Πέθανε o Γιάννης Μπουτάρης σε ηλικία 82 ετών

9 Νοεμβρίου 2024
22:54

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επιχειρηματίας και οινολόγος, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το βράδυ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1942 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, μέσω της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1879.

Από την εταιρεία «Μπουτάρη» αποχώρησε το 1996 και ίδρυσε την εταιρεία «Κυρ-Γιάννη» -με τα ομώνυμα κρασιά και τα οινοποιεία σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αμύνταιο-, την οποία σήμερα διευθύνουν οι δύο του γιοι.

Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διοικήσεων πλήθους φορέων, επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών. Ενδεικτικά: Διεθνής Ακαδημία Οίνου, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς.

Εξελέγη ως ο 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010 και παρέμεινε στο δημαρχιακό θώκο για δύο διαδοχικές θητείες, έως το 2019. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2023, εξελέγη εκ νέου με την παράταξη του Σπύρου Πέγκα ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος, λαμβάνοντας ρεκόρ ψήφων. Υπήρξε πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων «Όασις», καθώς και ιδρυτής του «Αρκτούρου», οργανισμού για την προστασία της καφετιάς αρκούδας και της άγριας ζωής. Τιμήθηκε με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις.

Ο αντισυμβατικός πρώην δήμαρχος περιέγραψε τη ζωή του στο βιβλίο με τίτλο «Εξήντα χρόνια τρύγος»» που κυκλοφόρησε το 2020. Με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστόρησε την προδιαγεγραμμένη -λόγω οικογενειακής παράδοσης- ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας.

Περιέγραψε το τέρας του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους εξαρτημένους.

Πηγή newsit.gr

2 σχόλια

  • Γιάννης Μπουτάρης (αναδημοσίευση από Απρίλιο 2021)
    -Κρασάς αδιαμφισβήτητος
    -Μπροστάρης για τη Δυτική Μακεδονία
    1. Οινοποιείο ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ στη Σιάτιστα από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας (ο ένας εκ των δύο φίλων είναι ο Γιάννης Μπουτάρης)
    2. Οινοποιείο Παράγκα στον Άγιο Παντελεήμονα στο Αμύνταιο από το 1996-1997 (η μεταμόρφωση και η απογείωση ενός τελειωμένου χώρου)
    3. Μελέτη για την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας στο Νομό Κοζάνης (2002-2004)-η πρώτη μελέτη στην Ελλάδα, άνοιξε το δρόμο για τις μελέτες στη Νάουσα, στη Γουμένισσα, στην Κρήτη κ.α., χάρη και στο Νομάρχη Κοζάνης Πασχάλη Μητλιάγκα, που έβλεπε πολύ μακριά
    4. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ (ας μιλήσουν άλλοι ειδικοί, αν και μέλος και υποστηρικτής του από το 1997)
    -Συνεμπνευστής των Δικτύων Επισκέψιμων Κελαριών μέσα από την Ένωση των Οινοπαραγωγών της Βορείου Ελλάδας-πρώην ΕΝΟΑΒΕ (Δρόμοι του Κρασιού). Στην περιοχή μας με πυρήνα τη Σιάτιστα δημιουργείται το πρώτο δίκτυο στην Ελλάδα επισκέψιμων κελαριών «Οινοευφροσύνη» περίπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας
    Προσωπικά οφείλω πολλά στον Κυρ-Γιάννη. Με αποκαλεί «Θύμιο μου», όποτε συνομιλούμε που για μένα αποτελεί τιμή (να σημειωθεί ότι πάντοτε σηκώνει το τηλέφωνο). Από τη γνωριμία μας στην παρουσίαση των οίνων BELLA ROSA & BELLA TOYMPA στην κάβα Καλομενίδης στην Πτολεμαΐδα κάπου στα τέλη 1998-αρχές 1999, στις μοναδικές και ανεπανάληπτες Εκδηλώσεις Οίνου και Πολιτισμού στον Πελεκάνο και την Εράτυρα από το 1999-2003, κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της προαναφερθείσας μελέτης 2002-2004, κατά τη διάρκεια σύστασης του προαναφερθέντος δικτύου ΟΙΝΟΕΥΦΡΟΣΥΝΗ και από την «κουμπαριά» μεταξύ των ΔΥΟ ΦΙΛΩΝ (αναφέρομαι αναλυτικά σε αυτήν στο άρθρο μου ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΟΙ-αναζητήστε το, αξίζει), κατά τη συσχεδίαση του Οινοποιείου Παύλου-Κάγκα (έχοντας επηρεαστεί από το άρθρο του Κυρ-Γιάννη-Το Οινοποιείο Ξενώνας) και σε πολλά άλλα που μπορούμε να συζητήσουμε κατ΄ιδίαν πίνοντας ένα κρασί του, έως και σήμερα 2021 παραμένει αγέρωχος-αετός με εξαιρετική διαύγεια πνεύματος.
    Γι΄αυτό και ο Κυρ-Γιάννης συνεχίζει να γεννοβολά ιδέες. Να τον ακούμε λοιπόν! «Ακούτι» που έλεγε και ο Αείμνηστος Φλωράκης*
    *ΥΓ Από αυτά ελάχιστα δυστυχώς συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο του «Γιάννης Μπουτάρης 60 Χρόνια Τρύγος» (αξίζει να το διαβάσετε για πάρετε μια γεύση Σύγχρονης Αμπελοοινικής Ιστορίας), όπως ελάχιστα αναφέρονται για την περιοχή της Σιάτιστας στο βιβλίο της κ. Σταυρούλας Κουράκου (της Γριάς του κρασιού) για το Ξινόμαυρο. Όχι γιατί δεν το αξίζαμε, αλλά γιατί ΕΜΕΙΣ θέλουμε πολλή δουλειά ακόμη, χωρίς να καβαλάμε το καλάμι.
    Στην περιοχή μας εμείς τουλάχιστον θα κάνουμε τον αγώνα μας, αλλά μόνο όλοι μαζί και
    1. καθαροί, χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα όπως λέει συχνά ο φίλος Γιάννης Καμκούτης,
    2. αγνοί όπως ο Θανάσης Παρτσάλης,
    3. φιλόξενοι όπως η Γεωργία Γκουτζιαμάνη,
    4. ψαγμένοι και συγχρόνως διαρκώς ανήσυχοι όπως τα αδέρφια Καρμαζή,
    5. γενναιόδωροι όπως ο Θωμάς Βαρδάκας,
    6. ήρεμοι όπως ο Παναγιώτης Κυριακίδης,
    7. ασυμβίβαστοι όπως ο Απόστολος Μπελίδης και η Δήμητρα Ιωαννίδου,
    8. χαμογελαστοί-αισιόδοξοι όπως ο Γιάννης Ζανδές και Νίκος Γκατζιάρας,
    9. μερακλήδες όπως ο Σάκης Τζέλος,
    10. μπροστάρηδες όπως οι Δύο Φίλοι Γιάννης Μπουτάρης και Γιάννης Πολύζος,
    11. πρωτοπόροι όπως ο Χαρίσης και Γιάννης Βογιατζής,
    12. μάχιμοι και ακούραστοι όπως η Ειρήνη Ζανδέ,
    13. ευγενικοί όπως ο Γιώργος Πάντου και Χρήστος Μπόσκος,
    14. τολμηροί όπως ο Παναγιώτης Ζέρβας στην εσχατιά των Γρεβενών,
    15. μα πάνω από όλα Άνθρωποι όπως απέδειξαν με το πέρασμα τους από αυτή τη μάταιη ζωή οι αείμνηστες γυναίκες του αμπελιού και του κρασιού Μαργαρίτα Βογιατζή και Μάρθα Διαμαντή (αυτές τις μέρες κλείνει ένας χρόνος που μας άφησε)
    και διαθέτοντας λίγη από τη δύναμη και το σεβασμό προς το αμπέλι και το σταφύλι, του αείμνηστου Κώστα Διαμαντή, στον οποίο οφείλουμε πολλά και σεβόμενοι τη μνήμη και την προσφορά του πρέπει να προσπαθήσουμε. Μαζί με αυτούς, αλλά και με άλλους ανθρώπους που να με συγχωρέσουν που τους παρέλειψα, είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι συνοδοιπόροι στον αγώνα μας, στα αμπέλια μας, στα οινοποιεία μας στα επισκέψιμα κελάρια μας, στα κατώϊα μας, στα σπίτια μας, στην καρδιά μας, στα μεράκια μας. Γιατί όπως λέει και η μαντινάδα:
    Όποιος δεν είναι μερακλής,
    καλιά του να ποθάνει,
    γιατί στον τόπο τούτο δα
    μόνο τον τόπο πιάνει

    Παραμένω στη διάθεσή σας. Ευθύμιος Αθ. Μπατιάνης, Γεωπόνος-Οινολόγος M.Sc.
    (να με συγχωρήσουν όσοι παρέλειψα-ο ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΛΟΓΟΣ ΓΡΑΦΘΗΚΕ αρκετά χρόνια πριν οπότε δικαιολογήστε τυχόν παραλείψεις λόγω της εξέλιξης της αμπελοοινικής ιστορίας-ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι