Οργή και αγανάκτηση των αγροτών η εν κρυπτώ κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1Β στην τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ (ΣΣΚΑΠ) – (Γράφει η Μάγδα Ανδρονικίδου)

13 Νοεμβρίου 2024
10:17
Κανένα σχόλιο

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ( ΥΠΑΑΤ ) πρότεινε στην Ε.Επιτροπή στη δεύτερη τροποποίηση του ΣΣΚΑΠ εν κρυπτώ να καταργηθεί, χωρίς διαβούλευση, το παραπάνω οικολογικό σχήμα που εφαρμόστηκε το 2023 – 2024, χωρίς να λάβει διόλου υπόψη την εξαιρετική μεγάλη επιτυχία και αποδοχή που είχε. Από το 2025 στερούνται αυτής της δυνατότητας οι αγρότες, χωρίς να έχει προβλεφθεί άλλη ισοδύναμη εναλλακτική λύση. Πρόκειται για 140.000 δικαιούχους  καλλιεργητές, με 5,5 εκατ. στρ. και που ελάμβαναν  98 εκ. Ευρώ.

Το οικολογικό σχήμα Π1.31.1Β αφορά : << Ενίσχυση παραγωγών για την καλλιέργεια ετησίων ειδών και ποικιλιών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες >>, πρόκειται για σιτηρά – χειμερινά ψυχανθή – αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ( ΑΦΦ ). Με την πρόταση σιτηρά – χειμερινά ψυχανθή θα είναι επιλέξιμα στη νέα υπο-δράση 31.1-Α, εφόσον αντικαθιστούν τις επιλέξιμες αρδευόμενες καλλιέργειες που είναι βέβαια μηδική – αραβόσιτος – βαμβάκι με 1,5 εκ. στρ., τα δε αρωματικά και φαρμακευτικά στη νέα υπο-δράση 31.1-Β. Όπως είναι γνωστό οι άμεσες ενισχύσεις μειώθηκαν στα αροτραία λόγω αναδιανεμητικής  και όλων των οικολογικών σχημάτων.

               Αυτά και άλλα πολλά έρχονται σε μια χρονιά  που βίωσε o αγροκτηνοτροφικός κόσμος   ανομβρία – ξηρασία πρωτόγνωρη, με πολύ μικρές παραγωγές π.χ ελιές – αμπέλια – ηλίανθο – αρωματικά ( κρόκο – λεβάντα – τσάι ) -χειμερινά ψυχανθή – όσπρια – σιτηρά -φασόλι – μέλι , μια χρονιά με ζωονόσους , μια χρονιά με αδύναμη  ΕΕ, μια χρονιά με πολεμικές συρράξεις στην γειτονιά της, μια χρονιά με επάνοδο Ν. ΤΡΑΜΠ με ότι σημαίνει αυτό (π.χ μίλησε για δασμούς 10%-20% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ), που οδηγούν  νομοτελειακά σε χαμηλές τιμές στα αγροτικά εμπορεύματα, άρα σε μικρά περιθώρια κέρδους αγροτών. Μια χρονιά που φυτεύουν μικρά και μεγάλα φωτοβολταϊκά ( Φ/Β ) αντί καλλιεργειών. Περιοχές ανά την Ελλάδα μοναδικού φυσικού κάλους στις πλαγιές των βουνών, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, στήνονται ένα μετά το άλλο Φ/Β αντί να φυτεύονται αμπέλια και ελιές, στο βωμό της καθαρής ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, το ονομάζουν δε βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως χωρίς ΓΗ και χωρίς ΒΟΥΝΑ, δεν υπάρχει αγροτικός τομέας!

Τέλος, επειδή πρόσφατα σε μια κουβέντα μου με φίλο συνεταιριστή μιλώντας για τα τεκταινόμενα στον αγροτικό χώρο θυμηθήκαμε το εξής: Την αδικαιολόγητη εξαίρεση του πρωτογενή τομέα στο Σχέδιο προκήρυξης  << Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση >> στις περιοχές Δυτ. Μακεδονίας – Μεγαλόπολης, Ν.4887/2022. Ο πρωτογενής τομέας στις άνω περιοχές  αποτελεί καταλύτη. Μελέτη που έγινε από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ με τίτλο μετάβασης του ενεργού πληθυσμού και προοπτικές απασχόλησης στην Δυτ. Μακεδονία μετά την απολιγνιτοποίηση, καταλήγει ότι ο μόνος δυναμικός κλάδος στην περιοχή μας  είναι της γεωργίας. Τι και αν η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας  στον Αν.Υπουργό  κ. Παπαθανάση στις 11/4/2023. Μας υπέδειξαν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ ), το οποίο έχει 50% επιχορήγηση, ενώ της Δίκαιης Μετάβασης είναι 70% και το σημαντικότερο το νέο ΠΑΑ 2023 – 2027 ( 4,37 δις είναι φτωχότερο , με  το μισό μπάτζετ από το ΠΑΑ 2014 – 2022  ( 7,78δις e ).

 ΚΟΖΑΝΗ 12/11/2024

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι