Χαλέπι (του Απόστολου Παπαδημητρίου)

2 Δεκέμβριος 2024
10:42
Κανένα σχόλιο

«Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα από την επιστροφή των τζιχαντιστών, την Παρασκευή, στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έπειτα από μια επίθεση-αστραπή δύο ημερών». Μ’ αυτή τη βαρύγδουπη εισαγωγή αθηναϊκή εφημερίδα ενημέρωσε τους αναγνώστες της για το συμβάν. Κανένας συναγερμός δεν σήμανε στη συντριπτική έκταση του πλανήτη ούτε καν στις όμορες χώρες. Η Συρία και μόνο δοκιμάζεται και πάλι έντονα χωρίς βέβαια να αποτελεί έκπληξη η επιτυχία των τζιχαντιστών, που δρούσαν και μετά την παύση ενασχόλησής μας με τα συμβαίνοντα στην πολύπαθη χώρα. Η επιτυχία τους αναμφισβήτητα οφείλεται στην ενδυνάμωσή τους με άνδρες και σύγχρονο εξοπλισμό. Είναι γνωστοί τόσο οι οργανωτές τους όσο και οι χρηματοδότες τους. Αυτοί είχαν οργανώσει και εξοπλίσει τον ISIS, τον αποκληθέντα αρχικά απελευθερωτικό στρατό του λαού της Συρίας από τον «αιμοσταγή» δικτάτορα Άσαντ! Ο στρατός των δολοφόνων σκόρπισε τον αποτροπιασμό με τα φρικτά εγκλήματα που προκάλεσε με θύματα αμάχους τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Στην οργάνωση υπήρξε δάκτυλος των ΗΠΑ, τη χρηματοδότηση ανέλαβαν η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα και η Τουρκία προσέφερε τόσο μαχητές όσο και το έδαφός της για περίθαλψη τραυματιών και ανασύνταξη των διωκομένων ομάδων. Αθέατος παράγων πίσω απ’ όλους τους συμμετέχοντες ο σιωνισμός, για τον οποίο ο Άσαντ είναι ανεπιθύμητος.

Στη αρχική δολοφονική επιχείρηση του ISIS, συνέβαλαν και ομάδες τζιχαντιστών, σημαντικότερη από τις οποίες η Αλ Νούσρα. Μεταξύ των θυμάτων της υπήρξαν και οι μητροπολίτες Χαλεπίου, ορθόδοξος και των μονοφυσιτών, που απήχθησαν και οδηγήθηκαν σε τουρκικό έδαφος, το 2013, και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους. Βέβαια οι ηγέτες του χριστιανικού κόσμου έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα, να ασχοληθούν, και δεν ενήργησαν προς αναζήτηση αυτών. Άραγε οι της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ αγνοούν την τύχη τους; Όταν έγινε γνωστή στη Δύση η εκτέλεση και εκπροσώπων της «γνήσιας» και «καθαρόαιμης» άρειας φυλής δημοσιογράφων μάλιστα σε δημόσια θέα και με τελετουργικό τρόπο, τότε οι «απελευθερωτές» του λαού της Συρίας χαρακτηρίστηκαν ειδεχθείς δολοφόνοι. Μάλιστα οι ηγέτες των ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να διαλύσουν την οργάνωση εντός μηνών. Δεν συνέβη αυτό. Αν συνέβαινε θα χαρακτηρίζονταν «παιδοκτόνοι». Πάντως με την παρέμβαση της Ρωσίας, η οποία στη Μεσόγειο διαθέτει τη μοναδική της βάση στη Συρία, περιορίστηκε η δράση του δολοφονικού στρατού σε συμφωνία και με την Τουρκία, η οποία όμως επιθυμεί τόσο τον αφανισμό των Κούρδων της Συρίας όσο και την αποδυνάμωση του καθεστώτος Άσαντ στα πλαίσια της πολιτικής του νεοοθωμανισμού. Ανίερη συμμαχία!

Ο ηγέτης της Αλ Νούσρα διέκοψε τη συνεργασία του με την Αλ Κάιντα, το 2016, και μετονόμασε την οργάνωσή του Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ. Δεν έπαψε ποτέ να δρα, όπως επίσης και ο ISIS έχοντας τους ίδιους υποστηρικτές. Ασφαλώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο παρατεινόμενος εκεί πέραν της διετίας πόλεμος, μείωσε την προσοχή της στα συμβαίνοντα στη Μέση Ανατολή. Από την εξέλιξη αυτή επωφελήθηκαν οι τζιχαντιστές και επέτυχαν την κατάληψη μέρους του Χαλεπίου, εντός του οποίου σημειώνονται συγκρούσεις.   Στις πρώτες ειδήσεις αναφέρονται 300 νεκροί, αριθμός ασήμαντος! Τα μικρά παιδιά «παίζοντας» ηλεκτρονικά παιχνίδια σκοτώνουν περισσότερους καθημερινά.

Είναι το τρίτο μέτωπο πολέμου, που αναζωπυρώνεται, μετά τα άλλα της Γάζας και του Λιβάνου, αλλά το ενδιαφέρον των χωρών της Ευρώπης είναι στραμμένο κατ’ αποκλειστικότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αν και η οικονομία ακόμη και των ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλυδωνίζεται, ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων εμμένουν στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Ποιος άραγε ο σκοπός τους; Υπάρχει περίπτωση να απωθήσει τα στρατεύματα εισβολής; Ασφαλώς όχι. Με την παράταση του πολέμου, που θα σημάνει τον αφανισμό της νιότης της χώρας, επιτυγχάνεται και η αποδυνάμωση της Ρωσίας, η οποία, ορθώνει επικίνδυνα το ανάστημα με άλλες για τον μετασχηματισμό του πλανήτη σε πολυπολικό μέσω της ένωσης της γνωστής ως BRICS. Αν και το εγχείρημα δεν φαίνεται να ευοδώνεται, καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις, λόγω συμφερόντων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πειθήνια όργανα των ΗΠΑ, δεν αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη οδηγείται σε κατάρρευση, ενώ για τις ΗΠΑ είναι μεγάλη ευκαιρία για παράταση επιβίωσης, παρά το τρομακτικό τους χρέος. Οι βιομηχανίες όπλων και αξιοποίησης ενεργειακών πηγών τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, ενώ τα ευρωπαϊκά προϊόντα καθίστανται ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστικά. Και ενώ αναμένεται στις ΗΠΑ, υπό την νέα προεδρεία να ληφθούν μέτρα δασμολόγησης των εισαγομένων προϊόντων, η ΕΕ λικνίζεται ακόμη στον ρυθμό της μελωδίας «ελεύθερη αγορά»!

Κάποιοι αποβλέπουν στους BRICS ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες για τον πλανήτη από τον ανταγωνισμό. Οι αρμόδιοι για την ενημέρωση αποφεύγουν να εστιάσουν σε «λεπτομέρειες». ΤΟ παγκόσμιο οικονομικό forum συγκλήθηκε, το 2023, σε κινεζική πόλη και ο Σβαμπ έπλεξε το εγκώμιο του κινεζικού μοντέλου, που έχει επιβάλει στον κινεζικό λαό «προηγμένη» αστυνόμευση. Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει και η Δύση να υιοθετήσει κάποιες από τις κινεζικές μεθόδους! Ο Μασκ, θερμότατος υποστηρικτής του νεοεκλεγέντος προέδρου Τραμπ κατακλύζει τον αιθέρα με δορυφόρους ασφαλώς για το καλό μας. Και χώρες προσηλωμένες μέχρι πρότινος στη Δύση φαίνεται να αλλάζουν προσανατολισμό. Η Σαουδική Αραβία, η πλέον υποταγμένη στις ΗΠΑ αραβική χώρα, έγινε μέλος των BRICS. To ίδιο επιθυμεί και η Τουρκία. Και επειδή η δεύτερη φαίνεται να προκαλεί, δικοί μας αναλυτές τρίβουν τα χέρια τους, επειδή η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως σύμμαχος του σιωνιστικού Ισραήλ. Αλήθεια είχε ποτέ η χώρα μας σύμμαχο;

Θα καταφέρει η Δύση να εξοντώσει όλους τους εχθρούς του Ισραήλ; Ο ισχυρότερος, το Ιράν, φαντάζει δύσκολος αντίπαλος. Θα σπεύσουν να παράσχουν βοήθεια σ’ αυτό Ρωσία και Κίνα ή θα το εγκαταλείψουν αβοήθητο; Ίσως η δεύτερη να δελεαστεί με την προσφορά της Ταϊβάν, που εποφθαλμιεί. Η πρώτη θα τολμήσει ν’ ανοίξει άλλο μέτωπο;

Μέσα στην τόσο συγκεχυμένη και εκρηκτική ατμόσφαιρα οι ασκούντες την πολιτική στη χώρα μας και όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης υπερτονίζουν ότι αυτή αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας! Είμασταν και κατά τον Α΄ μεγάλο πόλεμο του 20ου αιώνα στη σωστή πλευρά και ακολούθησε η τραγική μικρασιατική καταστροφή και η δοκιμασία του ελληνισμού της Ρωσίας. Αυτόν τον ελληνισμό αγνοούμε παντελώς σήμερα, αν και δοκιμάστηκε υπό το καθεστώς Ζελένσκι. Είμασταν και κατά τον Β’ μεγάλο πόλεμο και ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος. Ενταχθήκαμε στο ΝΑΤΟ, αλλά αφανίστηκαν οι Ρωμηοί της Κωνσταντινούπολης και ακολούθησε η εισβολή της «συμμάχου» Τουρκίας στην Κύπρο με τις ευλογίες των ισχυρών «συμμάχων» μας!

Χαλέπι, η Βέροια των ελληνιστικών χρόνων, που είχε επανιδρυθεί στα ερείπια της αρχαίας πόλης Χαλιβών από τον Σέλευκο τον Νικάτορα, ο οποίος εγκατέστησε εκεί κατοίκους, προερχόμενους από τη Βέροια της Μακεδονίας. Στον ελληνιστικό κόσμο αφιέρωσε ποίημά του ο Καβάφης, που κλείνει με τις ακόλουθες στροφές.

Εμείς· οι Αλεξανδρείς, οι Αντιοχείς,
οι Σελευκείς, κι οι πολυάριθμοι
επίλοιποι Έλληνες Αιγύπτου και Συρίας,
κι οι εν Μηδία, κι οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι.
Με τες εκτεταμένες επικράτειες,
με την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών.
Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά
ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς.

Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!

Σήμερα απόντες δεν είναι μόνο οι Λακεδαιμόνιοι. Κινδυνεύουμε όλοι να εκτοπιστούμε από το ιστορικό γίγνεσθαι λόγω ακραίου ενδοτισμού και υποτέλειας.

                                                            «Μακρυγιάννης»

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι