Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση με τις ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία προκειμένου να καταρτίσουν την περίφημη λίστα με το χαρτοφυλάκιο των μονάδων της ΔΕΗ που θα διατεθεί προς πώληση.
Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχουν κυκλοφορήσει αρκετές πληροφορίες αλλά και φήμες για την πορεία της ανταλλαγής απόψεων, η οποία πάντως γίνεται εξ αποστάσεως. Το σίγουρο είναι ότι στην ελληνική πρόταση για την κατάρτιση της λίστας των προς πώληση μονάδων απάντησαν οι κοινοτικοί με παρατηρήσεις και ενστάσεις, για να υπάρξει νέα απάντηση από το ΥΠΕΝ στην οποία επέμενε για την ορθότητα των επιλογών της με βάση τη συμφωνία.
Μετά την ανταλλαγή απόψεων, λοιπόν, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα του τοπίου εκ του σύνεγγυς, σε ραντεβού που θα γίνουν στην έδρα της Κομισιόν. Οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας που ξεκινάει τη Δευτέρα 18 του μηνός.
Τα ραντεβού περιλαμβάνουν συναντήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αλλά και με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας. Σε αυτή τη φάση η ελληνική πλευρά θα εκπροσωπηθεί από επιτελείς του υπουργείου Ενέργειας (τα στελέχη του ΥΠΕΝ που χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο), στελέχη της ΔΕΗ καθώς και εκπροσώπους των Συμβούλων, τόσο της εταιρείας, όσο και του ΥΠΕΝ που έχουν συμμετάσχει στην μελέτη για την εκπόνηση της ελληνικής πρότασης.
Τι θα ειπωθεί, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς στις συναντήσεις που θα γίνουν;
Η ελληνική πλευρά επιμένει στην ορθότητα της πρότασης που έχει υποβληθεί και θα την υποστηρίξει και κατά τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι η πρόταση καλύπτει τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί και ταυτόχρονα οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της τρόικας, θεωρείται ότι μπαίνουν σε λεπτομέρειες ανά μονάδα, κάτι που δε θεωρείται ορθό αφού η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα συνολικό πακέτο και θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν ως τέτοιο είναι ισοδύναμο με τις μονάδες που παραμένουν στη ΔΕΗ.
Η άποψη λοιπόν που θα υποστηριχθεί είναι ότι πράγματι πληρούνται όλα τα κριτήρια.
Το Ιστορικό του… χαρτοπόλεμου
Να θυμίσουμε ότι η ελληνική πλευρά (Υπουργείο, ΔΕΗ, Σύμβουλος) συγκρότησαν τον Ιούνιο ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο και περιλαμβάνει προς πώληση μονάδες και ορυχεία δυναμικότητας που φτάνει ίσως το 40% του συνόλου του δυναμικού της ΔΕΗ.
Ακολούθησε η απάντηση και οι παρατηρήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν από την Κομισιόν, στα οποία δόθηκε απάντηση από την Ελληνική πλευρά στις 11 Αυγούστου.
Η νέα διαβούλευση δεν έχει ξεκινήσει και στο τελικό αυτό στάδιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο των οποίων άλλωστε θα γίνει και το ταξίδι στις Βρυξέλλες εντός του επόμενου 10ημέρου.
Αισιοδοξία για τα κριτήρια
Όπως προαναφέρθηκε η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η πρόταση που έχει παρουσιαστεί πληρεί τα κριτήρια που έχουν περιληφθεί στη συμφωνία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Ποια είναι αυτά; Πρώτον το χαρτοφυλάκιο να αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Δεύτερον, οι μονάδες να μπορούν να πωληθούν, δηλαδή να έχει επιτυχία το market test. Τρίτον, το πακέτο να είναι ποιοτικά ισοδύναμο με ότι παραμείνει στη ΔΕΗ και τέταρτον η εν λόγω αποεπένδυση να μην επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στη ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ https://energypress.gr/news/stin-teliki-fasi-i-mahi-gia-tis-lignitikes-monades-krisima-rantevoy-stis-vryxelles-stis-18-toy