Την απόδοση του ασημένιου μεταλλίου της πόλης της Κοζάνης και Τιμητικής Πλακέτας, στον κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό, με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη μας και τη συμμετοχή του στο Β΄ Συμπόσιο Λογοτεχνίας, που θα διεξαχθεί 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2017, προγραμματίζει η δημοτική αρχή.
Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε το 1934 στα Ποταμούδια Καβάλας. Αποφοίτησε από το λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School – SRT) στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ (ΗΠΑ). Για αρκετά χρόνια έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη). Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004).
Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Από τα έργα του γνωστότερα είναι: Η Μυθολογία της Αμερικής, Το ψαροντούφεκο, Θύματα ειρήνης, Οι φωτογραφίες, Ζ, ο Ιατροδικαστής, ο Θάνατος του Αμερικάνου κ.ά.. Το μυθιστόρημά του Ζ’ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Το 2003 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την έκδοση του πρώτου βιβλίου του Η διήγηση του Ιάσονα. Έχει αποσπάσει το βραβείο των 12 και το κρατικό βραβείο διηγήματος (1980). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες λογοτέχνες, που συνέβαλλαν καθοριστικά στην διαμόρφωση των ελληνικών γραμμάτων και στην προβολή του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό.
Ε να δωσουμε τ ονομα του σ ενα δρομο
Μπράβο!
καλός συγγραφέας δε λέω, αλλά τι έκανε για την κοζανη για να τιμηθεί. Σοβαρευτείτε λίγο στο Δήμο και μην ακούτε τους κολλητούς.
Το ασημενιο μεταλλιο της πολης αυτης συγκεκριμενα λογω ποιου συμβαντος; γιατι εχουμε πολλους εδω που θα επρεπε να τιμηθουν με ενα τετοιο μεταλλιο αλλα ποτε κανεις δεν προσφερε. Τωρα τι εγινε; η μηπως οι παρεμβασεις των μπαμπαδων ρυθμιζουν τις τιμες της πολης;