Συνέχεια και διαδοχή στην Τ.Α. (Γράφει ο Στέφανος Βαβλιάρας*, με αφορμή σχόλια στο άρθρο, στο kozan.gr, του πρώην Δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα)

2 Νοεμβρίου 2024
09:53

 

“ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι
καὶ τὰ τοῦ Θεοῦ τῷ Θεῷ “

Γνωστή η Ευαγγελική ρήση, γραμμένη στην αρχαία ελληνική γλώσσα, μα που η ετυμολογία της, έχει την παρακάτω ερμηνεία:

{{ το να αποδώσεις στον καθένα αυτά που του αξίζουν / να αναγνωρίσεις σε ένα πρόσωπο όσα έχει κάνει ή είναι δικά του }}

 

Αφορμή, για το άρθρο μου αυτό, έλαβα από την πληθώρα των σχολίων χωρίς όνομα, που προσυπογράφουν όλοι τα σχόλιά τους, με το “ανώνυμος “, στο άρθρο του πρώην Δημάρχου κυρίου Λάζαρου Μαλούτα:

( Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας! )

και μάλιστα για την αναφορά του, στο έργο που κοσμεί την Αιανή, το

” Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λιμνών Πολυφύτου και Ι.Μ.Ιλαρίωνα ” .

Η όλη ιστορία σύλληψης, ως ιδέα του παραπάνω έργου,

πρωθύστερα ( της πρότασης του κ. Θάνου Κουλέτσου, που του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, ως κι όσων από μέρους υπηρεσιακών παραγόντων ή και αιρετών βοήθησαν να υλοποιηθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη σημερινή του μορφή ) ανήκει εξ ολοκλήρου, σε παλαιότερο χρόνο (2003 – 2004), στο Δημοτικό Σχολείο Αιανής και στους μαθητές των Ε’ κ ΣΤ’ τάξεων, υλοποιώντας το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

« Το ποτάμι μας, ο Αλιάκμονας ».

Μάλιστα από τις ομάδες των μαθητών το σχετικό υλικό του προγράμματος, συγκεντρώθηκε και τυπώθηκε βιβλίο, που απεστάλη στο Πανεπιστήμιο.

Αντίγραφο σε ηλεκτρονική μορφή, βρίσκεται στο αρχείο του Δημοτικού Σχολείου.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις, τότε, περιελάμβαναν Ενυδρείο ψαριών λίμνης Πολυφύτου

( παρόμοιο με της Καστοριάς ), καθώς και για τον υγροβιότοπο και το Πλατανόδασος Ρυμνίου. Υποβλήθηκαν δε στον Δήμο Αιανής, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κι αλλού.

( Περιφερειάρχης τότε ήταν ο κ. Ανδρέας Λεούδης )

Ποιός όμως τότε είχε τέτοιες πρωτοπόρες θέσεις και στάση έναντι του περιβάλλοντος, να αποδεχτεί μια πρόταση από τους μαθητές ενός Δημοτικού Σχολείου και να υλοποιηθεί.;

Σήμερα βλέπετε, ” πουλάει ” πολύ η μόδα των οικολόγων, με φωτογραφίες του υγροβιότοπου, των πουλιών και του πλατανόδασους Ρυμνίου.

Αγαπητοί φίλοι κι ” ανώνυμοι ”

Στον κύριο Μαλούτα Λάζαρο, θα πρέπει να αποδώσουμε το απόλυτο δίκαιο και να του αναγνωρίσουμε, ότι το συγκεκριμένο έργο είναι δικό του και όλα όσα έχει σχεδιάσει και κάνει με τους συνεργάτες του και τις υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα δε, μεγάλη ήταν και η συμβολή, για το συγκεκριμένο έργο, του τότε Αντιδημάρχου κι Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Κώστα Κυριακίδη, που χωρίς την δική του παρέμβαση, θα είχε απενταχθεί.

Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κ. Λάζαρου Μαλούτα να προβάλλει και να τονίζει το έργο του, γιατί του αξίζει, είναι δικό του και της ” Ενότητας ” .

Προσωπικά δεν θέλω να σταθώ στην φτηνή κριτική που του ασκείτε.

Για άλλα ζητήματα μπορεί ο καθένας να κρίνει την όλη θητεία του κ. Μαλούτα .

Στο ότι όμως ο ίδιος κι ο συνδυασμός του, έχουν φροντίσει να αφήσουν την σφραγίδα της ” Ενότητας “, ως παρακαταθήκη με πλειάδα έτοιμων μελετών, έργων σε εξέλιξη, προγράμματα και χρηματοδοτήσεις πολλών εξ αυτών, αυτό ουδείς θα πρέπει να του το αρνηθεί ή να το αμφισβητήσει.

Εξ άλλου το γεγονός ότι ο ρόλος του Δημάρχου μετά το 2010, παρόλες τις αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου που διέπουν την λειτουργία του κι ιδιαίτερα για την τετραετία μετά το 2019, με την λειτουργία του Δήμου βάσει του

” ναρκοθετημένου ” πλαισίου του Κλεισθένη, τα πράγματα στην Τ. Α. έχουν μετατραπεί σε ένα κακεντρεχές Δημαρχοκεντρικό σύστημα, διοίκησης του τεράστιου Καλλικρατικού Δήμου Κοζάνης, όμοιο με το Πρωθυπουργικό σύστημα Κυβέρνησης της Χώρας μας.

Όλοι οι Δήμαρχοι, πιστεύω ακράδαντα ότι εργάζονται για το καλό του Δήμου και των Δημοτών τους και όλοι τους προσθέτουν κι από ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του Δήμου.

Εξ άλλου η Τ.Α. στηρίζεται στην μεγαλύτερη αξία που είναι η σ υ ν έ χ ε ι α και η

δ ι ά δ ο χ η κ α τ ά σ τ α σ η.

Εν αντιθέσει με το ” ράβε ξήλωνε “, που πρέπει να σβηστεί από τον χάρτη της.

Σήμερα εξ άλλου πανελλαδικά οι Οργανισμοί Τ.Α. έχουν όσο ποτέ άλλοτε τον υπέρμετρο εναγκαλισμό της Κυβέρνησης. Οι πόροι κι οι αρμοδιότητες είναι σε δυσανάλογη σχέση.

Αγαπητοί φίλοι

Η δημοκρατία κι οι επιλογές της, δίνουν απαντήσεις για όλα τα τεκταινόμενα στην Τ.Α.

Με εκτίμηση

Βαβλιάρας Στέφανος

Πρώην Δήμαρχος Αιανής

 

 

7 σχόλια

  • Ο τ.δήμαρχος πάντα ακριβοδίκαιος.Δεν τρώει το δίκαιο κανενός με στοιχεία και ντοκουμέντα κι όχι με το “νομίζω “ή “εχω τη γν ώμη” του ανώνυμου νεοέλληνα σχολιαστή των πάντων.

  • Στέφανε γενικά η Ενότητα όλα τα χρόνια έκανε απλή διαχείριση. Αντιμετώπισε σε θεωρητικό επίπεδο την επερχόμενη λιγνιτική περίοδο, δεν είδε τους άξονες οικονομικής ανάπτυξης στη νέα εποχή. Στις υποδομές έκανε τα ελάχιστα, ανακατασκευές δρόμων – πλατειών, νερό, φως και όλα που απασχολούσαν όλους τις πόλης από δεκαετίες, οι νέοι οικισμοί από τις μετεγκαταστάσεις αποτελούν ξένο σώμα, αποτέλεσμα κακό για την πόλη και τους οικισμούς. Στο δια ταύτα, τι δεν έκανε ενδεικτικά – δύο πράγματα. Πρώτον δεν αξιοποίησε το πρώην στρατόπεδο, δεύτερον δεν κατασκεύασε τη νότια περιφερειακή οδό, έτσι ώστε να αποκτήσει τους ελεύθερους δημόσιους χώρους που στερείται, να ανασάνει η πόλη κυκλοφοριακά και να ενωθούν όλες οι περιοχές της, τα χωριά και οι νέοι οικισμοί μεταξύ τους. Κοντολογίς οι πολιτικές ήταν κοντόφθαλμες, εμπεριείχαν το πολιτικό κόστος από τις αλλαγές και από τις απαλλοτριώσεις. Οι επιλογές ήταν εσωστρεφείς και συντηρητικές, έβλεπαν στο παρελθόν. Οι διαφορές με τις γειτονικές μεγάλες πόλεις είναι κραυγαλέες. Με την Ενότητα η πόλη έχασε την ευκαιρία να γίνει σύγχρονη, βιώσιμη και ελκυστική. Το πουλί πάει πέταξε από εδώ και πέρα αρχίζει η παρακμή της αυτή θα γίνεται με γρήγορους ρυθμούς.

  • ξέρεις πόσα λεφτά πέταξαν στη ζεπ και δεν έγινε όυτε ένα σπίτι, νομίζω πως συμφωνείς πως ένα διοικητήριο, κάποιες εργατικές κατοικίες του πρώην οεκ και ένα πανεπιστήμιο δεν είναι ζεπ, έτσι δεν είναι κ Βαβλιάρα;

  • Mε την ΕΝΟΤΗΤΑ,δασκαλε η Κοζανη επαθε σοκ και πισω ολοταχως.Εφυγε η μοναδικη επενδυση.Η ιδ.σχολη πιλοτων.Τωρα μπορει να διεκδικησει την ιδρυση σχολης εμποροπλοιαρχων με εδρα το Ρυμνιο.

  • Στην Αιανή έμεινε κανένας νέος???? Υπάρχει διαδοχή στην καθημερινότητα του χωριού??? Η αποτυχία της δημοτικής αρχής από αυτά ξεκινάει….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι