Το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, στην χθεσινή του συνεδρίαση, την προσθήκη προσωνυμίας στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας (μετά από σχετική εισήγηση από το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου), το οποίο αποκτά τ’ όνομα του αειμνήστου Βλατσιώτη “Νικολάου Δούμπα”. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταψήφισαν την πρόταση. Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας και δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Παπαδόπουλος εξήγησε, για λογαριασμό της παράταξής του, τους λόγους διαφωνίας κάνοντας διάφορες αναφορές στην πολιτική δράση του Νικολάου Δούμπα, σημειώνοντας πως υπήρξε μέλος της κυβέρνησης της Αυστρίας και μάλιστα ενός σκληρού συντηρητικού κόμματος την εποχή που η Ελλάδα έδινε τους εθνικούς αγώνες και όταν ηττηθήκαμε στον πόλεμο του 1897 και με το ρόλο που έπαιξε εκείνη την εποχή η αυστροουγγρική κυβέρνηση. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συζήτησης που εντόπισε και σας παρουσιάζει το kozan.gr
Σχετικά με Νικόλαο Δούμπα
Με καταγωγή από τη Βλάστη της Δυτικής Μακεδονίας, ο Νικόλαος Δούμπας (Nikolaus Dumba) -έμπορος στο επάγγελμα- υπήρξε μεγάλος μαικήνας των τεχνών και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μουσικής και της ζωγραφικής στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Φίλος του Γιόχαν Στράους και του Μπραμς, ανέδειξε και διαφύλαξε κυρίως το έργο του Σούμπερτ, χειρόγραφα του οποίου δώρισε στη Βιβλιοθήκη της Βιέννης όπου και φυλάσσονται. Καθώς ήταν λάτρης και της ζωγραφικής, στήριξε καλλιτέχνες όπως ο Χανς Μάκαρτ και ο Γκούσταβ Κλιμτ.
Mερίμνησε να ανεγερθούν πολλά δημόσια κτίρια στη Βιέννη όπως η περίφημη Μουζίκφεραϊν και το Κοινοβούλιο.
Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρικής Χορωδίας Βιέννης (Wiener Männergesang-Verein). Όταν εγκαινιάστηκε η Αίθουσα Μουζίκφεραϊν (1870) ο Νικόλαος Δούμπας ήταν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής της Βιέννης (Gesellschaft der Musikfreunde). Ο ίδιος μάλιστα ανήγγειλε επίσημα στον αυτοκράτορα την ολοκλήρωση του κτιρίου και του παρέδωσε προς υπογραφή το σχετικό έγγραφο.
Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Βιέννης και το όνομά του γράφτηκε στο Χρυσό Βιβλίο της πόλης. Μετά το θάνατό του η πόλη έστησε τον ανδριάντα του στο τιμητικό τμήμα του κοιμητηρίου δίπλα στους ανδριάντες του Μπετόβεν, του Μότσαρτ, του Στράους και του Μπραμς, ενώ ο δρόμος έξω από τη Μουζίκφεραϊν πήρε το όνομά του.
Υπήρξε ευεργέτης και της Ελλάδας, μέσω της υποστήριξης της ελληνικής κοινότητας της Βιέννης αλλά και μέσω της γενικότερης επιρροής του – ως διακεκριμένου μέλους της αυστριακής Βουλής. Με δωρεά της οικογένειας Δούμπα έχει ζωγραφιστεί η ζωφόρος του κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (τα ονόματα Στέργιος και Νικόλαος Δούμπας αναγράφονται στην πλάκα των ευεργετών στην είσοδο του κτιρίου).
Νοικοκύρης Βλατσιώτης δεξιός ήταν, σιγά μην ψήφιζαν οι ΚΚΕδες
Καλά, εσείς!!! μόνο β Κορέα σας ταιριαζει!