Η κεντρική πλατεία διαρθρώνεται σε τρεις διακριτές χωρικές ενότητες, οι οποίες παραμένουν ασύνδετες τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Αυτές είναι: α) ο πλακοστρωμένος δρόμος στο νότιο τμήμα, β) ο κυρίως χώρος της πλατείας, και γ) τα πεζοδρόμια στο βόρειο και δυτικό τμήμα. Πιο συγκεκριμένα ο πλακοστρωμένος δρόμος είναι διαστρωμένος με διαφορετικά υλικά όπως η ακανόνιστη πέτρα, ο γρανίτης και τα κόκκινα πλακίδια που δημιουργούν μοτίβα ορθογώνιου σχήματος, ενώ ένα στενό πεζοδρόμιο με κράσπεδο και πλάκες τσιμέντου δημιουργεί ένα όριο προς τα καταστήματα στο νότο που δυσχεραίνει την ενότητα του χώρου, καθώς και την πρόσβαση στις εισόδους. Φωτιστικά σώματα χωροθετούνται στο κέντρο της πεζοδρομημένης διαδρομής διασπώντας τη χωρική ενότητα, ενώ βυθιζόμενοι κάδοι ανακύκλωσης βρίσκονται στη
νοτιοανατολική είσοδο δυσχεραίνοντας της πρόσβαση προς την πλατεία
Η ανάπλαση – ανασχεδιασμός της κεντρικής πλατείας της Νεάπολης, με βάση τη μελέτη που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου, βασίζεται στους παρακάτω στόχους:
α) να δημιουργηθεί ένας ενδιαφέροντας, λειτουργικός και αισθητικά άρτιος δημόσιος χώρος που θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νεάπολης, ο οποίος θα συνδέεται ουσιωδώς και θα βρίσκεται σε άμεση σχέση με τους παρακείμενους χώρους
δημόσιου χαρακτήρα, δηλαδή τον Ναό του Αγ. Γεωργίου, το Μνημείο των Πεσόντων και εν δυνάμει με το διατηρητέο κτίριο της ΔΟΥ Νεάπολης.
β) να δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος ανοιχτός προς όλες τις πλευρές, διαμπερής και προσβάσιμος, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως χώρος στάσης και αναψυχής, όσο και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Βασική επιδίωξη της πρότασης είναι η ροϊκή συνέχεια της πλατείας προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο από την άποψη της προσβασιμότητας- συνδεσιμότητας, όσο και από την άποψη της οπτικής επαφής και επικοινωνίας. Στόχος είναι η πλατεία να είναι ενοποιημένη με τους δρόμους που την οριοθετούν, ώστε να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο, λειτουργικά και αισθητικά, επεκτείνοντας την εμβέλειά της μέχρι τις όψεις των κτιρίων που την περιβάλλουν.
γ) να δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος που θα εξυπηρετεί επαρκώς και με ποιότητα, τόσο τους μόνιμους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες, και παράλληλα θα αναζωογονήσει και θα τονώσει την τοπική οικονομία. Το ΚΑΠΗ, το καφενείο και η καφετέρια που λειτουργούν στα ισόγεια των κτιρίων μπορούν να συνδεθούν λειτουργικά με την πλατεία, ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται οι συνθήκες ώστε τα καταστήματα τα οποία παραμένουν κλειστά να επαναλειτουργήσουν, εξαιτίας της αναβάθμισης της περιοχής.
δ) να διατηρηθούν κάποια σημαντικά για την τοπική κοινωνία ποιοτικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης κατάστασης της πλατείας, όπως τα δύο πλατάνια, η δημόσια βρύση και το στοιχείο του νερού, μέσα από μια πιο σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση.
ε) να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους της πλατείας.
στ) να αυξηθούν – ενισχυθούν οι φυτεύσεις και το πράσινο, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μικροκλίματος, και εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες συνθήκες άνεσης για τους χρήστες.
ζ) να χρησιμοποιηθούν υλικά με μεγάλη αντοχή και μικρή ανάγκη συντήρησης, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της πλατείας στον χρόνο
η δημόσια βρύση …..
Η βρύση τής πλατείας χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από την ΕΑΠ (επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων)για τις ανάγκες της προσφυγικής αποκατάστασης .