Λευτέρης Ιωαννίδης: “Τηλεθέρμανση με Κλιματική και Οικονομική Βιωσιμότητα”

18 Οκτωβρίου 2024
08:31

 

Στην προχθεσινή (16-10-2024) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ των Δήμων, του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ για το θέμα της τηλεθέρμανσης, καταψήφισα την εισήγηση έτσι όπως υποβλήθηκε και θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις, μέρος των οποίων κατέθεσα και στην εισήγηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο:

  1. Η πρόταση που μας παρουσιάστηκε για το μέλλον της τηλεθέρμανσης και έχει ως βάση το Ορυκτό Αέριο, στερείται κλιματικής και οικονομικής λογικής αφού ταυτίζει το μέλλον της τηλεθέρμανσης με το Ορυκτό Αέριο, αφήνοντας πλήρως εκτεθειμένους τους πολίτες από τις βέβαιες ανατιμήσεις στην τιμή του ορυκτού αέριου και του CO
  2. Όπως ανέφερα και στην συνεδρίαση, στα σενάρια που μας παρουσιάστηκαν το 2020 σχετικά με τη ΣΗΘΥΑ, ο υπολογισμός γινόταν με κόστος CO2 35€, σήμερα υπολογίζεται με 70€ ενώ η Κομισιόν προβλέπει την τιμή πάνω από τα 200€ μέχρι το 2040. Ενώ το κόστος του Αερίου υπόκειται σε παράγοντες (κλιματικές πολιτικές, γεωπολιτικοί παράγοντες κ.λ.π) που μπορεί να εκτοξεύσουν το κόστος για τα επόμενα χρόνια, όπως συνέβη λίγα χρόνια πριν.
  3. Αν και η ενεργειακή κρίση δρομολόγησε σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο την επιτάχυνση της απεξάρτησης από το ορυκτό αέριο, η επιλογή της ΣΗΘΥΑ δεν επαναξιολογήθηκε όπως θα έπρεπε, ούτε και παρουσιάστηκα δημόσια κάποια συγκριτική μελέτη των διαθέσιμων λύσεων. Αντίθετα η λύση ΣΗΘΥΑ  παρουσιάστηκε ως μια και μοναδική λύση.
  4. Όπως ανέφερα και στην προχθεσινή συνεδρίαση, η θέση μου για το μέλλον της τηλεθέρμανσης είναι διατυπωμένη δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σε σχετική αρθρογραφία και αυτό που προτείνω είναι η διερεύνηση λύσεων με βάση τις ΑΠΕ και όχι το Αέριο:
  5. Είναι θετικό, αν και κάπως αντιφατικό και ίσως υποκριτικό, ότι ορισμένοι ανακάλυψαν μόλις χθες τα σοβαρά μειονεκτήματα του ορυκτού αερίου, όταν έως προχθές υπερασπιζόντουσαν την πρόταση ΣΗΘΥΑ με καύσιμο το ορυκτό αέριο.
  6. Αντιλαμβάνομαι ότι η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη και το αποτέλεσμα της επώδυνο δεδομένης της πίεσης του χρόνου, αλλά και του ύψους των οφειλών της ΔΕΥΑΚ, όμως πιστεύω πως θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα διακριτής διαπραγμάτευσης το ζήτημα της διαχείρισης των οφειλών από αυτό της μακροπρόθεσμης τροφοδοσίας με θερμική ενέργεια της τηλεθέρμανσης, το οποίο δεν μπορεί να καθορίζεται υπό το ασφυκτικό καθεστώς πίεσης για την έναρξη λειτουργίας της τηλεθέρμανσης για την φετινή περίοδο.
  7. Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική, θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές και εύκολες λύσεις αποδεχόμενοι ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η σωστή και ασφαλής λειτουργία της ΔΕΥΑΚ αλλά και η βιωσιμότητας της.
  8. Επειδή έγινε εκτενής αναφορά στην Σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ για την παροχή θερμικής ενέργειας που υπέγραψα το 2019 ως Δήμαρχος, οφείλω να διευκρινίσω ότι, αν υπό τις συνθήκες που διαμόρφωσε η ανακοίνωση της απολιγνιτοποίησης το 2019, η ΔΕΥΑΚ δεν είχε σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας η διαπραγματευτική της θέση θα ήταν πολύ πιο δυσχερής, αφού ήδη από το 2016 η ΔΕΗ απειλούσε να μην παρέχει θερμική ενέργεια χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση.
  9. Είναι επίσης, απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των προέδρων των οικισμών που θα δουν μέρος των προβλεπόμενων εσόδων ΑΠΕ να αξιοποιούνται για να πληρωθούν τα χρέη της τηλεθέρμανσης. Ιδιαίτερα όταν η χωροθέτηση τους έγινε άναρχα (τελευταίο παράδειγμα η διαφαινόμενη καταστροφή δάσους στον Σιδερά).

Τέλος, η επιλογή του ορυκτού αερίου ως βασική πηγή ενέργειας για το μέλλον της τηλεθέρμανσης θα αποδειχτεί κλιματικά, οικονομικά αλλά και κοινωνικά λανθασμένη. Το κόστος θα κληθούν να το πληρώσουν κυρίως οι καταναλωτές της τηλεθέρμανσης και έπειτα οι πολίτες όλης της χώρας που θα επιδοτήσουν μια λάθος επιλογή.

Λευτέρης Ιωαννίδης

Δημοτικό Σύμβουλος “Κοζάνη Τόπος να ζεις’

Πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

9 σχόλια

  • Η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας χρησιμοποιώντας τους ηλεκτρολέβητες κατανάλωσε ρεύμα για τρία χρόνια αξίας 100.000.000€. Χωρίς να πληρώσει θερμική ενέργεια λόγω παύσης λειτουργίας του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ και χωρίς να πληρώσει πετρέλαιο για την επαναθέρμανση του κυκλώματος.

    Η τηλεθέρμανση Κοζάνης πλήρωσε κανονικά τη θερμική ενέργεια για τρία χρόνια και επιπλέον ξόδεψε αρκετά εκατομμύρια για πετρέλαιο για την επαναθέρμανση του κυκλώματος.

    Η απόφαση διέγραψε 100.000.000€ από την Πτολεμαίδα τα οποία αφορούσαν τη θέρμανση
    και 5.000.000€ από την Κοζάνη τα οποία αφορούσαν το τέλος ρύπων CO2.

    Τα συμπεράσματα δικά μας.

  • Μας δουλευει ψιλο γαζι ο Λευτερακης, η φωνη της λογικής και καλά, οταν ηταν δημαρχος τι εκανε για την βιωσιμοτητα της δευακ; τιποτα, τι εκανε για απαλλαγη απ τον αγιο δημητριο; τιποτα, τωρα το παιζει σοφος και θελει ξανα ρολο. Αλλα ο κοσμος τον ξερει πλεον και τον εστειλε εκει που πρεπει, προεδρος της οικολογικης κινησης και πολυ του ειναι.

    • Υπάρχουν δήμαρχοι και ΔΗΜΑΡΧΟΙ

      Να σου θυμίσω ότι η σταυροδοσία κατέταξε τους δημοτικούς συμβούλους ως εξής :

      Οι 4 πρώτοι του Κουζιάκη
      ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 1.554
      ΒΑΛΑΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΣΤΕΡΙΟΥ 1.015
      ΒΕΝΤΟΥΛΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (TANIA) του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 896
      ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ 687

      Οι 4 πρώτοι του Κοκκαλιάρη
      ΚΟΥΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 884
      ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 868
      ΕΥΚΟΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΖΑΧΑΡΙΑ 842
      ΚΟΡΩΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 776

    • Η απάντηση στο τι έκανε ο Ιωαννίδης για τη ΔΕΥΑΚ είναι πασίγνωστη: έτρεξε να μισθώσει ιδιωτικό κτήριο και τη μετέφερε στην άκρη της πόλης, με τραγικό αποτέλεσμα να παρασυρθεί από αυτοκίνητο συμπολίτης μας που πήγε να πληρώσει το λογαριασμό. Λες και δεν υπήρχαν Δημοτικά ακίνητα για να πάει η ΔΕΥΑΚ. Και μετά έκλεισε με νησίδα και τη δυνατότητα στροφής μπροστά στη ΔΕΥΑΚ, προκειμένου η αναστροφή να γίνεται μπροστά στο Γερμανικό σούπερ μάρκετ, εκεί που κινδυνεύεις άμεσα να σε πατήσουν, περιμένοντας στο φανάρι. Οπότε αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως ο Ιωαννίδης ενδιαφέρθηκε μόνο να μη μένει ξενοίκιαστο και κάθεται το συγκεκριμένο ακίνητο και να στέλνει κόσμο προς το φανάρι του Γερμανικού. Κοκκαλιάρη, εσύ τι λες, θα βρεις ΔΗΜΟΤΙΚΟ ακίνητο για να στεγαστεί η ΔΕΥΑΚ και να μην πληρώνει ενοίκιο;

  • ΜΠραβο ρε κοζανη τοσους λιγνιτες ταισες ολη την ελλαδα και ρουφουσες τα καυσαερια, αλλα τωρα για να ζεσταθεις πρεπει να πληρωσεις εισαγομενο ανριβο αεριο, με τοσους υπαρχον λιγνιτες και υποδομες, ΜΠΡΑΒΟ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι