Ένα μόνιμο πρόβλημα της ιατρικής, και εν προκειμένω της γυναικολογίας, ήταν πάντα πώς θα βελτιώσει περαιτέρω τα εργαλεία που διαθέτουμε για την διάγνωση και την καλύτερη αντιμετώπιση των παθήσεων.
Κι ενώ το γυναικολογικό υπερηχογράφημα με την έλευσή του παρείχε μια σημαντική δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση, η περιπλοκότητα κάποιων γυναικολογικών παθήσεων στην περιοχή της μήτρας και των ωοθηκών και η -απολύτως λογική θα λέγαμε- επιδίωξη των γυναικολόγων για την πιο ξεκάθαρη και αξιόπιστη κλινική εικόνα, που είναι αδιαπραγμάτευτα χρήσιμη και απαραίτητη, διαμόρφωσαν ένα διαρκές αίτημα για τεχνικές και μέσα ακόμα πιο άρτια και διαφωτιστικά ως προς τα “ένδο” της ασθενούς.
Η καινοτομία που εδώ και αρκετά χρόνια φαίνεται να απαντά σε όλα τα παραπάνω αιτήματα με τον πλέον σύγχρονο, ελάχιστα επεμβατικό, αλλά την ίδια ώρα ασυγκρίτως αξιόπιστο τρόπο, είναι η λαπαροσκόπηση.
Τι είναι η λαπαροσκόπηση;
Η λαπαροσκόπηση λοιπόν είναι μια σύγχρονη χειρουργική τεχνική στο πνεύμα και στη λογική της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery) η οποία μέσα από πολύ μικρές τομές δίνει στον χειρουργό – γυναικολόγο, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία που κάνουν χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας (μικροκάμερες, ρομποτική), τη δυνατότητα να αποκτήσει καθαρή οπτική πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα της εξεταζόμενης και να προβεί σε λεπτούς χειρισμούς επεμβαίνοντας χειρουργικά με ακρίβεια εφόσον κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο, παρακάμπτοντας την παλαιότερη επιλογή – μονόδρομο του ανοικτού χειρουργείου.
Με την μέθοδο λοιπόν αυτή ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και η ταλαιπωρία, αφού συνεπάγεται ελάχιστη απώλεια αίματος, μειωμένο πόνο, ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης – βραχύτερη νοσηλεία και συντομότερη επάνοδο στην καθημερινότητα, ενώ σαφώς διασφαλισμένο είναι και το αισθητικό αποτέλεσμα (μικρές τομές – οπές που επουλώνονται και δεν αφήνουν τις συνήθεις ουλές) .
Γιατί θεωρείται ιδανική τεχνική για διάγνωση και θεραπεία των Κύστεων στις Ωοθήκες
Η κύστη ωοθήκης είναι ένας μικρός σάκος, συνήθως γεμάτος με υγρό, που αναπτύσσεται εντός ή στην επιφάνεια της μίας ή και των δύο ωοθηκών, εμφανίζεται στις πλείστες των περιπτώσεων στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται και πραγματικά επικίνδυνες περιπτώσεις ή ότι οι ακίνδυνες μορφές δεν προκαλούν προβληματισμό και ενοχλήσεις.
Η κύστη ωοθήκης είναι μια πάθηση που ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν είναι αισθητή μπορεί κατά περίπτωση να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Ακόμα δε και μετά τη διάγνωση μπορεί να έχει τύχει μη αποτελεσματικής θεραπείας με συνέπεια να μην ανακοπεί η εξέλιξη της νόσου παρά την λανθασμένη – ψευδή εντύπωση περί αντιμετώπισης.
Η φύση της πάθησης είναι τόσο ιδιαίτερη και πολυποίκιλη (παθολογικές, δερμοειδείς, κυσταδενώματα, ενδομητριωσικές, PCOS) που όλοι οι χειρισμοί γύρω από αυτήν θα πρέπει να εδράζονται στην πλέον καθαρή εικόνα του θεράποντος για την ασθενή, και σε αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε πως κατά την άποψή μας η λαπαροσκόπηση είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης για τις κύστες ωοθηκών και ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του εξειδικευμένου γυναικολόγου.
Πέραν λοιπόν όλων των πλεονεκτημάτων για την ασθενή -που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα- η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο για τον ιατρό, περιορίζοντας τόσο την προβληματική “ασάφεια” άλλων μη επεμβατικών μεθόδων όσο και τους ενδεχόμενους κινδύνους – επιπλοκές του ανοιχτού χειρουργείου. Αποτελεί δηλαδή το “όχημα” και τον ιδανικότερο τρόπο για την ανίχνευση των κύστεων των ωοθηκών στο αρχικό τους στάδιο αλλά και το καλύτερο εργαλείο αντιμετώπισης των κύστεων που δεν ανταποκρίθηκαν στην φαρμακευτική αγωγή.
Με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί το απόλυτο “όπλο” στα χέρια του εξειδικευμένου ιατρού – γυναικολόγου τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε χειρουργικό επίπεδο και τη μέγιστη εγγύηση προς την ασθενή πως η ειδική της περίπτωση θα τύχει της πλέον αποτελεσματικής προσέγγισης και θεραπείας.
Περισσότερα για τη λαπαροσκόπηση, τις ειδικές εφαρμογές της στην προστασία και διαφύλαξη της υγείας της γυναίκας