ΒΕΛΒΕΝΤΟ. Τα Σχολεία, Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο 1ο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο εκκλησιάστηκαν στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο γυμνασιάρχης φιλόλογος Χαρέλας Αναστάσιος. Παρέστη ο Δήμαρχος Βελβεντού Στεργίου Μανώλης.
Το 2ο Νηπιαγωγείο εκκλησιάστηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου.
Προηγήθηκαν καταθέσεις στεφάνων. α. στην προτομή του παιδαγωγού Χαρίσιου Παπαμάρκου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου. β. στην προτομή του αρχιτέκτονα (και πρώτου πολεοδόμου Αθηνών) Κλεάνθη Σταμάτη, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο. γ. στην προτομή του ευεργέτη Ζήνωνα Παπαναστασίου μπροστά από το Ιατρείο και την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου_ένας νέος σε επαναλειτουργία χώρος των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ευχόμαστε φως και προκοπή.
ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΥΜΑ. Τα Σχολεία, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό εκκλησιάστηκαν στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής. Ευλογήθηκαν κόλλυβα των εορταζόμενων Αγίων. Μίλησε για τους Τρεις Ιεράρχες ο δάσκαλος Μαραμής Αθανάσιος.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ετοίμασε Αρτοκλασία. Διαβάστηκαν τα ονόματα διδασκόντων και διδασκομένων.
Τηρήθηκε το έθιμο της ανάγνωσης των ονομάτων των δωρητών του Σχολείου, από τον διευθυντή του Σχολείου Δαλαγιώργο Αθανάσιο, οποίος εκφώνησε και ανάλογο λόγο και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Τζικανούλα Στέλιο.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ. Τα Σχολεία, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, Περιοχής Βαθυλάκκου (με μαθητές από τα Λεύκαρα, το Ροδίτη, τα Κουβούκλια, τη Μεσιανή, το Βαθύλακκο) εκκλησιάστηκαν στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Μεσιανής. Παρέστη εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων. Εορταστικό κέρασμα στους μαθητές και σ’ όλο το εκκλησίασμα προσφέρθηκε από τον Ι. Ναό και την τοπική Κοινότητα.
Οι Τρεις Ιεράρχες, ως φως του κόσμου. Η αγιοσύνη τους εκτείνεται και διαποτίζει όλες τις περιοχές του (προσωπικού και κοινωνικού) βίου του ανθρώπου. Αυτός είναι ο λόγος που αυτή (η αγιοσύνη) και αυτοί (οι Τρεις) πρέπει να αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για όλες τις (εκκλησιαστικές και πολιτικές) Ηγεσίες.
Οι άγιοι Τρεις Ιεράρχες υπήρξαν πολυσχιδείς προσωπικότητες, με ιδιαίτερα βέβαια χαρακτηριστικά ο καθένας, τέτοια, που μετά από τόσους αιώνες εξακολουθούν αυτά να λειτουργούν ως πυξίδες για την αποκατάσταση του ανθρώπου, με τη βίωση της ειρήνης, την εξάλειψη της κοινωνικής αδικίας, των ανισοτήτων, του πλούτου και της φτώχειας, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, του πολέμου και κάθε βαρβαρότητας. Οι άγιοι Τρεις Ιεράρχες παραμένουν και στην ταραγμένη εποχή μας οι άφταστοι επαναστάτες εν Χριστώ, για τον άνθρωπο και την κοινωνία του.
Βέβαια, το καυτό ερώτημα, που προκύπτει πάντα, σε κάθε εποχή, εφησυχασμού ή επαναστατικότητας, είναι: Μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη επανάσταση χωρίς την αγιοσύνη αυτών που την επαγγέλλονται, αυτών που την ενεργούν, αυτών που την αποδέχονται; Ίσως στην ερώτηση περιέχεται και η απάντηση της αποτυχίας, πλήρους ή εν μέρει, πολλών επαναστάσεων.
Στο Μήνυμά Της ‘’προς τους μαθητές για την εορτή των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου 2025)’’ η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, καταλήγοντας εύχεται:
‘’Αγαπητά μας παιδιά…..
Σας ευ¬χό¬μα¬στε στον Χρι¬στό να θε¬με¬λι¬ώ¬νε¬ται και η δι¬κή σας ζω¬ή.
Να έ¬χε¬τε α¬γά¬πη, ε¬πι¬θυ¬μί¬α γι¬α ε¬νό¬τη¬τα και συ¬ναλ¬λη¬λί¬α· γι¬α να κυ¬ρι¬αρ¬χή¬σει κά¬πο¬τε στον κό¬σμο μας η πο¬λυ¬πό¬θη¬τη ει¬ρή¬νη, η κα¬ταλ¬λα¬γή, η συμ¬φι¬λί¬ω¬ση.
Σας ευ¬χό¬μα¬στε ε¬πί¬σης, να προ¬ο¬δεύ¬σε¬τε στις σπου¬δές σας και, εν γέ¬νει, στην ζω¬ή σας και να γί¬νε¬τε φά¬ροι φω¬τει¬νοί, άν¬θρω¬ποι α¬λη¬θι¬νοί, ό¬πως έ¬λε¬γε και ο αρ¬χαί¬ος ποι¬η¬τής Μέ¬ναν¬δρος· ‘’Ὡς χαρίεν ἐστ΄ ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾖ!’’ (Πό¬σο χα¬ρι¬τω-μέ¬νος, πό¬σο ό¬μορ¬φος εί¬ναι ο άν¬θρω¬πος, ό¬ταν εί¬ναι άν¬θρω¬πος!¬).
Και ας μη λη¬σμο¬νού¬με ό¬τι πραγ¬μα¬τι¬κά ά¬δει¬ος εί¬ναι ο άν¬θρω¬πος ε¬κεί¬νος, που εί¬ναι γε¬μά¬τος μό¬νον α¬πό τον ί¬δι¬ο τον ε¬αυ¬τό του.
Μετά πολλών πατρικών ευχών και αγάπης εν Κυρίω. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου”.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
1-2-2025