Με δεδομένο πλέον ότι οι λιγνίτες θα σβήσουν έως το 2026, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, η αγωνία της τοπικής κοινωνίας στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης εντείνεται για την επόμενη ημέρα. Κι αυτό διότι τα έργα για το αύριο της οικονομίας των δύο περιοχών δεν έχουν ακόμη μπει σε ρότα υλοποίησης. Από τον προϋπολογισμό των 1,63 δισ. ευρώ του προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027» (ΔΑΜ) που είχε εγκριθεί από την Κομισιόν το 2022 σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το 50% των
διαθέσιμων πόρων έχουν κατευθυνθεί στα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν μέσω των έξι προσκλήσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, οι οποίες ανήλθαν στα 976 εκατ. ευρώ.
Ο δε συνολικόςπροϋπολογισμός των συγκεκριμένων σχεδίων ξεπέρασε τα 465 εκατ. ευρώ (ποσοστό κάλυψης της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης κατά περίπου 141%). Πρόκειται για αιτήσεις χρηματοδότησης που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε στάδιο αξιολόγησης και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται σταδιακά, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Το 2025 αναμένεται ότι θα τεθούν σε υλοποίηση τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.
Σχετικά με τις επενδυτικές προτάσεις και τα αναπτυξιακά σχέδια που συμμετείχαν στη ανοιχτή πρόσκληση της Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σύμφωνα με απάντηση στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώνκ. Νίκου Παπαθανάση η προ-αξιολόγησή τους πραγματοποιήθηκε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και κυρίως στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση σχεδίου του Κανονισμού του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Όπως επισημαίνει πάντως ο ίδιος, την τελική απόφαση υλοποίησής τους και υποβολής αίτησης ενίσχυσης λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο της Advent Technologies «Green HiPo» και την υποβολή πρότασης προς χρηματοδότηση ο ίδιος υποστηρίζει ότι αξιολογήθηκε αρνητικά και απορρίφθηκε, καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης, προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, που είχε απευθυνθεί αποκλειστικά στην εταιρία Advent και είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τις σχετικές για τις κρατικές ενισχύσεις διατάξεις, τις απαιτήσεις του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου 2021- 2027, που διέπει όλα τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και το ειδικό Καθεστώς Ενίσχυσης Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.
Ως προς την εξέλιξη των επενδυτικών σχεδίων της Sunlight για εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών και της Wonderplant για υδροπονία, εντός του έτους, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 θα εκδώσει προσκλήσεις, που να καλύπτουν τους συγκεκριμένους τομείς. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα ΔΑΜ έχει ενεργοποιηθεί μέσω προσκλήσεων το 53% των πόρων που προβλέπονται για τη Δυτική Μακεδονία και το 50% των πόρων για τη Μεγαλόπολη, με έμφαση στις προτεραιότητες της επιχειρηματικότητας της έρευνας, της καινοτομίας και του ανθρώπινου δυναμικού. Το ποσοστό των εντάξεων στις προσκλήσεις που έχουν εκδοθείκαι για τις δύο περιοχές ανέρχεται περίπου στο 45%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης ή και ένταξης.
ΠΗΓΗ https://www.energia.gr/
Στην θεωρία είναι έτσι όπως αναφέρονται. Στην πράξη όμως..και η πραγματική αλήθεια είναι..ότι μόνο επενδύσεις από υφιστάμενες στην περιοχή επενδύσεις προχωράνε..που καλύπτουν ένα ποσό κοντά στα 150 εκατομμύρια ευρώ..και δεν υπάρχει καμία νέα επιχείρηση..εκτός από την Intrakom Telecom..που να φαίνεται να θέλει να επενδύσει στην Περιοχή..και να απορροφήσει τα κεφάλαια που υπάρχουν. Έτσι πάνω από 700 εκατομμύρια λιμνάζουν με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας!!
Για ποιο “αύριο της οικονομίας” μας μιλάτε; Για το χθες και το σήμερα, που όλα έχουν ρημάξει απ’ το 2020 και δώθε, θα μιλήσει κανείς; 12% μείωση πληθυσμού μετράμε, οι νέοι έφυγαν και καθημερινά φεύγουν για να επιβιώσουν κι ακόμα η κυβέρνηση είναι στο “ΘΑ” …
Σε ποια χώρα;