακόμη «καμπανάκι» κινδύνου, ως μια ακόμη «κραυγή αγωνίας» για το χρόνο που κυλά χωρίς να διαφαίνεται κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα. Η έλλειψη οικονομικών πόρων στο να «τρέξουν» διάφορα στη βιβλιοθήκη, πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως  άλλοθι, δημιουργώντας μια μοιρολατρική συνείδηση ότι, δυστυχώς, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα.  Όταν δεν έχεις χρήματα, τα βρίσκεις ή τα αποκτάς από κάτι που μπορεί να καταστεί πηγή εσόδων. Αν δε μπορείς να το κάνεις, δε σημαίνει, απαραίτητα, ότι δε γίνεται. Μπορεί να μη ξέρεις να το κάνεις. Ας αναζητηθούν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που γνωρίζουν. Διότι κι η Δημοτική Βιβλιοθήκη θέλει, σε διοικητικό και μελετητικό επίπεδο, τους κατάλληλους & ειδικούς σε αυτό αντικείμενο. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες βιβλιοθήκες, γιατί όχι κι εδώ;

Στους αρμοδίους λοιπόν της σημερινής Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κοζάνης, που έχουν τα γραφεία τους στη Βιβλιοθήκη, το μήνυμα είναι σαφές. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2028, ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ.  Προκαλέστε, συγκαλέστε και διαμορφώστε, ΣΗΜΕΡΑ, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, εκείνες τις συνθήκες και τα γεγονότα που θα οδηγήσουν σε ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Με τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες σας, να τις προσδώσετε το κύρος που της αξίζει.

kozan.gr

18 σχόλια

  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια λειτουργίας. Συναυλίες χωρίς θεματικό χαρακτήρα που να συνάδει με την ιστορία και την προσφορά της βιβλιοθήκης, εκδηλώσεις σε συνεργασία με συγκεκριμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, καμία εκδήλωση από κανέναν από τους ιστορικούς συλλόγους της Κοζάνης. Ίσως η αλλαγή νοοτροπίας και η αλλαγή αυτών που αποφασίζουν να είναι απαραίτητη. Ποιος σκοπεύει όμως να σπάσει αυγά;

  • Όπως είπε η πρόεδρος της Ένωσης βιβλιοθηκονόμων, στο πρόσφατο συνέδριο, όταν οι Δήμοι ζητούν (ΑΝ ΖΗΤΟΥΝ-ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ-ΜΟΝΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ)βιβλιοθηκονόμους από τον Υπουργό Εσωτερικών, μπαίνουν τελευταίοι στη λίστα, οπότε στο τέλος της λίστας δε φτάνουν ποτέ οι προκηρύξεις θέσεων, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, όπως πάντα λένε. Επίσης, μεγάλο θέμα πλέον είναι η μεταφορά της βιβλιοθήκης στον ΟΑΠΝ. Αν και η χρηματοδότηση της ήταν από το ΕΣΠΑ έκαναν την ένωση αυτή(κακώς συμφωνούσε και η ΕΝΟΤΗΤΑ). Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών δεν το έκανε γιατί ήταν και εκείνη στο ίδιο καθεστώς και φυσικά παρέμεινε. Το ΔΣ με αιρετούς, με φίλους βιβλιοθήκης, με μηχανικούς, δικηγόρους κ.α., έκανε πάντα τις προτάσεις του, χωρίς βεβαίως επιστημονικό υπόβαθρο και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Άρα όπως δεν ήξεραν πριν τι να κάνουν, δε θα ξέρουν τώρα και στο μέλλον, ούτε αυτοί στο ΔΣ, ούτε αυτοί του ΟΑΠΝ. Χωρίς Βιβλιοθηκονόμους,Αρχειονόμους-επιστήμονες πληροφόρησης, η Βιβλιοθήκη θα γίνει ένα μικρό δανειστικό τμήμα που θα εξυπηρετεί μόνο απλούς αναγνώστες και όχι επιστήμονες, φοιτητές, μεταπτυχιακούς, διδάκτορες, αφού η συλλογή αν και τεράστια δεν έχει ανανεωθεί, αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί!!! Δείτε το παράδειγμα της βιβλιοθήκης Βελβεντού. Προσλήφθηκε εκπαιδευτικός… Οπότε μην περιμένετε πολλά.

  • Η κακοδαιμονία της βιβλιοθήκης ξεκίνησε με την κατασκευή του εντελώς ακαλαίσθητου κτηρίου, που εν τέλει αποδείχθηκε και μη λειτουργικό. Θα μπορούσε να είχε γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για να δέσει το κτήριο με το Κοζανίτικο περιβάλλον. Δυστυχώς με Κουκουλόπουλο-Μαλούτα η Κοζάνη πήγε προς τα πίσω.

    • Ποιο Κοζαντιτικο περιβαλλον? Αυτο που οι ιδιοι οι Κοζανιτες κατεστρεψαν για να σηκωσουν πολυκατοικιες και να το παιζουν εισοδηματιες?
      Μοντερνο κτιριο ειναι…μοντερνο θα ηταν και το αποτελεσμα ενος αρχιτεκτονικου διαγωνισμου. Και εμενα μου τη δινουν οι απευθειας αναθεσεις αλλα τουλαχιστον εδω βγηκε κατι αξιοπρεπες.. Αλί σε αυτα που υπογραφουν καποιοι ντοπιοι εδω και δεκαετιες.

    • Λάθος χωροθέτηση δεν έχει ούτε μία θέση στάθμευσης για το κοινό. Στην Κοζάνη ποτέ δεν θα καταλάβουν τη σημασία των θέσεων στάθμευσης. Ένα σούπερ μάρκετ ανοίγει αφού πρώτα απ΄ όλα εξασφαλίσει θέσεις στάθμευσης. Και καλά τα παλιά κτήρια, η βιβλιοθήκη που κτίστηκε πρόσφατα; Οι άνθρωποι εδώ βρίσκονται εκατό χρόνια πίσω και όσοι διοίκησαν την πόλη και τη διοικούν σήμερα ΔΙΑΚΟΣΙΑ.

      • Μια χαρα βρισκει κανεις παρκαρισμα στη ευρυτερη περιοχη. Αλλα οι Κοζανιτες θελουν να παρκαρουν ακριβως μπροστα στην εισοδο εκει που θελουν να πανε. Κατα τ’ αλλα το παιζουν πολυταξιδεμενοι…λες και στις μεγαλες πολεις μπορεις να πας απο τη μια ακρη ως την αλλη οπως ισχυει στην Κοζανη.
        Αλλα δε φταινε οι θεσεις…ο μανταμσουσουδισμος φταιει. Αν δε γκρινιαξει ο Κοζανιτης για σταθμευση πως θα φανει οτι εχει δυο και τρια αυτοκινητα οικογενειακως?

        υγ. η πλακα ειναι οτι στις πολεις που λες οτι βρισκονται 200 χρονια μπροστα το περπατημα βαζουν προτεραιοτητα, με πεζοδορμους και δρομους ηπιας κυκλοφοριας..

        • Πρώτον για την “ευρύτερη” περιοχή που λές ρώτα τους κατοίκους της περιοχής τι γίνεται όταν έχει εκδήλωση στη βιβλιοθήκη, ποδόσφαιρο στο γήπεδο και αθλούμενους σε κολυμβητήριο και στο άλλο γήπεδο.

          Δεύτερον στο εξωτερικό υπάρχουν οι πεζόδρομοι που δεν υπάρχουν στην Κοζάνη και η δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να πάνε με τα πόδια, μην κρίνεις με την ηλικία και τις δυνάμεις που εσύ έχεις, να πάνε με το αυτοκίνητο και να βρουν θέση στάθμευσης.

          Τώρα ότι γίνεται κατάχρηση του αυτοκινήτου, γίνεται, συμφωνώ μαζί σου. Όχι όμως και να βγάλουμε καλύτερο το έκτρωμα που θέλουν να λέγετε πόλη, την Κοζάνη, από τις πόλεις του εξωτερικού που κάνεις τη σύγκριση, διαφωνώ κάθετα.

  • Αγαπητό kozan.gr καλά κάνεις και αναδεικνύεις το θέμα , η Βιβλιοθήκη έχει κατά πρώτο λόγο ανάγκη από έναν άνθρωπο με οργανωτικό πνεύμα και όραμα , Δελιαλιδες και Σιαμπανοπουλοι πέρασαν και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα , όμως δε μπορούμε να μείνουμε σε αυτά , χρειάζεται κάτι άλλο που να συμβαδίζει με τη νέα εποχή και την τεχνολογική εξέλιξη , η Βιβλιοθήκη πρέπει να γίνει λίκνο πολιτισμού για την περιοχή ολόκληρη , οι διοικούντες δε διαβάζουν καν βιβλία , δεν είναι φίλοι του βιβλίου και είναι αρνητικό η κατάργηση του νομικού προσώπου της βιβλιοθηκης

  • Ο ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΑΝΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΓΑΛΟΥΧΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΗΣΣΟΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΘΟΡΑ!

    ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΗ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ, ΠΑΡΕΕΣ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΚΛΠ.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ.

    ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΕΥΚΟΛΑ ΕΦ’ΟΣΟΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ.
    ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΧΡΗΜΑ
    (ΔΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ)….ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΤΡΕΧΟΥΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ …ΔΕΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΘΩΡΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ …ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΘΙΣΗ!

    ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ…. ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥΟΝΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ!

    ΜΕΤΑ ΤΟ ’74 ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΙΤΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

  • Πολύ σωστές οι επισημάνσεις του kozan.gr . Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε περίφημα γιατί τη στήριξαν πρόσωπα με όραμα αλλά και με μεγάλες δυνατότητες προσφοράς. Ο τότε πρόεδρος Παναγιώτης Δημόπουλος ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αντικαταστάθηκε για καθαρά μικρό πολιτικούς λόγους . Η συνέχεια γνωστή.Δεν φταίει ούτε το κτίριο ούτε οι υπάλληλοι. Δυστυχώς μια μεγάλη ευκαιρία μένει αναξιοποίητη. Μια υποδομή που μπορούσε να είναι πνευματικός χώρος έλξης και πόλος αναφοράς σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο σήμερα είναι μια επαρχιακή βιβλιοθήκη.

    .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι