Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: “«Οι Περιφέρειες θα πρέπει να είναι οι φορείς των αλλαγών και των προσαρμογών σε ένα μοντέλο ανάπτυξης με όλους εμάς παραγωγικά συμμετέχοντες” (Βίντεο)

18 Νοεμβρίου 2024
22:48

 

Στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη με θέμα: «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Μεταρρύθμιση – Κλιματική Κρίση»  παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Κοζάνης Κωνσταντίνο Βύζα, Π.Ε. Γρεβενών Ιωάννη Τσακνάκη, Π.Ε. Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο, Π.Ε. Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, Οικονομικών και Νομικών Προσώπων Λύσανδρο Μεταξά, Διαφάνειας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αναστάσιο Ραφαηλίδη, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νικόλαο Σαμαρά, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Κιοσέ και τον Εκτελεστικό Γραμματέα Π.Δ.Μ. Γιώργο Τζίτζικα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο οποίος όπως τόνισε πρέπει να είναι ρόλος παραγωγού ανάπτυξης και όχι διαχειριστή. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, χρειάζονται σημαντικά εργαλεία όπως είναι η τεχνολογία, το ανθρώπινο δυναμικό και οι πόροι, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα εκχώρησης αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, αλλά και την κοστολόγησή τους, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, κατανέμοντας πόρους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην περιφερειακή στρατηγική των Περιφερειών, ενώ σε ότι αφορά στα ζητήματα πολιτικής προστασίας πρότεινε τη δημιουργία ομάδας επιστημόνων (μηχανικών, γεωλόγων κ.α.) με τεχνογνωσία και εμπειρία οι οποίοι θα ανήκουν στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να αποκαθιστούν έργα, να διαγιγνώσκουν τις ανάγκες και  τα προβλήματα που θα προκύπτουν από ένα έκτακτο γεγονός, ενώ παράλληλα θα σχεδιάζουν, θα μελετούν και στο τέλος θα παραδίδουν τα έργα που έχουν αποκατασταθεί από φυσικές καταστροφές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προς όφελος των πολιτών.

Παράλληλα μίλησε για την ομάδα σχεδιασμού, διαχείρισης κρίσεων και παρακολούθησης των επιπτώσεων, η οποία έχει ήδη συσταθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για να παρακολουθεί στενά ζητήματα της περιοχής με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας,  αλλά και στη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης ανάπτυξης των έργων τα οποία υλοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης, ώστε να χρησιμοποιείται ως εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού.

Τέλος ο Περιφερειάρχης τόνισε τους στόχους των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και των υποδομών που είναι η κοινωνική συνοχή και η στήριξη της επιχειρηματικότητας σημειώνοντας πως «Οι Περιφέρειες θα πρέπει να είναι οι φορείς των αλλαγών και των προσαρμογών σε ένα μοντέλο ανάπτυξης με όλους εμάς παραγωγικά συμμετέχοντες και για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να βελτιώνουμε συνεχώς την ικανότητά μας ακόμα και μέσα από τον θεσμό των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

 

3 σχόλια

  • Αμανατίδη, δεν παρθενογεννήθηκες επιδή έγινες Περιφερειάρχης. Βολευτής ήσουν νωρίτερα, χειροκροτητής του σχεδίου απολιγνιτοποίησης επομένως είσαι ήδη μέρος του προβλήματος καταστροφής της περιοχής απ’ τη ΝΔ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι