kozan.gr: Aναβίωσε, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς (2025), στο Πλατανόρρευμα Σερβίων, το έθιμο των «Καπεταναραίων» (Βίντεο & Φωτογραφίες)

1 Ιανουάριος 2025
12:08
Κανένα σχόλιο

Aναβίωσε, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς (2025), στο Πλατανόρρευμα Σερβίων, το έθιμο των «Καπεταναραίων».

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας πού όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Στα χρόνια εκείνα τα ορεινά χωριά, όπως ήταν το Μοσχοχώριο ή Ματσοκοχώρι το οποίο αργότερα (δεκαετία του 1940) συνενώθηκε με τον οικισμό Ορτάκιουι και δημιούργησαν το σημερινό Πλατανόρρευμα είχαν κάποια ελευθερία σε αρκετές δραστηριότητες, κυρίως θρησκευτικές, και αυτό ήταν αρκετό να ανταμώνουν με μεγαλύτερη ευκολία.

Το πάθος για την ελευθερία της πατρίδας ήταν πολύ μεγάλο και αρκετοί νέοι, κυνηγημένοι απ’ τους Τούρκους, δημιούργησαν τα γνωστά σε όλους μας αρματολίκια με σκοπό να αποτινάξουν κάποτε τον ρόγχο του κατακτητή.

Επειδή λοιπόν ήθελαν οι Καπεταναραίοι να ενθαρρύνουν και να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς των χωριανών τους, κατέβαιναν την Πρωτοχρονιά στο προαύλιο της εκκλησίας με καλυμμένα τα πρόσωπά για να μην αναγνωρίζονται και έχοντας και τον αράπη ή κουδουνιάη να φυλάει κάποιον που ήταν ντυμένος νύφη, έμπαιναν στην εκκλησία, στήριγμα πάντα των κατατρεγμένων, χωρίς μάσκες, φιλούσαν τις Άγιες εικόνες, έλεγαν τα κάλαντα στον ιερέα του Χωριού και έπαιρναν απ΄ αυτόν το πρώτο τους φλουρί. Στη συνέχεια έβγαιναν, με τα πρόσωπα καλυμμένα χόρευαν τραγούδια της κλεφτουριάς όπως «Τα μαύρα τα κλεφτόπουλα τι στέκουν μαραμένα», «Βγήκα ψηλά στον Όλυμπο…», «Μηλιά που στέκεις στον γκρεμό….» και μετά γυρίζανε όπως και σήμερα σε όλα τα σπίτια του χωριού και η κάθε νοικοκυρά τους υποδέχεται με περισσή αγάπη και ιδιαίτερη χαρά με ό,τι καλύτερο έχει να τους δώκει.

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι