Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2024, στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα, η ημερίδα παρουσίασης του έργου “RES2FIRE – Μοντέλα και Εργαλεία για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και της Αντοχής στις Δασικές Πυρκαγιές σε Φυσικά Προστατευόμενες Περιοχές και στις Περιοχές Μεταξύ Δάσους και Οικιστικής Ζώνης”. Το έργο Το RES2FIRE στοχεύει στη δημιουργία χαρτών κινδύνου πυρκαγιάς, στην αναγνώριση του είδους της πυρκαγιάς και των μέσων που χρειάζονται για τη κατάσβεσή της, στον προσδιορισμό της σοβαρότητας της ζημιάς και την ικανότητα ανθεκτικότητας των κατεστραμμένων περιοχών και την αναγνώριση δασοκομικών μοντέλων ικανά να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων στη φωτιά. Τέλος ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων webGIS θα αναπτυχθεί για την αξιολόγηση του κινδύνου πυρκαγιάς και των πιο κατάλληλων τεχνικών διαχείρισης δασών. Με την συνεργασία 9 εταίρων από 7 χώρες, το έργο προάγει τη διακρατική συνεργασία, την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση των πυρκαγιών και την ανθεκτικότητα στη κλιματική αλλαγή. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg IPA ADRION.
Το Εργαστήριο Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών (TELNAS Laboratory) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος στο έργο RES2FIRE, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Καθηγήτριας κ. Μαλαματής Λούτα, Αντιπρύτανι Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Πυροσβεστικού Σώματος, ακαδημαϊκών φορέων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.
Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκαν οι σύγχρονες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του RES2FIRE, όπως τα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα (GIS), τα μοντέλα πρόβλεψης και διαχείρισης πυρκαγιών, και τα εργαλεία χαρτογράφησης κινδύνου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποίησαν ομιλίες ο κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AVMAP GIS A.E., ο οποίος παρουσίασε το έργο RES2FIRE, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του ως εργαλείου πρόληψης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών.
Έπειτα, ο κ. Κωνσταντίνος Πανυτσίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, παρουσίασε την εισήγησή του με τίτλο: «Η Συμβολή του Εργαστηρίου Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών (TELNAS) στην Έρευνα και Καινοτομία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Περιβαλλοντική Ανθεκτικότητα», αναδεικνύοντας τη σημασία του έργου στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασικών περιοχών μέσω καινοτόμων εργαλείων που συμβάλλουν στην πρόληψη και προστασία των δασών.
Στη συνέχεια, ο κ. Ισίδωρος Μάδης, Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Παιανίας, υπογράμμισε τη συμβολή της συνεργασίας μεταξύ δήμων και τοπικών φορέων για την πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ τέλος η κ. Μαρία Λεβεντάκη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτων Αναγκών ΥΠΕΝ, τόνισε τη συμβολή του έργου στη χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG VI-B ADRION 2021-2027 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (TELNAS Laboratory)
Email: [email protected]
Ιστότοπος: https://telnas.ece.uowm.gr
This project is co-financed by the European Union and national funds of participating countries. The content of this press release reflects the sole responsibility of the University of Western Macedonia and cannot be regarded as reflecting the position of the European Union and/or IPA ADRION programme authorities.